Πώς καταλαβαίνεις ότι παθαίνεις ισχαιμικό επεισόδιο;- Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού επεισοδίου ομοιάζουν με εκείνα του εγκεφαλικού με μόνη διαφορά την διάρκεια καθώς διαρκούν από μερικά λεπτά μέχρι λίγες ώρες. Συμβαίνει όταν η ροή του αίματος ελαττώνεται ή διακόπτεται απότομα λόγω αιμορραγίας. Πρόκειται για αρκετά συχνή πάθηση που επιδρά στην καθημερινότητα του ατόμου και στις συνήθειές του. 

Τα ισχαιμικά επεισόδια χωρίζονται στα θρομβωτικά και στα εμβολικά. Στο θρομβωτικό επεισόδιο στο οποίο δημιουργείται θρόμβος αίματος σε μία αρτηρία του εγκεφάλου όπως συμβαίνει και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στο εμβολικό πάλι ο θρόμβος μεταφέρεται μέσω του αίματος και καταλήγει να εμβολίζει τον αυλό του αγγείου. Τις περισσότερες φορές προέρχεται από την καρδιά, παραδείγματος χάριν σε κολπική μαρμαρυγή. 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Αυτά αρχίζουν ξαφνικά και περιλαμβάνουν:

  • Δυσμορφία στο πρόσωπο: το πρόσωπο μπορεί να έχει πέσει στη μία πλευρά, το άτομο μπορεί να μην μπορεί να χαμογελάσει ή να μιλήσει.
  • Αδυναμία κίνησης στα χέρια: το άτομο μπορεί να μην μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει εκεί, λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος.
  • Σύγχυση στην ομιλία: η ομιλία τους μπορεί να είναι μπερδεμένη ή το άτομο μπορεί να μην μπορεί να μιλήσει καθόλου. Επίσης μπορεί οι γύρω σας να αδυνατούν να κατανοήσουν τι τους λέτε.

Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν αυτά τα σημεία και συμπτώματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τα άτομα που ενδεχομένως να φροντίζουν. Όπως ένα ηλικιωμένο άτομο ή κάποιος με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, η επίγνωση των συμπτωμάτων είναι ακόμη πιο σημαντική.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν από τα παραδοσιακά είναι:

  • πλήρης παράλυση της μίας πλευράς του σώματος
  • ξαφνική απώλεια όρασης, θολή όραση ή διπλή όραση
  • ίλιγγος
  • ατονία
  • ζάλη
  • σύγχυση
  • δυσκολία στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
  • προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
  • δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

Πώς γίνεται διάγνωση ισχαιμικού επεισοδίου;

Αυτά τα επεισόδια δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται μια επείγουσα ιατρική εξέταση εάν υπάρχουν συμπτώματα μικροεγκεφαλικού επεισοδίου. Ο μόνος τρόπος για να διακριθεί η διαφορά μεταξύ ενός ισχαιμιού και ενός εγκεφαλικού είναι όταν ο γιατρό εξετάσει την κατάσταση του εγκεφάλου είτε μέσω αξονικής τομογραφίας, είτε μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Εάν είχατε περιστατικό ισχαιμικού εγκεφαλικού, είναι πιθανό ότι δεν θα εμφανιστεί σε αξονική τομογραφία του εγκεφάλου για τις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Μόνο μία μαγνητική τομογραφία συνήθως δείχνει εγκεφαλικό νωρίτερα.

Κατά την αξιολόγηση της αιτίας του μικροεγκεφαλικού ή εγκεφαλικού, ένας γιατρός πιθανότατα θα ζητήσει υπερηχογράφημα για να δει εάν υπάρχει σημαντική απόφραξη ή πλάκας των καρωτιδών. Αναγκαίο κρίνεται, επίσης, ένα ηχοκαρδιογράφημα για να φανούν πιθανοί θρόμβοι του αίματος στην καρδιά σας. 

Σε περίπτωση που ο γιατρός θεωρήσει ότι έχετε υποστεί κρυπτογενές εγκεφαλικό επεισόδιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς την αιτία, η αξιόπιστη πηγή διοισοφαγικής ηχοκαρδιογραφίας μπορεί να είναι μέρος της εξέτασης. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα μέσω του οισοφάγου για να παρέχει μια πιο καθαρή εικόνα της καρδιάς.

Πόσο διαρκεί το ισχαιμικό επεισόδιο;

Τα συμπτώματα ενός μικροεγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να διαρκέσουν τόσο σύντομα όσο μερικά δευτερόλεπτα. Εξ ορισμού, διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες. Συχνά, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι την επίσκεψη στον γιατρό. Τα συμπτώματά μπορεί να μην είναι φανερά κατά της εξέταση του γιατρού, επομένως πρέπει να περιγράψετε το συμβάν αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματά.

Εκτός από την διάρκεια, τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού είναι τα ίδια με τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Ακόμα κι αν τα συμπτώματά εξαφανιστούν πριν φτάσετε στον γιατρό σας ή στο νοσοκομείο, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τους ειδικούς για όσα σας συνέβησαν.

Σχετικά άρθρα