Ναφτάλι Μπένετ: Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος πρωθυπουργός του Ισραήλ που έχει χαρακτηριστεί ως ο Εβραίος με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο;

Ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε τον περασμένο Ιούνιο πρωθυπουργός του Ισραήλ παίρνοντας την θέση που για δώδεκα συναπτά έτη κατείχε ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Η πολιτική του θητεία ξεκίνησε το 2013 όταν διατέλεσε υπουργός διασποράς, ενώ από τότε έχει αναλάβει άλλα τέσσερα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Εκτός από την πολιτική με την οποία ασχολήθηκε τα τελευταία 9 χρόνια έχει και μία μακρά επιχειρηματική καριέρα που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε ο ίδιος είναι απόγονος Εβραίων της Αμερικής που μετοίκησαν στο Ισραήλ.

Πρώτα χρόνια

Ο Μπένετ γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ την 25η Μαρτίου 1972 και είναι ο μικρότερος από τους τρεις γιους της οικογένειας. Η οικογένεια του μετακόμισε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 1967 από το Σαν Φρανσίσκο. Οι ρίζες τους Ωστόσο είναι από την Ευρώπη με τους προγόνους του πατέρα του να κατάγονται από τη Γερμανία την Πολωνία και την Ολλανδία και της μητέρας του στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη μέλη από την οικογένειά της μητέρας του δολοφονήθηκαν στο ολοκαύτωμα.

Οι γονείς του Μπένετ μεγάλωσαν σε μοντέρνες οικογένειες και ήταν Προοδευτική και ακτιβιστές ήδη από τη δεκαετία του ‘60. Μάλιστα ο πατέρας του συνελήφθη το 1964 Γιατί συμμετείχε σε αντιρατσιστική καθιστική διαμαρτυρία. Όταν το 1967 μετακόμισαν στο Ισραήλ εγκαταστάθηκαν στη Χάιφα εκεί όπου γεννήθηκε ο Μπένετ και τα αδέλφια του. Ο πατέρας του Jim Bennett ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας στην αγορά ακινήτων, ενώ η μητέρα του Myrna ήταν διευθύντρια της ένωσης Αμερικανών και Καναδών του Ισραήλ.

Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του Μπένετ η οικογένεια επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο εξαιτίας του ξεσπάσματος του πολέμου του Γιομ Κιπούρ. Ωστόσο, ο πατέρας του επέστρεψε στο Ισραήλ για να πολεμήσει στο στρατό της χώρας υπηρετώντας στην ομάδα του πυροβολικού. Μετά τον πόλεμο η οικογένεια επέστρεψε στο Ισραήλ.

Τα έτη 1976- 1978 που μετακόμισαν στο Μόντρεαλ του Καναδά εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα του. Μετακόμισαν ξανά όταν ο Μπένετ βρισκόταν στη δευτέρα δημοτικού αυτή τη φορά στο New Jersey και πάλι λόγω της δουλειάς του πατέρα του. Επέστρεψαν πια μόνιμα στην Χάιφα όταν ο Μπένετ έγινε 10 ετών. Αδέρφια του είναι ο Asher Bennett πρώην αξιωματικός του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και επιχειρηματίας, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Ντάνιελ Bennett λογιστής στην ναυτιλιακή εταιρεία Zim Integrated Shipping Services.

Σε ηλικία 18 ετών κατατάχθηκε στην αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και μάλιστα στην επίλεκτη ομάδα καταδρομέων Sayeret Matkal. Μετά τη βασική του εκπαίδευση επιλέχθηκε για την εκπαίδευση Αξιωματικών ενώ έγινε διοικητής λόχου και παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία για έξι χρόνια. Όταν πια αποστρατεύτηκε συνέχισε να υπηρετεί στις εφεδρείες και έλαβε τον βαθμό του ταγματάρχη. Πολέμησε στην Πρώτη Ιντιφάντα, δηλαδή παλαιστινιακή και ισραηλινή σύγκρουση, στο Λίβανο ενώ διοίκησε πολλές επιχειρήσεις ως αξιωματικός. Κατά τη διάρκεια τις υπηρεσίες του στον πόλεμο είναι το πτυχίο του από το τμήμα Νομικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας της Αμερικής

Το 2002 μετακόμισε στο Upper East Side του Manhattan προσδοκώντας να δημιουργήσει μία επιχείρηση λογισμικού. Ήδη από το 1999 είχε ιδρύσει την εταιρεία λογισμικού Coyta που στόχευε στην αντιμετώπιση της λογισμικής απάτης και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της. Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης οδήγησε στην πώληση της το 2005 στην RSA Security έναντι 145 εκατομμυρίων κάνοντας τον Μπένετ πολυεκατομμυριούχο.

