Burnout: Τι είναι το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης;- Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Το να νιώθετε εξάντληση από τη δουλειά, το σχολείο ή τη ζωή σας γενικότερα είναι κάτι εξαιρετικά σύνηθες στην εποχή μας! Όσοι νιώθετε αυτά τα συναισθήματα πίεσης και δυσφορίας είναι επίσης πολύ πιθανό να μην αντιλαμβάνεστε με τι σχετίζονται ή ακόμα και να πιστεύετε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να τα αποφύγετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονιούνται για την επαγγελματική εξουθένωση αναφέρονται συνήθως σε συμπτώματα εξάντλησης.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν είστε απίστευτα αδύναμοι ψυχικά και νιώθετε σαν να χάνεστε ανάμεσα στα διάφορα συμβάντα της ζωής σας, αλλά ταυτόχρονα νιώθετε πως δεν έχετε την ικανότητα να αλλάξετε οτιδήποτε στο πλάνο της ζωής σας. Η επαγγελματική εξουθένωση δεν αφορά μια ομάδα ανθρώπων συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε είναι υπερβολικά κουρασμένος και αγχωμένος από την εργασία του. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα αίτια και συμπτώματα της εξουθένωσης που αντιμετωπίζετε, είτε τα έχετε εντοπίσει είτε και όχι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Επαγγελματικής Εξουθένωσης;

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άγχος και η εξουθένωση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Το υπερβολικό άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει  σε εξάντληση και, ως εκ τούτου, σε εξουθένωση. Όμως και η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανθυγιεινές συμπεριφορές και σε σημαντικό βαθμό άγχους. Υπάρχουν πολλά σημάδια εξουθένωσης που μπορεί να εμφανίσει κάποιος. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συνιστάται ιδιαίτερα να λάβετε μέτρα για να νικήσετε την επαγγελματική εξουθένωση.

Εξάντληση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ταχέως μεταβαλλόμενος, κάτι το οποίο μπορεί να είναι απίστευτα επιβαρυντικό και συναισθηματικά εξαντλητικό. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το να έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, προκαλώντας έτσι επαγγελματική εξουθένωση. Η εξάντληση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε άλλη αντοχή ή ότι το ρεζερβουάρ της ενέργειας, της ζωτικότητας και της δημιουργικότητάς σας είναι άδειο. Εάν αισθάνεστε ότι η κούρασή σας είναι συντριπτική και σας παγιδεύει, μπορεί να είστε υπερβολικά εξαντλημένοι και απλώς ζείτε προσπαθώντας να επιβιώσετε.

Όταν ακούμε τον όρο επαγγελματική εξουθένωση, η εξάντληση είναι πιθανώς μία από τις πρώτες λέξεις που έρχεται στο μυαλό. Η εξάντληση είναι ουσιαστικά το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρούν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός burnout. Εάν η εξάντληση είναι κάτι καθημερινό που μοιάζει πια σαν κάτι κανονικό, και αρχίζετε να δέχεστε και να συνηθίζετε αυτήν την κατάσταση ως φυσιολογική, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Ανάγκη για Απομόνωση λόγω του Yπερβολικού Stress

Η ανάγκη για απομόνωση είναι ένα άλλο σύμπτωμα της επαγγελματικής εξουθένωσης. Μπορεί άθελά σας να απομονώνεστε από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι άνθρωποι που αγαπάτε. Η απομόνωση είναι ένα σύμπτωμα όπως είπαμε παραπάνω, αλλά μπορεί επίσης να είναι και ένας λόγος για την ανάπτυξη εξουθένωσης. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος!

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, μπορεί να αγνοείτε τους γύρω σας επειδή νιώθετε υπερβολικά καταβεβλημένοι και πολύ ανήσυχοι για να συναναστραφείτε μαζί τους. Επομένως, στο μυαλό σας, μπορεί να σκέφτεστε, “Γιατί να ασχοληθώ;” ή μπορεί να μην θέλετε να προβάλλετε στους άλλους τις αρνητικές σκέψεις και την πεσμένη σας διάθεση. Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να κοινωνικοποιηθείτε για αρκετές εβδομάδες είναι ένα πολύ σοβαρό σημάδι εξουθένωσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Έλλειψη ικανοποίησης και χαράς από τον χώρο και τη θέση εργασίας

