Vegan σούπα βελουτέ: περιέχει κολοκύθα που ενισχύει το ανοσοποιητικό, φινόκιο γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του και σέλερι

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια
  • 300 γρ. γλυκιά κολοκύθα
  • 200 γρ. καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 130 γρ. πατάτα κομμένο σε κομμάτια
  • 80 γρ. φινόκιο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κλαδάκι σέλερι κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 750 γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. φυτικό βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε καλά
  2. Προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν
  3. Όταν είναι έτοιμα με το ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε τελείως και περνάμε το μίγμα από μία σίτα
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και σερβίρουμε

Tip

Χρησιμοποιείστε λίγο μπούκοβο εάν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις!

Οφέλη

Η κολοκύθα είναι ένα θρεπτικό πορτοκαλί λαχανικό και μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία βρίσκονται επίσης στους σπόρους, τα φύλλα και τους χυμούς του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε την κολοκύθα σε επιδόρπια, σούπες, σαλάτες, κονσέρβες, ακόμη και ως υποκατάστατο του βουτύρου. Η κολοκύθα έχει μια σειρά από ιδιαίτερα οφέλη, και ανήκει στις πιο γνωστές πηγές βήτα καροτίνης.

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στα πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα το ζωηρό τους χρώμα. Το σώμα μετατρέπει την βήτα- καροτίνη που προσλαμβάνεται σε βιταμίνη Α παρέχοντας τα ακόλουθα οφέλη:

  • μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου
  • προσφέρει προστασία από το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις
  • μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, όπως η κολοκύθα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τη συνολική θνησιμότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να αποφύγει τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, να συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών, να αυξήσει την ενέργεια και να δημιουργήσει έναν σωστό δείκτη μάζας σώματος.

Το να τρώτε κολοκύθα κάνει καλό στην καρδιά σας εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C στην κολοκύθα υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Τυπικά, η μείωση της πρόσληψης νατρίου περιλαμβάνει την κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν λίγο ή καθόλου αλάτι.

Στα θρεπτικά συστατικά της κολοκύθας κατατάσσονται οι βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β, C, E, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός και μικρότερες ποσότητες ψευδαργύρου, μαγνησίου, φολικού οξέως και φωσφόρου.

Οι κολοκύθες περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως άλφα- καροτίνη, βήτα- καροτίνη και βήτα- κρυπτοξανθίνη. Αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντάς τες να βλάψουν τα κύτταρα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οφθαλμικών παθήσεων και άλλων καταστάσεων.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τη μεταβολική διαδικασία του σώματός σας. Αν και είναι εξαιρετικά ασταθείς, έχουν χρήσιμους ρόλους, όπως η καταστροφή επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, οι υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας δημιουργούν μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και κάνει τις πληγές να επουλώνονται πιο γρήγορα. Εκτός από τις δύο βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η κολοκύθα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος, όλα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με την συμβολή της ζεαξανθίνης και της λουτεΐνης σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την ισχυρή όραση καθώς το σώμα σας γερνά. Αυτές οι δύο ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Σχετικά με το δέρμα οι κολοκύθες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά για το δέρμα σας. Πρώτον, τα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη, μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αντηλιακό. Μόλις καταποθούν, τα καροτενοειδή μεταφέρονται σε διάφορα όργανα συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Εδώ, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες από τις επιβλαβείς ακτίνες. Συμπληρωματικά η βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Το σώμα σας χρειάζεται αυτή τη βιταμίνη για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας δυνατό και υγιές.

Φινόκιο

Το φινόκιο αντιμετωπίζεται ως λαχανικό, αλλά μπορείτε βρίσκεται και ως βότανο με φύλλωμα που μοιάζει με άνηθο. Καλλιεργείται για τους βρώσιμους βλαστούς, τα φύλλα και τους σπόρους του και έχει έντονη γεύση γλυκάνισου, καθιστώντας το ένα ελκυστικό και ευέλικτο συστατικό. Τα οφέλη του επεκτείνονται σε πέντε τομείς:

  1. Μπορεί να διατηρήσει υγιή την καρδιά

Μια καλή πηγή φυτικών ινών καθώς και θρεπτικών συστατικών φιλικών προς την καρδιά όπως το κάλιο και το φυλλικό οξύ, το φινόκιο μπορεί να υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή μελέτες αναφέρουν ότι η άφθονη πρόσληψη λαχανικών στη διατροφή φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης.

  1. Υγιές δέρμα

Και το φινόκιο όπως η κολοκύθα περιέχει βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την επισκευή των ιστών. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, αλλά και των βλεννογόνων που προστατεύουν όργανα όπως η αναπνευστική οδός.

  1. Αντιφλεγμονώδης δράση

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και φυτικά φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Η υψηλή πρόσληψη μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών που είναι πλούσια σε αυτές τις προστατευτικές πολυφαινόλες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών.

  1. Βοηθά στην διαχείριση βάρους

Χαμηλό σε θερμίδες αλλά όχι σε γεύση το φινόκιο είναι ένα χρήσιμο συστατικό που πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Συγχρόνως, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή ποσότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη μέτρια απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα ως μέρος ενός γεύματος.

  1. Βελτιώνει τα συμπτώματα της αναιμίας

Το φινόκιο είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τον υγιή σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ δύναται να βελτιώσει τα συμπτώματα της αναιμίας. Το φυλλικό οξύ συστήνεται και για την διατροφή κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

 

Σχετικά άρθρα