Μωβ σούπα βελουτέ με μωβ πατάτες, κόκκινο λάχανο και λάδι καρύδας: Ιδανικό για την διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες μωβ Vitelotte, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 500 γρ. κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. λάδι καρύδας
  • 450 βραστό νερό
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι καρύδας και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο (κρατήστε λίγο για το γαρνίρισμα) και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 35-45 λεπτά.

Όταν έχει ψηθεί χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ για να ομογενοποιήσουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

Με το υπόλοιπο λάδι καρύδας τηγανίζουμε λίγο από το λάχανο για να γαρνίρουμε την σούπας.

Οφέλη 

Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη και γευστική συνταγή, ειδικά για τις κρύες ημέρες του χειμώνα που χρειαζόμαστε ένα φαγητό να μας κρατήσει ζεστούς. Με τα πολύχρωμα λαχανικά που περιέχει παρέχει στον οργανισμό μας ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών που μας είναι απαραίτητα.

Μωβ πατάτα 

Η μωβ πατάτα ονομάζεται αλλιώς και Vitelotte και προήλθε από το αρχαίο Περού πριν από σχεδόν 800 χρόνια. Η εισαγωγή τους στη Γαλλία λέγεται ότι συνέβη τον 19ο αιώνα όταν ήταν επίσης γνωστά ως Vitelotte Noir και η πατάτα Négresse. Ο Λουδοβίκος XVI παραχώρησε στον Antoine-Augustin Parmentier, βοτανολόγο και καλλιεργητή πατάτας, αρκετά στρέμματα γης έξω από το Παρίσι για να καλλιεργήσει πατάτες και μόλις φύτεψε κράτησε το αγρόκτημα αυστηρά φυλασσόμενο. Λίγο αργότερα, η πατάτα έγινε αποδεκτή ως πηγή τροφής στη Γαλλία και αυξήθηκε για να επιτύχει τη βασιλική έγκριση. Σήμερα, οι πατάτες Vitelotte καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν επίσης να βρεθούν σε εξειδικευμένα παντοπωλεία και αγορές αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το είδος πατάτας διατηρείται έως και τρεις εβδομάδες όταν φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος μακριά από υγρασία. Περιέχουν βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, φυτοχημικά και ανθοκυανίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Σε σύγκριση με άλλα είδη πατάτας μου επηρεάζουν το σάκχαρο οι μωβ πατάτες μπορεί να έχουν μικρότερη επίδραση από άλλους τύπους λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φυτικών ενώσεων πολυφαινόλης. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση των αμύλων στα έντερα, ελαχιστοποιώντας επομένως την επίδραση της μωβ πατάτας στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι μωβ πατάτες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Είναι ο ίδιος τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα βατόμουρα και τα βατόμουρα. Η υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανίνης συνδέεται με πολλά οφέλη, όπως πιο υγιή επίπεδα χοληστερόλης, βελτιωμένη όραση και υγεία των ματιών και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη.

Μερικές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες από τις ενώσεις στις μωβ πατάτες, όπως αυτές των αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Σε μια μελέτη, τα καρκινικά κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μωβ εκχύλισμα πατάτας αναπτύχθηκαν πιο αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εκχύλισμα προκάλεσε ακόμη και θάνατο καρκινικών κυττάρων.

Λάδι καρύδας

Πολλοί chef και μάγειρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας στα φαγητά τους, ενώ παράγεται από την βιομηχανία της μαγειρικής όσο και από την καλλυντική βιομηχανία. Το λάδι καρύδας περιέχει πάνω από 80% κορεσμένα λίπη αξιόπιστης πηγής. Ορισμένοι ειδικοί έχουν συνδέσει τα κορεσμένα λίπη με καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες.

Το λάδι καρύδας έχει συσχετισθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Τα ίδια τριγλυκερίδια είναι εκείνα που μεταφέρονται μέσω του αίματός σας σε ιστούς που τα χρειάζονται, όπως οι μυς ή ο λιπώδης ιστός.

Από την άλλη πλευρά, πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι σας και γίνονται μια γρήγορη παροχή ενέργειας με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως οι υδατάνθρακες – η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματός σας.  Χρησιμοποιούνται από καιρό σε προϊόντα αθλητικής διατροφής για αθλητές που χρειάζονται μια πηγή ενέργειας που το σώμα τους μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει γρήγορα.

Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντιμυκητιακές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς σε λαυρικό οξύ. Το λαυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ που αποτελεί περίπου το 50% των τριγλυκεριδίων στο λάδι καρύδας. Η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει αντιμικροβιακά αποτελέσματα έναντι μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός τους. Μελέτες δείχνουν ότι το λάδι καρύδας μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξηρού δέρματος. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του δέρματος, βοηθώντας στην πρόληψη της υπερβολικής απώλειας νερού και προστατεύοντάς σας από εξωτερικούς παράγοντες, όπως λοιμογόνους παράγοντες, χημικές ουσίες και αλλεργιογόνα.

Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή 6-8 σταγόνων παρθένου ελαίου καρύδας στα χέρια σας και αφήστε το κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ξηροδερμίας που προκαλείται από τη συχνή χρήση απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ.

Μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, μιας χρόνιας δερματικής νόσου που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος και ελαττώματα στη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Το ίδιο προστατευτικά λειτουργεί και για τα μαλλιά.

Διεισδύει βαθιά στον τομέα της τρίχας και αυξάνει την ελαστικότητα και την αντοχή της στο χτένισμα και άλλες εργασίες όπως το ίσιωμα. Μειώνει έτσι το σπάσιμο και συγχρόνως τα θρέφει και τα ενδυναμώνει.

Κόκκινο λάχανο 

Το χρώμα του παραπέμπει περισσότερο στο μωβ παρά στο κόκκινο και το οφείλει στις ανθοκυανίνες που περιέχει. Είναι πολύ θρεπτικό, έχει λίγες θερμίδες και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα στις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι:

  • Βιταμίνη Α
  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Ε
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Μαγγάνιο
  • Φώσφορος
  • Ψευδάργυρος
  • Ριβοφλαβίνη
  • Θειαμίνη

Τα βασικά του οφέλη σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, την καρδιά και τα οστά. Ξεκινώντας με την υγεία των οστών, η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι εκείνα που επιδρούν περισσότερο στην ενδυνάμωσή τους. Όπως και η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο. Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ και παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών.

Όσον αφορά την καρδιά, οι ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο είναι εκείνες που συμβάλλουν στην υγεία της. Οι δίαιτες πλούσιες σε ανθοκυανίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στο κόκκινο λάχανο, συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Συνδέονται, επίσης, με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, οι φυτικές ίνες του κόκκινου λάχανου διευκολύνει την πέψη και διατηρεί το πεπτικό σύστημα υγιές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στο κόκκινο λάχανο μπορούν να βοηθήσουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των πρεβιοτικών του πεπτικού συστήματος, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Το κόκκινο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της ισορροπίας των μικροβίων του εντέρου και των προβιοτικών στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των εντέρων σας.

 

Σχετικά άρθρα