Δεν θέλω να εξαρτώμαι από χάπια για να φτιάξει η διάθεσή μου και να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου γιατί πιστεύω πως υπάρχει κάτι βαθύτερο που με απασχολεί και πρέπει να το ανακαλύψω

Καλησπέρα σας, είμαι 52 χρονών και εδώ και δύο χρόνια έχω μπει στην εμμηνόπαυση. Παρατήρησα πως εκτός από τα συνήθη συμπτώματα (φουντώματα, διακοπή περιόδου κ.λπ), έχει αλλάξει εντελώς η ψυχολογία μου με αποτέλεσμα να αποκτήσω πολλές φοβίες. Έγινα κλειστοφοβική, υψοφοβική και σκέφτομαι συνέχεια ότι μπορεί κάτι να πάθω. Παλαιότερα δεν αντιμετώπισα ποτέ τέτοιου είδους φοβίες παρόλο που στην ζωή μου έχει ζήσει και απώλειες κοντινών μου ανθρώπων και ασθένειες. Προσπαθώντας να βρω λύση στο πρόβλημά μου επισκέφθηκα έναν ψυχίατρο αλλά εκείνος που συνέστησε κατευθείαν φαρμακευτική αγωγή και ηρεμιστικά. Ωστόσο, δεν θέλω να εξαρτώμαι από χάπια για να φτιάξει η διάθεσή μου και να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου γιατί πιστεύω πως υπάρχει κάτι βαθύτερο που με απασχολεί και πρέπει να το ανακαλύψω. Επισκέφθηκα και ψυχολόγο αλλά στην πρώτη μας συζήτηση έφυγα νωρίτερα γιατί ένιωσα να αγχώνομαι αν και η ψυχολόγος ήταν φιλική και προσπάθησε να με κάνει να νιώσω άνετα. Να συνεχίσω να πηγαίνω στην ψυχολόγο; Ή μήπως απλώς δεν μου έκανε η συγκεκριμένη επαγγελματίας και πρέπει να βρω κάποιον άλλο; Μήπως τελικά πρέπει να καταφύγω και πάλι στο ψυχίατρο;.

Γράφει η ψυχολόγος– σύμβουλος ψυχικής υγείας, Έλενα Τσαμκόσογλου

 

Αγαπητή αναγνώστρια,
Ευχαριστούμε για το ερώτημά σου που μας δίνει την ευκαιρία να φωτίσουμε ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πότε. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμπειρία της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική παύση της διαδικασίας της έμμηνου ρύσεως και επιβεβαιώνεται όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες (χωρίς άλλες προφανείς αιτίες). Η εμμηνόπαυση περιλαμβάνει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και μπορεί να φέρει αλλαγές στο σώμα και στη διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα και έτσι ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει σκέψεις και συναισθήματα καθώς και επίσης μπορεί να συμβεί το αντίστροφο, δηλαδή σκέψεις και συναισθήματα να επηρεάζουν την λειτουργία του οργανισμού.

Συνήθως η εμμηνόπαυση συμβαίνει μεταξύ 40 και 58 ετών, με μέσο όρο τα 51 έτη. Κάποια χρόνια πριν την τελευταία περίοδο αρχίζουν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή η μεταβατική φάση, η περιεμμηνόπαυση, μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 χρόνια. Ξεκινά με αλλαγές στο χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων και λήγει ένα έτος μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο. Κάποια σωματικά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, η κολπική ατροφία κ.α.

Σε γενικές γραμμές η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος που το σώμα της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά από ό,τι μέχρι τότε και γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να στρέψει την προσοχή πάνω του και να το φροντίσει. Οι αλλαγές στην εμμηνόπαυση αλλά και γενικά οι περίοδοι αλλαγών στη ζωή μας, είναι λογικό και επόμενο να φέρουν αισθήματα άγχους, δυσφορίας, αγωνίας, αμηχανίας, απογοήτευσης, στενοχώριας κ.α. Η εικόνα και η αίσθηση του σώματός μας αποτελεί και κομμάτι της ταυτότητας μας, της ύπαρξής μας. Επομένως, η εμμηνόπαυση είναι μια φάση δοκιμασίας που καλείται η γυναίκα να ανταποκριθεί και να προχωρήσει τη ζωή της με τα νέα δεδομένα, επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό της αν χρειάζεται και ακούγοντας και φροντίζοντας τις ανάγκες της.

