Επίκτητος Υποθυρεοειδισμός και Θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε Παιδιά και Εφήβους. Διάγνωση και Θεραπεία.

Η Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος Δρ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, συζητάει με τη δημοσιογράφο Άννα Δρούζα για τον Επίκτητο Υποθυρεοειδισμό. Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης τους.

Ακούστε το νέο podcast επεισόδιο της σειράς HEALTH-POD και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:


 

  • Γιατί η παραπληροφόρηση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από συγγενή υποθυρεοειδισμό; 
  • Τι επακόλουθο μπορεί να έχει για την υγεία των παιδιών η έλλειψη ανιχνευτικού ελέγχου;
  • Τι είναι ο επίκτητος υποθυρεοειδισμός και σε ποια ηλικία διαγιγνώσκεται;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι που η θυρεοειδίτιδα Hashimoto υπάρχει σε τόσο μεγάλα ποσοστά στη χώρα μας;
  • Με ποιους τρόπους αντιδρά ο οργανισμός όταν εμφανιστεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
  • Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται ο υποθυρεοειδισμός στην παιδική ηλικία;
  • Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία για τη θεραπεία του επίκτητου υποθυρεοειδισμού;
  • Εκτός από το χάπι ποια άλλη μορφή θεραπείας υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά;
  • Γιατί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο συχνή στην εφηβεία;

Περισσότερα για την Δρ. Κανακά – Gantenbein

Η Δρ.Χριστίνα Κανακά-Gantenbein είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας-Νεανικού Διαβήτη στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις εισήλθε πρώτη με σειρά επιτυχίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄όπου και απεφοίτησε συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία του έτους της. Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην Παιδιατρική στο Freiburg της Γερμανίας και στη Βέρνη Ελβετίας, όπου και έλαβε επίσης τον Τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης, Ελβετίας. Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Παιδοενδοκρινολογία-Διαβητολογία κοντά σε διεθνούς φήμης καθηγητές της Ελβετίας και της Γαλλίας.

Με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοενδοκρινολογίας ολοκλήρωσε ερευνητική 2ετή μετεκπαίδευση στο Παρίσι, του UNIVERSITE PARIS V. Μετά την 10ετή της παραμονή σε κέντρα του εξωτερικού επέστρεψε στην Ελλάδα.

Αρχικά εξελέγη μέλος ΔΕΠ, Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης και στη συνέχεια, μέλος ΔΕΠ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υπηρετεί από το 2005, περνώντας από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες

Τον Ιούνιο του 2018 εξελέγη Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα.

Από το 2020 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΕΛΕΠΑΠ. Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2020 ήταν Αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), και από τον Αύγουστο του 2020 έχει εκλεγεί πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΙΥΠ για την επόμενη πενταετία 2020-2025.

Σχετικά άρθρα