Εάν συνεχώς προσπαθείτε για ένα επίπεδο τελειότητας που δεν υπάρχει, θα μείνετε με αισθήματα δυσαρέσκειας. Το να μην είσαι ποτέ ικανοποιημένος συνδυάζεται γενικά με το να μην νιώθεις ποτέ αρκετά καλός ή άξιος. Αν δεν νιώθεις άξιος να είσαι εκεί που είσαι, πώς μπορείς να δουλέψεις;

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό τους από ό,τι από τους άλλους ανθρώπους. Αλλά χρειάζεται να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας ώστε να έχετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Η τελειότητα δεν υπάρχει, και η τελειομανία είναι μια συνεχής ψυχική μάχη, για τα εξαιρετικά περιζήτητα αποτελέσματά που έχετε θέσει ως στόχους. Όταν κάποιος τείνει να κατηγορεί τον εαυτό του για το ότι δεν είναι τέλειος, ή ότι οφείλει να βρίσκεται σε συμφωνία με ένα συγκεκριμένο πρότυπο, μπορεί να οδηγήσει πολύ σύντομα σε έναν συναισθηματικά επιβαρυμένο οργανισμό και στην συναισθηματική και ψυχική εξάντληση. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η πρόοδός σας έχει επίσης σημασία και αξία.

«Παλεύετε για να βγει η μέρα» 

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι ότι αισθάνεστε να παλεύετε να τα βγάλετε πέρα ​​κάθε μέρα. Το να αισθάνεστε τόσο καταβεβλημένοι, ανήσυχοι, αγχωμένοι για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας μπορεί να είναι σημάδι εξάντλησης. Αυτά τα συναισθήματα υποδεικνύουν ότι βρίσκεστε σε λειτουργία επιβίωσης.

Το να μην απολαμβάνετε αυτό που κάνετε στη δουλειά και η πίεση που έρχεται από τα καθήκοντά σας μπορεί να σας κάνει να δυσκολευτείτε να «βγάλετε» τη μέρα. Εάν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι από αυτό που κάνετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βιώσετε εξάντληση. Αγαπήστε αυτό που κάνετε και κάντε αυτό που αγαπάτε. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που κάνετε και να βρείτε κάτι για το οποίο είστε πιο παθιασμένοι.

Τα υλικά αγαθά & οι εθισμοί ως μηχανισμός άμυνας

Μερικές φορές, όταν νιώθετε απογοητευμένοι, μπορεί να προσπαθήσετε να κρύψετε τα συναισθήματά σας παρηγορούμενοι από υλικά αγαθά. Είτε πρόκειται για μια πολυέξοδη συνήθεια για ψώνια είτε για εθισμό σε κάτι, πρόκειται για έναν μηχανισμό που ίσως χρησιμοποιείτε άθελά σας για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τα εσωτερικά σας συναισθήματα. Βοηθάει όμως; Ή απλώς καλύπτει το τραύμα προσωρινά; Αν είναι απλώς μια προσωρινή λύση, ποια λύση θα ήταν πιο μακροπρόθεσμη;

Υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες

Ίσως νιώθετε έτοιμοι να τα παρατήσετε όλα, επειδή έχετε πάρα πολλά να διαχειριστείτε. Έχετε ίσως δεσμευτεί υπερβολικά ή σας έχουν δοθεί περισσότερες αρμοδιότητες από όσες μπορείτε να ολοκληρώσετε εγκαίρως.

Η εμπειρία της εξουθένωσης μπορεί να προκύψει επειδή νιώθετε αναγκασμένοι να διαχειριστείτε πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι σαν μια μορφή «πνιγμού» ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις και στον χρόνο διεκπεραίωσής τους. Όταν κάποιος είναι συνεχώς εν κινήσει και δεν έχει ποτέ χρόνο να χαλαρώσει, είναι πολύ εύκολο να νιώσει πλήρως εξουθενωμένος και «καμένος». Είναι σημαντικό να παραμένετε σε επαφή με τις προσδοκίες σας και τις προσδοκίες των άλλων για εσάς.

Διστάζετε να ζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια

Μπορεί να διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από άλλους επειδή δεν θέλετε να τους αγχώσετε και εκείνους ή να τους στενοχωρήσετε. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, είναι να γίνετε η αιτία που και οι κοντινοί σας άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο αγχωμένοι όπως εσείς. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αντισταθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορεί να κρατάτε το άγχος σας κλειδωμένο μέσα σας με αποτέλεσμα αυτό να σας βασανίζει. Μπορεί επίσης να είστε τόσο μπερδεμένοι με τις σκέψεις σας για όλα όσα βιώνετε, έτσι ώστε να μην μπορείτε καν να βρείτε ούτε τις λέξεις για να εξηγήσετε πώς νιώθετε σε κάποιον άλλον.

