9 + 1 διατροφικά tips για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη

Οι ώρες κυλούν αντίστροφα και η Τσικνοπέμπτη σχεδόν έφτασε. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που όσοι αγαπούν το κρέας, την περιμένουν με ανυπομονησία ωστόσο για πολλούς αποτελεί  άγχος. Η αγωνία για τις διατροφικές ατασθαλίες είναι το συνηθισμένο άγχος των ανθρώπων που προσέχουν την διατροφή τους ή βρίσκονται σε δίαιτα.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει πολλούς και θερμιδογόνους πειρασμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος που προσέχει την διατροφή του ή κάνει δίαιτα, θα γίνει αντικοινωνικός ή θα καθίσει στο τραπέζι  κοιτώντας τους άλλους να τρώνε. Εξάλλου σ ’ένα πρόγραμμα διατροφής όλα τα τρόφιμα έχουν θέση αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωση τους.

Ποιος είπε λοιπόν ότι η δίαιτα ή διατροφή δεν συνδυάζονται με την Τσικνοπέμπτη;

Ας δούμε λοιπόν 10 διατροφικά tips που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο στο φαγητό σας χωρίς να νιώθετε τύψεις ότι χαλάσατε το πρόγραμμά σας 

Μην μένετε νηστικοί όλη την μέρα

Σε καμία περίπτωση μην πάτε στο τραπέζι νηστικοί, έχοντας στο μυαλό σας ότι θα φάτε παραπάνω το βράδυ. Με αυτήν την τακτική το μόνο που θα καταφέρετε είναι να υπερκαταναλώσετε φαγητό στο βραδινό γεύμα της Τσικνοπέμπτης. Προτιμήστε λοιπόν την ίδια μέρα το μεσημέρι να καταναλώσετε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια τονοσαλάτα ή λαχανικά εποχής ωμά ή βραστά με αυγό και λίγο τυρί συνοδευόμενα από 1 φέτα ψωμί ολικής ΄άλεσης ή 1-2 μικρά παξιμαδάκια χαρουπιού.

Και μην ξεχνάτε πριν φτάσετε στο τραπέζι, να φάτε ένα μικρό σνακ όπως 1 φρέσκο φρούτο ή λίγα αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέλι, δημητριακά και κανέλα , έτσι ώστε να καταναλώστε την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε.

Δώστε προτεραιότητα στην σαλάτα

Όπως είναι γνωστό, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στο να επέλθει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού. Ξεκινώντας λοιπόν, το γεύμα σας με άφθονη σαλάτα θα χορτάσετε καλύτερα και γρηγορότερα με αποτέλεσμα να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού στην συνέχεια, ενώ παράλληλα θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Συνδυάστε τα νόστιμα ψητά κρέατα με πολύχρωμα, φρέσκα ή ψητά λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριές κ.α., συνοδευόμενα με λίγο ξύδι μπαλσάμικο ή λεμόνι και ελεγχόμενο λάδι. Αποφύγετε όσο γίνεται τα ντρεσινγκ που συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά, τα οποία δεν αναδεικνύουν την πλούσια γεύση των ψητών.

Επιλέξτε το κατάλληλο κρέας

Επιλέξετε τα κρέατα που θα καταναλώσετε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος. Προτιμήστε δηλαδή, ψαρονέφρι, κοτόπουλο, καλαμάκια κοτόπουλο, μπιφτέκια κοτόπουλο ή γαλοπούλας ή μπριζόλα.  Όπου μπορείτε αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας και προσθέστε άφθονο λεμόνι που απενεργοποιεί τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Αποφύγετε επίσης τις πανσέτες, το αρνί, τα παιδάκια, το γύρο καθώς και τα λουκάνικα  και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πολύ λίπος και πολλά βελτιωτικά γεύσης. Κυρίως το λουκάνικο όσο πιο εύγευστο τόσο πιο επιβλαβές είναι, λόγω της ποιότητας του και του άφθονου αλατιού που εμπεριέχεται σε αυτό. Ωστόσο, αν κάτι σας φαίνεται πολύ δελεαστικό, μπορείτε να το δοκιμάσετε, προσπαθώντας όμως να μην ξεφύγετε πολύ με την ποσότητα. Για παράδειγμα 1-2 παιδάκια είναι αρκετά.

