Εδώ και δύο χρόνια έχω σχέση με μία κοπέλα λίγο μικρότερη μου όσο περνάει ο καιρός νιώθω όλο και περισσότερη μοναξιά

Είμαι 30 χρονών και εδώ και δύο χρόνια έχω σχέση με μία κοπέλα λίγο μικρότερη μου. Περνάμε πολύ χρόνο καθημερινά μαζί, ειδικά αφού τελειώσουμε και οι δύο τις δουλειές μας και τα Σαββατοκύριακα είμαστε συνεχώς μαζί. Η ίδια δείχνει ευτυχισμένη και έχει αρχίσει να σκέφτεται την συγκατοίκηση αλλά εγώ όσο περνάει ο καιρός νιώθω όλο και περισσότερη μοναξιά. Πολλές φορές ακόμη και όταν είμαστε μαζί. Έχω προσπαθήσει να της μιλήσω αλλά συνεχώς υποβαθμίζει το θέμα λέγοντας πως είναι λόγω της ρουτίνας και θα περάσει. Θεωρεί μάλιστα πως αν μείνουμε μαζί θα είμαι καλύτερα. Αντί όμως να περνάει γιγαντώνεται. Με ενοχλεί που υποβαθμίζει το θέμα και συγχρόνως δυσκολεύομαι και εγώ ο ίδιος να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι. Είναι πράγματι εξαιτίας της καθημερινότητας ή απλώς βαλτώνω σε μία σχέση που δεν μου κάνει πια;

Γράφει ο Ψυχολόγος- Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Σταύρος Ναούμ 

Όπως φαίνεται αντιμετωπίζεις μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση μέσα στην σχέση σου λόγω της μοναξιάς που βιώνεις και δεν είσαι ο μόνος. Στην πραγματικότητα συναντάται αρκετά συχνά το φαινόμενο της μοναξιάς σε ζευγάρια που φαίνονται και φέρονται ως ευτυχισμένα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους που μπορεί να πηγάζουν είτε από εμάς σε ατομικό επίπεδο, είτε από την ίδια την σχέση. Ενδεικτικά κάποιοι παράγοντες που δημιουργούν την αίσθηση της μοναξιάς μέσα στην σχέση είναι:

  1. Η έλλειψη επικοινωνίας.
  2. Η έλλειψη γαλήνης και ηρεμίας μέσα στην σχέση.
  3. Οι προτεραιότητες που θέτει ο σύντροφος σου στην σχέση.
  4. Η μειωμένη κατανόηση.
  5. Οι συγκρούσεις μέσα στην σχέση.

Επίσης, ανέφερες ότι καθημερινά περνάτε πολύ χρόνο μαζί καθώς και τα Σαββατοκύριακα είστε συνεχώς μαζί. Είναι σημαντικό σε μία υγιή σχέση ο καθένας να έχει τον χώρο του και τον χρόνο του, ώστε να ασχολείται και με τα δικά του ενδιαφέροντα, εκτός από τα κοινά της σχέσης. Συνεπώς μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είσαι καλά με τον χρόνο που περνάς μαζί με την σύντροφο σου και αν θα ήθελες να τον διαχειρίζεσαι με κάποιο διαφορετικό τρόπο, δίνοντας την δυνατότητα να ασχοληθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου σε ατομικό επίπεδο.

Η συγκατοίκηση είναι άλλο ένα κεφάλαιο που φαίνεται να σε απασχολεί και σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα για μία σχέση και μία δοκιμασία. Αρχικά είναι σημαντικό να εξετάσεις όλους τους παράγοντες και να σταθμίσεις τις παραμέτρους που δύναται να κάνουν εφικτή αυτή την μεγάλη απόφαση.

Εάν αποφασίσεις να συγκατοικήσεις να είσαι προετοιμασμένος να επανεξετάσεις τα όρια σου μέσα στην σχέση, τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα από τις ανάγκες και τις επιθυμίες και των δυο, οπότε θα κληθείς τουλάχιστον για το πρώτο καιρό να διαπραγματεύεσαι με τον σύντροφο σου, μέχρι να αναπτύξετε έναν κώδικα επικοινωνίας κοινής αποδοχής.

Είναι σημαντικό να διερευνήσεις αρχικά μέσα σου τι έχεις πραγματικά ανάγκη και θέλεις, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου όπως ‘ Τι με δυσκολεύει;’, ‘Τι μου λείπει;’, ‘Τι έχω ανάγκη;’, ‘Τι με φοβίζει;’, ‘Πως θέλω να είμαι μέσα στην σχέση’, ‘Τι με κάνει χαρούμενο μέσα στην σχέση;’, ‘Τι μου λείπει από την σχέση;’,  ώστε να έρθεις σε επαφή με έναν ειλικρινή τρόπο με το συναίσθημα και με την επιθυμία σου.

Αφού κάνεις την προσωπική σου ενδοσκόπηση για τις ανάγκες σου, να συζητήσεις με την σύντροφο σου και να της εξηγήσεις ότι αισθάνεσαι μοναξιά και παρόλο που αισθάνεσαι την αγάπη και την επιθυμία της να είστε μαζί, κάποιες συμπεριφορές της και η έλλειψη κατανόησης στις ανάγκες σου σε ωθούν να αισθάνεσαι μόνος. Επιπλέον, μπορείς να της προτείνεις να περνάτε περισσότερο δημιουργικό χρόνο μαζί κάνοντας διάφορες δουλειές και δραστηριότητες, πηγαίνοντας εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, καθώς και να ξεκινήσετε ένα χόμπι μαζί.

 

Σταύρος Ναούμ

Ψυχολόγος BSc(Hons), Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής 

Email: [email protected]

Τηλ.: 6942912988

Σχετικά άρθρα