Εκτός από την εταιρεία του, υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Soluto που παρέχει υπηρεσίες βασισμένες στο Cloud και επιτρέπει την υποστήριξη από απόσταση υπολογιστών και κινητών συσκευών. Μαζί με τον συνεργάτη του Lior Golan κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφαλαία για εκατοντάδες ισραηλινές τεχνολογικές startup εταιρείες. Και αυτή η εταιρεία πωλήθηκε για περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβρη του 2013 τη χρονιά που εκείνος αποφάσισε να πολιτευτεί.

Τον Ιούνιο του 2021 αφού κατέκτησε την πρωθυπουργία ισραηλινή έκδοση του Forbes ανέφερε πόσο Μπένετ αναμένεται να αποκομίσει κέρδη 5 εκατομμυρίων δολαρίων από επένδυση του στην Αμερικανική εταιρεία fintech Payoneer. Ο ίδιος επένδυσε χιλιάδες δολάρια στην εταιρεία ήδη πριν ασχοληθεί με την πολιτική και τώρα η Payoneer αναμένεται να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο με αποτίμηση τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολιτική σταδιοδρομία

Έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός οικονομίας και Θρησκευτικών υπηρεσιών από το 2013 έως το 2015 υπό την πρωθυπουργία του Νετανιάχου ενώ στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός Παιδείας. Το 2018 αυτομόλησε από την παράταξη «Εβραϊκό Σπίτι» και σχημάτισε δική του παράταξη ονόματι «Νέα Δεξιά»,  που στη συνέχεια έγινε μέλος της συμμαχίας «Γιαμίνα». Χιλιάδες 19 έχασε την έδρα του στις εκλογές του Απριλίου και απολύθηκε από τον Νετανιάχου από τη θέση του υπουργού Παιδείας.

Παρ’ όλα αυτά το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέκτησε την έδρα του στις επαναληπτικές εκλογές και διορίστηκε υπουργός άμυνας. Το 2020 αποχώρησε και από αυτή τη θέση και έγινε ηγέτης της συμμαχίας «Γιαμίνα». Έτσι, στις 2 Ιουνίου του 2021 συμφώνησε σε μία κυβέρνηση εκ περιτροπής με τον πολιτικό Γιάιρ Λαπίντ αναλαμβάνοντας τελικά στις 13 Ιουνίου του 2021 τη θέση του πρωθυπουργού έως το 2023 και έπειτα θα αναλάβει ο Λαπίντ μέχρι το 2025.

Κατάφερε να τερματίσει τη 12ετή θητεία του Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που φοράει κιπά. Ανάληψη των καθηκόντων του ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου έστειλε ειδική συγχαρητήρια επιστολή στον Μπένετ ο οποίος του απάντησε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων Ισραήλ Μαρόκου σε όλους τους τομείς. Αποκαταστάθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε αυτή την προσπάθεια εξομάλυνσης συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αναγνώρισαν την κυριαρχία του Μαρόκου στη δυτική Σαχάρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 μίλησε στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά στην καριέρα του. Έθιξε το ζήτημα της καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της πολιτικής πόλωσης. Επιπλέον, κατήγγειλε την κρατική τρομοκρατία του Ιράν και υποστήριξε ότι προκάλεσε ζημιά στη χώρα του αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ειδοποίησε δε, πως εάν το Ιράν προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ισραήλ δεν θα το επιτρέψει. Όπως ο ίδιος περιέγραψε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν το Ισραήλ θα ακολουθήσει κατά του Ιράν μία στρατηγική που ονομάζεται «θάνατος από χίλια κοψίματα» ή αλλιώς «λίνγκτσι».

Σύμφωνα με τους Time κατατάσσεται στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Η εφημερίδα Jerusalem Post τον ανακήρυξε ως τον Εβραίο με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η φιγούρα του είναι πολύ χαρακτηριστική με τον διακριτικό κιπά στο κεφάλι και μίλα αμερικανικά αγγλικά. Η παράταξη που ηγείται υιοθετεί τον ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και πιστεύει πως τα δύο τρίτα της δυτικής όχθης πρέπει να προσαρτηθούν από το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικές είναι οι ακραίες θέσεις του για τη διένεξη ισραηλινών και Παλαιστινίων αφού δηλώνει πως δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στη δυτική όχθη διότι δεν υπήρξε ποτέ παλαιστινιακό κράτος ενώ αναφέρεται στους παλαιστίνιους φυλακισμένους ως τρομοκράτες που πρέπει να σκοτώνονται και όχι να αποφυλακίζονται. Έχει ηγηθεί επίσης του Συμβουλίου Yesha που εκπροσωπεί τους Εβραίους εποίκους της δυτικής όχθης.

Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα της θέσης της θρησκείας το κράτος δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του ενώ χαρακτηριστικό είναι πως υιοθετεί φιλελεύθερες θέσεις για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και ζει στην σύγχρονη πόλη Ραανάνα έδρα ισραηλινών startup.

 

Σχετικά άρθρα