Προσοχή με τα ορεκτικά

Πίτες, ψωμί, πατάτες τηγανητές , τηγανητά κολοκυθάκια, τυροκροκέτες, σως….Το πιο δύσκολο σημείο για τους περισσότερους είναι τα συνοδευτικά.  Κατά την ώρα του φαγητού λοιπόν, παίρνοντας το πιάτο σας μπροστά σας χωρίστε το νοητά στα δύο. Στο μισό περίπου βάλτε το ψητό κρέας και στο υπόλοιπο επιλέξτε 1 πίτα αλάδωτη ή 1-2 φέτες ψωμί και αντί για σως συνοδέψτε με 2-3 κουτ.της σούπας τζατζίκι ή ακόμα καλύτερα μουστάρδα.

Ωστόσο εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτά τα μεζεδάκια μπορείτε να συνοδεύσετε το κρέας σας με 1 κλειστή χούφτα τηγανητές πατάτες ή με 1-2 μικρά ορεκτικά τύπου τυροκροκέτες, κεφτεδάκια χωρίς βέβαια έξτρα ψωμί ή πίτες.

Δε ξεχνάμε πάντα να τα συνοδέψουμε με σαλάτα. Λίγη ακόμα σαλάτα μόνο καλό θα σας κάνει και ας έχετε φάει και στην αρχή.

Προσοχή στα περιττά τσιμπολογήματα

Βάλτε εξ αρχής στο πιάτο σας το φαγητό που σκοπεύετε να φάτε και εστιάστε σε αυτό προσπαθώντας να μην ξαναγεμίσετε το πιάτο. Καλό είναι επίσης, να αφήνετε το πιρούνι κάτω κατά την διάρκεια του γεύματος για να αποφύγετε τα περιττά τσιμπολογήματα. Μιλήστε με τους γύρω σας, απολαύστε την παρέα και όχι μόνο το φαγητό!

Μην τρώτε βιαστικά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα του κορεσμού. Συνεπώς τρώγοντας αργά δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό μας να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας.

Με το αλκοόλ τι γίνεται;

Φυσικά και η μέρα εκτός από φαγητό επιβάλλει και ποτό. Ας προσπαθήσουμε όμως να μην το παρακάνουμε. Ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι μπύρα έχει 150 θερμίδες. Παραδοσιακά, το κόκκινο κρασί θεωρείται το πιο ευεργετικό
μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Τρία ποτηράκια για έναν ενήλικα άνδρα και δυο για μία γυναίκα είναι υπέρ αρκετά.

Μην ξεχνάτε και το νερό

Πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, πιείτε ένα ποτήρι νερό και καταναλώστε και αρκετό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και το βράδυ της Τσικνοπέμπτης για να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και να ενισχύσετε τον κορεσμό σας. Επιπλέον το νερό  θα αποτρέψει την κατακράτηση υγρών της επόμενης ημέρα και θα αραιώσει την ποσότητα αλκοόλης που κυκλοφορεί στο αίμα.

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε και τώρα σειρά έχει το επιδόρπιο

Προτιμήστε ένα ελαφρύ επιδόρπιο με τα λιγότερα λιπαρά. Μπορείτε να επιλέξετε λίγο γιαούρτι με φρούτα ή γλυκό του κουταλιού ή συνδυασμό αυτών. Ωστόσο εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις γλυκές λιχουδιές αρκεστείτε σε 2-3 κουταλιές γλυκού ή σ ‘ένα μικρό κομματάκι κορμού σοκολάτας για να πάρετε όλη την γεύση.

Και την επόμενη ημέρα, τι γίνεται;

Την επόμενη της Τσικνοπέμπτης εφόσον έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα κρέατος, προτιμήστε ελαφριά γεύματα . Καλές επιλογές θα ήταν το λαδερό, τα όσπρια, το ψάρι ή τα ζυμαρικά. Το ίδιο να κάνετε και στο υπόλοιπο της εβδομάδας, μη προτιμώντας το κόκκινο κρέας. Και φυσικά άφθονο νερό και φυσική δραστηριότητα θα επαναφέρουν τον οργανισμό σας άμεσα.

Και να θυμάστε: Η έξοδος για φαγητό με φίλους ή με την οικογένεια είναι ένας τρόπος διασκέδασης και προσφέρει ευχαρίστηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απαγορευμένη συνήθεια λόγω της διατροφής που ακολουθείτε και δεν πρέπει να αποκλείετε αυτό τον τρόπο διασκέδασης. Με λίγη γνώση μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο τα γεύματα σας!!

Καλή Τσικνοπέμπτη !!!

 

Ρούσσου Πολυξένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc.
MSc. Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας & Διατροφής 
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

e-mail: [email protected]
Κιν.: 6945627133
Instagram: @xroussou_dietitian
Fb: https://www.facebook.com/roussouxenia

 

Σχετικά άρθρα