Ίσως ακόμα χειρότερα να μην αισθάνεστε καν άξιοι βοήθειας. Κάνοντας τα πάντα μόνοι σας πιέζετε πολύ περισσότερο τον εαυτό σας για να τα καταφέρετε. Αυτή η συνήθεια θα σας κάνει να νιώσετε εξουθενωμένοι και αργότερα ίσως σας δημιουργήσει και μεγαλύτερα προβλήματα. Σαφώς, όταν δεν νιώθετε καλά και έχετε ανθρώπους δίπλα σας που σας αγαπούν και σας νοιάζονται και μπορούν να βοηθήσουν μην αποφύγετε την επικοινωνία μαζί τους.

Τι προκαλεί η επαγγελματική εξουθένωση;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η επαγγελματική εξουθένωση προέρχεται από το ότι δεν τους αρέσει το αντικείμενο της δουλειάς τους. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να βιώσετε εξάντληση ακόμα και όταν απολαμβάνετε και σας ικανοποιεί το αντικείμενο εργασίας σας. Αν και είναι πιθανό ότι πράγματα εκτός του ελέγχου σας προκαλούν την εξάντλησή σας στην εργασία, μπορεί επίσης να προκληθεί από κάτι που κάνετε ή δεν κάνετε και είναι υπό τον έλεγχό σας.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic τα παρακάτω είναι πιθανές αιτίες επαγγελματικής εξουθένωσης:

  • Δυσλειτουργικές δυναμικές στο χώρο εργασίας
  • Έλλειψη Υποστήριξης
  • Κακή ισορροπία οικογενειακής/προσωπικής ζωής και επαγγελματικής ζωής
  • Έλλειψη Ελέγχου
  • Ασαφείς εργασιακές προσδοκίες
  • Μονότονη ή Χαοτική εργασία

Πως να αντιμετωπίσετε το Burnout;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης. Πολλές από αυτές τις μεθόδους απαιτούν την δική σας συμβολή και προσπάθεια. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, ειδικά για κάποιον που παλεύει με την τελειομανία στην εργασία. Ωστόσο, είναι απίστευτα σημαντικό να ξεπεράσετε το αίσθημα της επαγγελματικής εξάντλησης. Επομένως, αντί να ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες σας τέλεια και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σκεφτείτε να επιβραδύνετε και να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας με τις παρακάτω μεθόδους.

Μιλήστε για το πρόβλημα σας!

Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που θα σας ακούσει και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι του λέτε και τι αποζητάτε. Αυτό θα μπορούσε να είναι βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ή να αφήσετε ένα μέλος της οικογένειάς σας να μάθει πώς αισθάνεστε. Πολλές φορές το πρόβλημα είναι ότι η εσωτερική ένταση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και πρέπει να απελευθερωθεί. Αυτό ακούγεται απλό, αλλά μερικές φορές, το να είσαι ευάλωτος σε κάποιον τρίτο είναι ένα δύσκολο πράγμα. Σκεφτείτε όμως την εκδοχή του να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε στη ζωή σας.

Ανακαλύψτε ποιοι είναι οι κύριοι στρεσογόνοι παράγοντες σας και κάντε ένα σχέδιο στρατηγικής για να τους αντιμετωπίσετε

Αξιολογήστε ποιες πτυχές της ζωής σας σας προκαλούν τη μεγαλύτερη θλίψη και προσπαθήστε να διαμορφώσετε μια μέθοδο για να τις αντιμετωπίσετε. Μερικές φορές η εξουθένωση μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις να λύνεις το κουβάρι για να νιώσεις καλύτερα.

Η χαρτογράφηση των βημάτων για το πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να καταπολεμήσετε την εξάντλησή σας θα μπορούσε να είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία για να την ξεπεράσετε! Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ένα σχέδιο από το Α έως το Ω για να επιτύχουν αποτελέσματα. Αν σας ταιριάζει αυτή η ιδέα, δοκιμάστε να σκεφτείτε τις αιτίες της εξουθένωσής σας και τις στρατηγικές και θεραπευτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν  την κατάσταση.

