Πώς γίνεται το self test; Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα προς βήμα!

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού συνεχώς μειώνονται αφού τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι πέφτουν. Ήδη η χρήση της μάσκας θεωρείται παρελθόν από το περασμένο Σάββατο και μέσα στην άνοιξη αναμένεται να δούμε και άλλα μέτρα να καταργούνται. Ωστόσο, η πρόληψη έναντι του ιού και ο έλεγχος για τυχούσα νόσηση παραμένει.

Το rapid test είναι σίγουρα ο πιο διαδεδομένος τρόπος εντοπισμού του κορωνοϊού αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε ραντεβού ή επειδή ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα θέλουμε πιο άμεσα να μάθουμε εάν νοσούμε ή όχι. Εδώ μας βοηθάει το self test. Μπορούμε να το προμηθευτούμε στα φαρμακεία, έχει λιγότερο κόστος και μπορούμε να το κάνουμε σπίτι μας. Πως όμως γίνεται σωστά για να έχουμε έγκυρο αποτέλεσμα;

Γενικές συμβουλές πριν την λήψη του τεστ

Υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές στο φύλλο οδηγιών αλλά και κατά μήκος του κουτιού για να σας βοηθήσουν. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες προσεκτικά βήμα-βήμα, θα καταλάβετε καλύτερα πως γίνεται το self test και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Γενικές οδηγίες και προειδοποιήσεις

  • Χρησιμοποιήστε ένα ξεχωριστό κιτ δοκιμής για κάθε άτομο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε μέρος του κιτ μόνο μια φορά.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε τα αντικείμενα. 
  • Εάν έχετε προβλήματα με τα χέρια ή την όρασή σας, μπορεί να χρειαστείτε κάποιον να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε το τεστ.
  • Εάν έχετε τρύπα στη μύτη πάρτε δείγμα από το άλλο ρουθούνι. Αν έχετε και από τις δύο πλευρές, αφαιρέστε το σκουλαρίκι από τη μία πλευρά πριν το βάλετε την «μπατονέτα»
  • Εάν είχατε ρινορραγία τις τελευταίες 24 ώρες, μην περιστρέψετε την «μπατονέτα» αλλά ταμπονάρετε από το άλλο ρουθούνι. Αλλιώς περιμένετε 24 ώρες.
  • Μην τρώτε ή πίνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κάνετε τη δοκιμή για μειωθεί ο κίνδυνος να βγει ψευδές το αποτέλεσμα.

Συμβουλές

Αποθηκεύστε το κιτ δοκιμής σε θερμοκρασία δωματίου ή σε δροσερό και ξηρό μέρος (2°C έως 30°C) και μην το αφήνετε εκτεθειμμένο σε ηλιακό φως. Αποφύγετε να το φυλάτε σε ψυγείο ή καταψύκτη.

Το κιτ πρέπει να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου (15°C έως 30°C). Εάν πριν φυλασσόταν σε δροσερό χώρο (λιγότερο από 15°C), αφήστε το λίγο ώστε να πάρει την κανονική θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά πριν τη χρήση. Όπως και τα υπόλοιπα φάρμακα ή αντικείμενα φαρμακευτικής χρήσης κρατήστε το κιτ δοκιμής μακριά από παιδιά και αν χρειαστεί να κάνουν και εκείνα τεστ πάντα να γίνεται από κάποιον ενήλικα. 

Πως θα κάνετε το self test

  1. Απολυμαίνετε τα χέρια σας 
  2. Βάζετε την «μπατονέτα» που θα βρείτε το κιτ του τεστ 4 με 5 εκατοστά μέσα στην μύτη μέχρι να συναντήσετε αντίσταση 
  3. Περιστρέφετε 5 φορές και στα δύο ρουθούνια
  4. Ανοίγετε το σωληνάριο με το διάφανο υγρό και βάζετε μέσα την «μπατονέτα»
  5. Την περιστρέφετε μέσα στο σωληνάριο 5- 6 φορές
  6. Πετάτε την «μπατονέτα» στα σκουπίδια πάντα μέσα σε σακουλάκι και όχι «χύμα»
  7. Ανοίγετε και την συσκευασία που περιέχει την πλάκα του τεστ 
  8. Βάζετε 3 σταγόνες του υγρού από το σωληνάριο στην πρώτη, μικρή οπή της πλάκας και περιμένετε περίπου 15 λεπτά
  9. Όσο περιμένετε για το αποτέλεσμα πετάτε τα μέρη του κιτ που δεν χρειάζεστε και αυτά σε ξεχωριστό σακουλάκι και όχι «χύμα»

Πως καταλαβαίνετε το αποτέλεσμα 

Όταν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό τότε θα εμφανιστούν δύο γραμμές. Η μία γραμμή θα πρέπει να βρίσκετε δίπλα στην ένδειξη «C» και η άλλη θα πρέπει να είναι δίπλα στην ένδειξη «T». Ακόμα και αν οι γραμμές είναι αχνές το αποτέλεσμα είναι θετικό. 

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό η γραμμή θα πρέπει να είναι μία και να είναι δίπλα στο «C» και όχι στο «Τ». Εάν βρίσκετε δίπλα στο δεύτερο το αποτέλεσμα είναι άκυρο. 

Γιατί να κάνετε self test;

Το κιτ self test για τον κορωνοϊό είναι κατάλληλο τόσο για ανθρώπους που έχουν συμπτώματα αλλά κυρίως για εκείνους που δεν έχουν και πρέπει εγκαίρως να δουν εάν νοσούν. Εάν βγουν θετικοί τότε θα έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της πανδημίας και στην προστασία του εαυτού τους και τον γύρω τους ειδικά τον ευάλωτων ομάδων. Μετά το θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να απομονωθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδώσει οι ειδικοί για τους νοσούντες.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει αρνητικό είναι πολύ πιθανό το άτομο να μην νοσεί ή να μην εντοπίζεται εκείνη την στιγμή από το τεστ. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του self test θα πρέπει να επικυρωθεί και με εκείνο ενός rapid ή PCR που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ακριβούς αποτελέσματος. 

Self test μπορούν να κάνουν άτομα όλων των ηλικιών. Ενδείκνυται για όλους τους ενήλικες άνω των 18, για εφήβους 12- 17 ετών που θα πρέπει να κάνουν το τεστ υπό επίβλεψη, αλλά και από παιδιά κάτω των 12 στα οποία πρέπει να το κάνει ο γονέας ή άλλος ενήλικας.

Σχετικά άρθρα