William Shakespear

Μίλα μου ψιθυριστά, αν μου μιλάς για αγάπη!

William Shakespear

Ο William Shakespear ήταν Άγγλος συγγραφέας, ποιητής και ηθοποιός την εποχή της Αγγλικής Αναγέννησης που γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1564 και απεβίωσε 23 Απριλίου 1616 στο Stratford-upon-Avon του Warwickshire. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και διαχρονικότερους συγγραφείς και ο μεγαλύτερος δραματουργός παγκοσμίως. Συχνά τον αποκαλούν ως “Βάρδο του Έιβον”.

Μεταξύ 1585 και 1592 -δεν έχει διευκρινιστεί- ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο ως ηθοποιός, συγγραφέας και συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας παιχνιδιών που ονομάζεται Lord Chamberlain’s Men, αργότερα γνωστή ως King’s Men. Σε ηλικία 49 ετών φαίνεται να έχει αποσυρθεί στο Στράτφορντ, όπου πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Τα στοιχεία για την προσωπική του ζωή είναι ελάχιστα.

Τα πρώτα του έργα -μεταξύ 1589 και 1613- ήταν κυρίως κωμωδίες και ιστορίες και κατατάσσονται στα καλύτερα έργα που παράγονται σε αυτά τα είδη. Στη συνέχεια έγραψε κυρίως τραγωδίες μέχρι το 1608, μεταξύ των οποίων ο Άμλετ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Οθέλλος, ο Βασιλιάς Ληρ και ο Μάκβεθ, όλα θεωρούνται από τα καλύτερα έργα στην αγγλική γλώσσα και όχι μόνο.

Μέσα από τα έργα και τα κείμενά του προσπάθησε να εξηγήσει την ανθρώπινη φύση και το πνεύμα του ανθρώπου για αυτό και είναι διαχρονικά. Οι ρομαντικοί καλλιτέχνες όλων των ειδών τον αναγνώρισαν ως εμπνευστή του κινήματός τους παρ’ όλο που έζησε αιώνες πριν την εποχή τους.

Σχετικά άρθρα