Ξεκουραστείτε

Με το κύριο σύμπτωμα της επαγγελματικής εξουθένωσης να είναι η εξάντληση, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά κάθε βράδυ για να είστε γεμάτοι ενέργεια με ξεκούραστο σώμα και ήρεμο νου για την επόμενη μέρα. Οι λέξεις ανάπαυση και ξεκούραση δεν είναι συνώνυμες αναγκαστικά με τον ύπνο, αλλά μπορεί να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα για τον καθένα από εμάς.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να χαλαρώνετε στο σπίτι, ξεκουράζοντας τον νου σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε μια ταινία που σας ζεσταίνει την καρδιά, να ακούτε μουσική και να ζωγραφίζετε, να ψάχνετε χαλαρωτικές φωτογραφίες στο Pinterest, κάντε οτιδήποτε  επιτρέπει στο μυαλό σας να ξεκουραστεί!

Η ηρεμία του μυαλού σας θα μπορούσε να είναι ίσως και το μοναδικό φάρμακο που χρειάζεστε, για να σας οδηγήσει στον σωστό δρόμο για την καταπολέμηση της εξουθένωσης. Το σώμα σας επίσης χρειάζεται και αυτό, ταυτόχρονα με τον νου σας, ξεκούραση για επαναφορά και επαναφόρτιση!

Αναζητήστε μια νέα Θέση Εργασίας ή ένα Νέο Επάγγελμα

Αυτό μπορεί να μην είναι το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο θα πρέπει να καταλήξετε, αλλά εάν αντιμετωπίζετε επαγγελματική εξουθένωση και δεν μπορείτε να κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές που μπορεί να σας βοηθήσουν, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μια νέα δουλειά. Υπάρχουν ορισμένοι χώροι εργασίας που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ή δεν δίνουν έμφαση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους.

Εάν αισθάνεστε ότι ό,τι κι αν κάνετε δεν βελτιώνει την κατάσταση, ίσως είναι καλύτερο, μακροπρόθεσμα, να κάνετε μια επαγγελματική κίνηση για να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή σας

Εάν η επαγγελματική σας εξουθένωση οφείλεται σε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη θέση σας, μιλήστε με τον διευθυντή σας. Μερικές φορές το ξεκαθάρισμα οποιονδήποτε πεποιθήσεων ή προσδοκιών σχετικά με τη δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε το πώς αισθάνεστε για τη θέση σας.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε αναλάβει καθήκοντα που δεν ανήκουν στη θέση σας, αυτό είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον διευθυντή σας. Εκείνος μπορεί να είναι σε θέση να συνεργαστεί μαζί σας για να σας αναθέσει εκ νέου εργασίες ή να σας βοηθήσει να αποκτήσετε την εκπαίδευση που χρειάζεστε για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε τα πράγματα πιο αποτελεσματικά.

Επικοινωνήστε με το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού

Εάν αντιμετωπίζετε εξάντληση στο χώρο εργασίας λόγω μιας άδικης μεταχείρισης, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με το τμήμα HR. Εάν πιστεύετε ότι ο διευθυντής σας επιλέγει με βάσει των συμπαθειών του μεταξύ των εργαζομένων, κάνει διακρίσεις ή δείχνει άδικες συμπεριφορές, αξίζει να απευθυνθείτε στο τμήμα HR.

Μερικές φορές τα άτομα σε διευθυντικές θέσεις δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένα για να ηγηθούν, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να ασκήσουν πρόσθετο άγχος στο προσωπικό τους. Αυτό είναι ακόμα ένα άλλο είδος κατάστασης που μπορεί να αντιμετωπίσει το τμήμα HR.

Διαπραγματεύσεις στις μη Ρεαλιστικές Προθεσμίες

Εάν αντιμετωπίζετε επαγγελματική εξουθένωση λόγω μη ρεαλιστικών προθεσμιών και προσδοκιών, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναδιαπραγματευθείτε αυτούς τους όρους. Εάν είστε ιδιοκτήτης της δικής σας επιχείρησης και αισθάνεστε εξαντλημένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις προθεσμίες που έχετε θέσει στον εαυτό σας και τα χρονικά πλαίσια που έχετε ορίσει για την εργασία σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι συγκεκριμένες δουλειές σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο από όσο περιμένατε, επομένως η επαναφορά των χρονοδιαγραμμάτων και των προθεσμιών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την πίεση που βιώνετε.

