Συνταγή για ταραμοσαλάτα: Τα 10 οφέλη για την υγεία του διασημότερου συνοδευτικού της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά:

  • ½ φλ. ταραμά λευκό
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 ½ φλ. λάδι
  • 2-3 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ ξύδι λευκό

Εκτέλεση:

  1. Βράζετε τις πατάτες μαζί με την φλούδα
  2. Στο μεταξύ βάζετε τον ταραμά σε ένα γουδί
  3. Μόλις βράσουν οι πατάτες τις βγάζετε και τις ξεφλουδίζετε
  4. Κοπανίζετε τον ταραμά στο γουδί με μία κουταλιά λάδι και λίγο- λίγο προσθέτετε τον πουρέ
  5. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και ρίχνετε εναλλάξ το λάδι, το λεμόνι και το ξύδι
  6. Αφού ανακατέψετε καλά είναι έτοιμο

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Οφέλη

Η ταραμοσαλάτα είναι το διασημότερο πιάτο της Καθαράς Δευτέρας αλλά και της Σαρακοστής. Θεωρείτε παραδοσιακό πιάτο και βρίσκετε στις προτιμήσεις των Ελλήνων εδώ και χρόνια. Ωστόσο, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τα οφέλη του ταραμά στον οργανισμό μας. Βέβαια, έχει αρκετές θερμίδες αλλά με μέτρο μπορεί μας αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Ο ταραμάς ή αλλιώς αυγοτάραχο είναι τα αυγά ψαριού συνήθως μπακαλιάρου ή κυπρίνου και χωρίζεται σε δύο είδη τον λευκό και τον κόκκινο. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ανώτερης ποιότητας και είναι ο πιο ακριβός από τον κόκκινο. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρειάζεται λιγότερη ποσότητα. Ο κόκκινος, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται για φυσικό είδος ψαριού αλλά για τεχνητά κατασκευασμένο. Βάφεται με κόκκινη μπογιά για να γίνει ελκυστικότερος στον κόσμο.

Τα 10 οφέλη του αυγοτάραχου

Αρχικά περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνής και ωμέγα- 3 λιπαρώ οξέων και ακατέργαστων ιχθυελαίων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ασταξαθίνη, βιταμίνες Α και Β12, Β6 και D.

1. Βελτιώνει την όραση

Η λειτουργία των ματιών είναι πολύ σημαντική για τη ζωή μας, επομένως η φροντίδα τους είναι πολύ σημαντική. Οι βιταμίνες που είναι καλές για την υγεία των ματιών είναι η βιταμίνη Α που βρίσκεται στα αυγά του ψαριού αλλά και στα καρότα. Τα οφέλη βιταμίνης Α για την υγεία της και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

2. Δρα κατά της αναιμίας

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία υφίσταται δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Αυτά είναι υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματός μας και την σωστή διαδικασία της αναπνοής. Η αναιμία μπορεί να είναι προσωρινή, μακροπρόθεσμη, ήπια ή σοβαρότερη. Οι μορφές της αναιμίας είναι πολλές αλλά με την σωστή θεραπεία και την σωστή διατροφή μπορεί να ρυθμιστεί.

3. Διατηρήστε σταθερή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι μία ασθένεια που αυξάνει την ροή του αίματος και είναι γνωστή ως υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί ζάλη και επιπλοκές όταν είναι πολύ υψηλή ενώ μπορεί να προκαλέσει πλήθος ασθενειών κυρίως καρδιακών. Η πιο θανατηφόρα μορφή υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Όσο για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, επίσης δεν είναι καλή καθώς μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε λιποθυμία ανά πάσα στιγμή.

4. Επιδρά κατά του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Στα προχωρημένα του στάδια είναι πράγματι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλές συμβουλές που δίνονται στις γυναίκες όπως ο συχνός έλεγχος, επειδή μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα. Αιτίες του ίδιου του καρκίνου του μαστού εκτός από γενετικούς παράγοντες είναι και παράγοντες ανθυγιεινών τροφίμων. Το αυγοτάραχο συνίσταται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή για ορεκτικό.

5. Πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Τα επόμενα καλά νέα για τα οφέλη του αυγοτάραχου για την υγεία είναι ότι μπορεί να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή η ασθένεια είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλούς ηλικιωμένους και προκαλεί δυσκολίες στην επικοινωνία, την μνήμα και την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

6. Υγιή οστά και δόντια

Τα αυγά ψαριού περιέχουν βιταμίνη D που είναι χρήσιμη για τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Τα υγιή οστά διευκολύνουν τις καθημερινές λειτουργίες και τις κινήσεις του σώματος. Για την υγεία των δοντιών γτα κάνει πιο ανθεκτικά και υγιή.

7.Υγιή καρδιά

Η καρδιά είναι το σημαντικότερο όργανο του σώματος και σχετίζεται με την άντληση αίματος. Από τη στιγμή που τα οφέλη της καρδιάς είναι ζωτικά για την υγεία είναι απαραίτητο να προσέχετε για να έχετε μια υγιή καρδιά. Η κατανάλωση αυγών ψαριού που είναι πλούσια σε οφέλη, ενώ εάν συνδυαστεί με την άσκηση θα αποφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την κυκλοφορία του αίματος.

 8. Καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να προληφθεί τρώγοντας αυγά ψαριού σταδιακά για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Το παχύ έντερο είναι η εκβολή για τη διάθεση των υπολειμμάτων τροφών που δεν χρειάζονται για τον οργανισμό.

9. Καρκίνος του προστάτη

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πολύ συχνός στους άνδρες. Πολλοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του προστάτη, αλλά ένας από αυτούς είναι η ούρηση σε όρθια στάση. Ως εκ τούτου, πολλοί ιατροί συνιστούν στους άνδρες να ουρούν καθιστοί. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί με την τακτική κατανάλωση αυγών ψαριού.

10. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθούν οι ασθένειες, οι ιώσεις και οι μολύνσεις. Τα συστατικά των αυγών ψαριού είναι πολύ καλά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα οφέλη του αυγοτάραχου φημίζονται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Σχετικά άρθρα