Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Γερμανίδα πολιτικός που έγινε η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Είναι μητέρα 7 παιδιών και στα 20 της έζησε ως φυγάς στο Λονδίνο για να μην την απαγάγει κομμουνιστική οργάνωση

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής και βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία. Έχει μία μακρά πολιτική καριέρα τόσο ως υπουργός στη Γερμανία που επεκτάθηκε και στην πολιτική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός όμως από πολιτικός είναι μητέρα επτά παιδιών και δεινή ιππέας.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της

Γεννήθηκε ως Ούρσουλα Γκέρτρουντ Άλμπρεχτ στο Ισέλ του Βελγίου στις 8 Οκτωβρίου του 1958 όπου και έζησε μέχρι τα δεκατρία της χρόνια. Πατέρας της ήταν ο Έρνστ Άλμπρεχτ ένας από τους πρώτους ευρωπαϊκούς δημοσίους υπαλλήλους από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ‘58. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό σχολείο Βρυξελλών και το 1971 μετακόμισε στο Λέρτε του Αννοβέρου, καθώς ο πατέρας της είχε γίνει διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας τροφίμων Bahlsen. Στη συνέχεια ο πατέρας της υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κάτω Σαξωνίας από το 1976 έως το 1990 και έθεσε υποψηφιότητα για την καγκελαρία της Γερμανίας αλλά έχασε.

Το 1977 ξεκίνησε να σπουδάζει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Ένα χρόνο αργότερα το 1978 την περίοδο που κυριαρχούσε στη Δυτική Γερμανία η κομμουνιστική τρομοκρατία αναγκάστηκε να διαφύγει στο Λονδίνο, αφού η οικογένειά της πληροφορήθηκε πως η κομμουνιστική Φατρία του Κόκκινου Στρατού σχεδιάζει να την απαγάγει γιατί ήταν κόρη γνωστού πολιτικού.

Στο Λονδίνο πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο κρυμμένη και υπό την προστασία της Scotland Yard. Αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της σε Rose Ladson για να μην την εντοπίσουν και κατάφερε να γραφτεί στο London School of Economics. Ladson ήταν το όνομα της Αμερικανίδας προγιαγιάς της, η οποία είχε καταγωγή από τον Northamptonshire της Αγγλίας. Στη Γερμανία επέστρεψε το 1979, αλλά για πολλά χρόνια ζούσε με ιδιωτική ασφάλεια στο πλευρό της.

Το 1980 αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές της στα οικονομικά και να ασχοληθεί με την ιατρική για αυτό γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Αννοβέρου από όπου αποφοίτησε το 1987 και απέκτησε την ιατρική της άδεια. Από το 1988 έως το 1992 εργαζόταν ως βοηθός ιατρός στη γυναικεία κλινική της Ιατρικής σχολής που φοίτησε και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές το 1991 παίρνοντας τον τίτλο Δόκτωρ της Ιατρικής. Μιλά άπταιστα γαλλικά και γερμανικά αφού είναι οι μητρικές της γλώσσες όπως επίσης και αγγλικά.

Ο γάμος με μέλος γερμανικής αριστοκρατικής οικογένειας

Το 1986 ένα χρόνο πριν αποφοίτηση από την ιατρική παντρεύτηκε τον γιατρό Heiko von der Leyen γόνο γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας της Γερμανίας του οποίου το όνομα χρησιμοποιεί από τότε. Ο σύζυγός της είναι επίσης γιατρός και διευθύνοντας σύμβουλος φαρμακευτικής εταιρείας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και απέκτησαν μαζί επτά παιδιά από το 1987 έως το 1999.

Το 1992 αφού γέννησε τα δίδυμα παιδιά της μετακόμισαν στο Stanford της Καλιφόρνια, αφού ο σύζυγός της ήταν μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου του Stanford. Εκεί έμειναν τέσσερα χρόνια μέχρι το 1996 και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γερμανία όπου το 1998 ξεκίνησε να διδάσκει στο τμήμα Επιδημιολογίας Κοινωνικής Ιατρικής και Έρευνας Συστημάτων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Αννοβέρου.

Η πολιτική της σταδιοδρομία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εντάχθηκε το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα το 1990 και δραστηριοποιήθηκε στην τοπική πολιτική της Κάτω Σαξωνίας το 1996 μετά την επιστροφή της στη Γερμανία. Το 2003 εξελέγη στο κοινοβούλιο της Κάτω Σαξωνίας και υπηρέτησε ως υπουργός Επικρατείας μέχρι το 2005 με ευθύνη για κοινωνικές υποθέσεις, τα δικαιώματα των γυναικών, της οικογένειας και την υγεία.

Είδη από τα πρώτα της βήματα στην κυβέρνηση είχε τη στήριξη της Άγκελα Μέρκελ η οποία ανέθεσε στη Νέα τότε Υπουργό να συντάξει λίστα με εναλλακτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας. Εκεί η φον ντερ Λάιεν συμπεριέλαβε μεταρρυθμίσεις Για την αποσύνδεση των πριμοδοτήσεων της υγείας και της νοσηλευτικής περίθαλψης από τα έσοδα των ανθρώπων και την επιβολή μηνιαίο εφάπαξ ποσού στους πολίτες αντί αυτών.