Εάν αισθάνεστε ότι ένας διευθυντής ή το αφεντικό σας έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από τις προθεσμίες που έχετε, σκεφτείτε να μιλήσετε μαζί τους για να δείτε εάν μπορούν να γίνουν προσαρμογές. Είναι βοηθητικό αν έχετε κάποια στοιχεία στη διάθεσή σας για να υποστηρίξετε γιατί ζητάτε ένα εκτεταμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι με επιπλέον χρόνο, θα είστε σε θέση να κάνετε μια πιο ενδελεχή δουλειά αντί να προσπαθείτε να βιαστείτε να τηρήσετε μια αυστηρή προθεσμία.

Επανεξέταση ορίων

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, μπορεί να είναι χρήσιμο να κοιτάξετε να θέσετε όρια με τους ανθρώπους στη ζωή σας. Παρόλο που αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε επαγγελματική εξουθένωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να επανεξετάσετε τα όρια που υπάρχουν με τους ανθρώπους στην προσωπική σας ζωή.

Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγός σας περιμένει από εσάς να μην χρειαστεί να εργαστείτε ποτέ υπερωρίες ή να μην φέρνετε ποτέ δουλειά στο σπίτι, αλλά πραγματικά αυτό είναι αδύνατο με τη θέση εργασίας σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τα όρια και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στον δεσμό σας. Ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας ποιες είναι οι ανάγκες σας, προκειμένου να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του χώρου εργασίας σας.

Ώρα να μάθετε Δεξιότητες Διαχείρισης του Χρόνου σας

Μερικοί άνθρωποι παλεύουν με την εξάντληση και το άγχος στη δουλειά επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες διαχείρισης χρόνου για να παραμείνουν στην κορυφή των καθηκόντων τους. Μπορεί να ξοδεύετε χρόνο σε δραστηριότητες που δεν πρέπει, όπως η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή να δυσκολεύεστε να εργαστείτε αποτελεσματικά όλη την ημέρα.

Ένα παράδειγμα είναι να εργάζεστε το πρωί στην πιο σημαντική εργασία της ημέρας σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας το πρωί. Έτσι, μπορεί να είναι χρήσιμο για εσάς να προγραμματίσετε την ημέρα σας για να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή.

Η εκμάθηση των κατάλληλων δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη δουλειά που έχετε με καλύτερο τρόπο, μειώνοντας το άγχος που βιώνετε.

Μιλήστε σε έναν Ψυχοθεραπευτή

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν η ψυχική σας υγεία δυσκολεύεται και αισθάνεστε εξαντλημένοι μέρα με τη μέρα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι να λάβετε την επαγγελματική βοήθεια ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου θεραπευτή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους τομείς που σας προκαλούν πρόβλημα και να μάθετε στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες και την εξάντληση στο χώρο εργασίας.

Κάποιο επίπεδο άγχους μπορεί πάντα να υπάρχει στη δουλειά σας. Αλλά δεν πρέπει να νιώθετε «ότι έχετε καεί» σε τακτική βάση. Να θυμάστε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι, που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε σε μια πιο υγιή θέση στην καριέρα και τη ζωή σας.

 

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

 

Σοφία Υφαντή, ΜΑ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

τηλ: 6978842612

email: [email protected]

website: www.sofiayfanti.gr

Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

 

 

Βιβλιογραφία

Blandford, S. & Grundy, W. (2000). Developing a culture for positive behaviour management. Emotional and behave Difficulties 19(1): 21-32.

Farber, B.A.(1991). Crisis in education: Stress and burnout in the American teacher. San Francisco: Jassey-Bass.

Freudenberger, H.J.(1975). The staff burnoutsyndrome in alternative institutions. Psychotherapy Theory, Reserarch and Practice 12, 73-82.

Hellesøy, O. – Gønhaug, K. – Kvitastein, O. (2000). Burnout: Conceptual issues and empirical findings from a new research setting. Scandinavian Journal of Management, 16, 233-247.

Koustelios, A. & Kousteliou, I. (1998). Relations among measures of job satisfaction, role conflict, and role ambiguity for a sample of Greek teachers. Psychological Reports, 82, 131- 136.

Leiter, M. & Maslach, C. (1988). The impact of interpersonal environment on burnout and organizational commitment. Journal of Organizational Behavior, 9, 297-308.

Maslach, C. & Shaufeli, W. (1993). Job Burnout, Annual Reviews, 52, 397-422.

Maslach, C. (1976). Burnt-out. Human Behavior,5(9), 16-22.

Maslach, C. & Jacson, C. (1981). The measurement of experienced burnout. Journal of Occupational Behaviour,2, 99-113

Σχετικά άρθρα