Αναφέρετε ότι εμφανίστηκαν φοβίες και μια αίσθηση ότι κάτι θα πάθετε. Σκέφτεστε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο που σας απασχολεί και πρέπει να το ανακαλύψετε. Είναι σημαντικό πάντα να κοιτάμε τη χρονική στιγμή που εμφανίζεται μια αλλαγή στην ψυχολογική διάθεσή μας γιατί αυτό θα μας δώσει απαντήσεις και ίσως φωτίσει τη λύση του θέματος. Κάποιες φορές μπορεί μια συμπεριφορά που μας προβληματίζει να εμφανίζεται ως σύμπτωμα από μια βαθύτερη έννοια και να μην κατανοούμε και εμείς ακριβώς περί τίνος πρόκειται όλο αυτό.

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή θα μπορείτε να έχετε το χώρο και το χρόνο ώστε να εμβαθύνετε σε θέματα που σας απασχολούν, να τα επεξεργαστείτε και να δώσετε ένα νόημα που θα ξεδιαλύνει για σας το τι συμβαίνει. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα θέματα που σας προβληματίζουν , να τα βάλετε σε τάξη σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, να τα επεξεργαστείτε και να δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε καλύτερα να διαχειριστείτε την παρούσα κατάσταση.

Μερικές φορές κάνουμε αυτόματες αρνητικές σκέψεις και καταστροφολογικά σενάρια ότι κάτι κακό θα μας συμβεί . Μπορούμε να αναλογιστούμε ποια είναι τα δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις σκέψεις μας, γιατί προφανώς κάπου τα στηρίζουμε. Από την άλλη είναι χρήσιμο να πάμε παραπέρα και να αναστοχαστούμε ποια είναι τα δεδομένα που αντικρούουν την αρνητική σκέψη μας. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια νέα εναλλακτική σκέψη που θα μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό (ή έστω λιγότερο έντονο) συναίσθημα από το αρχικό και θα μας βοηθήσει να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας σε ρεαλιστική βάση.

Συχνά είναι χρήσιμο να θυμηθούμε στιγμές δυσκολίας που ξεπεράσαμε στο παρελθόν. Αυτό μας φέρνει σε επαφή με την εσωτερική μας δύναμη και είναι σίγουρο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τρόποι που φάνηκαν ωφέλιμοι στο παρελθόν αλλά και να καλλιεργηθούν νέοι . Μάλιστα μπορούμε να πειραματιστούμε και να δούμε πως μας ταιριάζει να σταθούμε σε μια κατάσταση που μας δυσκολεύει μέχρι να καταλήξουμε πώς θέλουμε να είμαστε και πως μπορούμε να το πετύχουμε.

Τι ήταν αυτό που σας άγχωσε στην πρώτη σας συζήτηση με την ψυχολόγο? Πώς νιώθετε εσείς με το ότι φύγατε νωρίτερα? Οι επιλογές σας είναι πολλές και μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο που εσείς νιώθετε πιο άνετα για να επεξεργαστείτε τα θέματα που σας απασχολούν. Το ότι κάποιος πελάτης φεύγει νωρίτερα από ένα γραφείο ψυχολόγου δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναπάει στον ίδιο και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να γίνει μια συζήτηση γύρω από το γεγονός αυτό ώστε να μη μένει σαν εκκρεμότητα.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας συνήθως γνωρίζει πώς να διαχειριστεί ένα τέτοιο γεγονός και να σας βοηθήσει να το ερμηνεύσετε εσείς η ίδια για τον εαυτό σας σε επόμενο ραντεβού. Από την άλλη αυτές οι διαδικασίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας έχουν να κάνουν και με τη χημεία των ανθρώπων αφού η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη της ψυχολογικής εργασίας του πελάτη.

Οπότε υπάρχει η επιλογή να επιλέξετε έναν άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν θεωρείται ότι σας ταιριάζει καλύτερα κάποιος με άλλα χαρακτηριστικά ώστε να αισθάνεστε άνετα και να μπορέσετε να μοιραστείτε κομμάτια από τον αυθεντικό εαυτό σας μαζί του. Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης που ζούμε, επιτρέπει να μπορεί κανείς να μελετήσει στο διαδίκτυο τα προφίλ διαφόρων επαγγελματιών, να δει φωτογραφίες, να διαβάσει άρθρα τους κτλ.

Εάν δεν είστε σίγουρη για το σε ποιον να απευθυνθείτε αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε στοιχεία μεθόδου δουλειάς αλλά και προσωπικότητας και ύφους προτού επιλέξετε επόμενο ραντεβού. Αυτά που μας απασχολούν και ταράζουν τα νερά του ό,τι συνέβαινε ως τώρα είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να μας κάνουν να στραφούμε στην αυτοφροντίδα μας. Μην αμελήσετε να καλύπτετε ανάγκες και επιθυμίες του εαυτού σας αλλά και παράλληλα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας φροντίζοντας έτσι τον εαυτό σας.

 

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]

www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

 

Σχετικά άρθρα