Μετά το πέρας της θητείας της ως Υπουργός επικρατείας έγινε Υπουργός οικογενειακών υποθέσεων και νεολαίας και κράτησε αυτή τη θέση από το 2005 έως το 2009. Στη συνέχεια έγινε Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων το 2009 μέχρι το 2013 και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών.

Η αγάπη της για τα άλογα έγινε η αιτία να καλλιεργήσει την κοινωνική συνείδηση του κόμματος της και να την μεταφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής και της κοινωνίας. Κατά τη δεύτερη υπουργική της θητεία έφερε στο επίκεντρο θέματα όπως η αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών, εισαγωγή της γυναικείας ποσόστωσης στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι τόσο σπαστικές απόψεις της και οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την ίδια ανάμεσα στα παραδοσιακά μέλη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αλλά κέρδισε θαυμαστές από τα αριστερά κόμματα.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας της ήταν ο διορισμός της ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας το 2013. Η επιλογή της Μέρκελ να βάλει την φον ντερ Λάιεν στη συγκεκριμένη θέση έγινε ευρέως αποδεκτή και θεωρήθηκε πως αναζωογόνησε τη δυναμική του υπουργείου άμυνας και αύξησε το κύρος του.

Μέσω αυτής της θέσης προήδρευσε στη σύνοδο των υπουργών άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατάφερε επί πέντε χρόνια να συγκεντρώνει τους υπουργούς Άμυνας όλων των χωρών της Ε.Ε για κοινές συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Michael Fallon χαρακτήρισε την φον ντερ Λάιεν ως μία σταρ της κοινότητας του ΝΑΤΟ που κυριαρχεί σθεναρά ανάμεσα στους υπουργούς της Συμμαχίας για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η ανακήρυξη της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιτροπής

Μόλις έληξε η θητεία της στη γερμανική Βουλή προτάθηκε να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 16 Ιουλίου του 2019 κέρδισε τις εκλογές με 383 ψήφους υπέρ έναντι 327 ψήφων κατά. Το παράδοξο είναι πως η Γερμανία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της γιατί σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα «The Guardian» η φον ντερ Λάιεν υπήρξε διχαστική.

Μετά την υποψηφιότητά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής, Η επιτροπή της παρείχε εμείς στο γραφείο και προσωπικό στις Βρυξέλλες για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε για την εκλογή της. Μέσα στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ήταν και μία νέα δομή της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη γεωπολιτική στρατηγική μετονομάζονται Σε ορισμένες θέσεις του σώματος των επιτροπών ώστε να ακούγονται λιγότερο επίσημες. Ήδη από την αρχή της προεδρίας της κλήθηκε να πάρει τη θέση για το μεταναστευτικό ζήτημα, τον έλεγχο των συνόρων, τον κορωνοϊό και την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, μετά την σύλληψη Λευκορώσου δημοσιογράφο που ήταν κατά του καθεστώτος.

Ωστόσο, δεν υπέδειξε την ίδια στιγμή όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας μετά την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών μας και την παράνομη γεώτρηση σε ελληνικά χωρικά ύδατα από το τουρκικό πλοίο Oruç Reis. Και ενώ υπήρχαν χώρες που υποστήριξαν πλήρως τη θέση της Ελλάδας, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής διατήρησε μία διφορούμενη στάση λέγοντας πως η Τουρκία και η Λευκορωσία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Η νέα πρόκληση του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας

Σήμερα έρχεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με μία δύσκολη πρόκληση εκείνη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα χώρα της ώθησε τις δυτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν μία πολύ σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα που μεταφράζεται με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και κατασχέσεις περιουσιών Ρώσων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά και από τις πιέσεις που δέχθηκε αλλά και από τη σφοδρότητα της ρωσικής επίθεσης η φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη τις διφορούμενες απόψεις της και να υιοθετήσει μία ισχυρή και πάγια τακτική κατά της Ρωσίας. Όπως η ίδια δήλωσε «τα παραλληλίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της και θα είναι αδύνατο για την Κεντρική Τράπεζα να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία».

Στην ανακοίνωση που έκανε μέσω Twitter είπε πως με τη συνεργασία της Αμερικής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, και της Αγγλίας θα προτείνει νέα μέτρα στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε για να ενισχυθεί η απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εξουδετερωθεί η ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τις πολεμικές του μηχανές.

Με τις νέες αυτές κυρώσεις επιθυμεί να βάλει στο στόχαστρό τους Ρώσους ολιγάρχες αλλά και τις οικογένειές τους για να μην μπορούν να μετακινούνται στις δυτικές χώρες. Επίσης θα αποδυναμώσει τη ρωσική οικονομία, αφού οι οικονομικές συναλλαγές θα μπλοκαριστούν και θα τεθεί εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές και εξαγωγές.

Σχετικά άρθρα