Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τον πόλεμο στα παιδιά ώστε να νιώθουν ασφάλεια και όχι φόβο;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση να μιλήσεις και να εξηγήσεις στα παιδιά τι είναι ο πόλεμος αλλά πιο δύσκολο είναι να εξηγήσουμε τα αίτια, το γιατί γίνεται ένας πόλεμος. Ακόμη και οι ενήλικες αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί να γίνεται ένας πόλεμος αφού είναι τόσο καταστροφικός.

Σε μια κοινωνία τεχνολογίας τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Από τη μια μεριά, η ενημέρωση είναι καλή αλλά εξαρτάται πάντα από την ηλικία και από τις σελίδες ή τις εικόνες που μπορεί να προβληθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν είτε να συζητήσουν οι γονείς πρώτοι με το παιδί, είτε να λύσουν οποιαδήποτε απορία προκύψει και να τα προστατέψουν από τυχόν παραπληροφόρηση.

Πώς να ξεκινήσετε την συζήτηση για τον πόλεμο;

Ένας τρόπος για να ξεκινήσει η συζήτηση είναι να ρωτήσουμε τα παιδιά αν έχουν κάποια πληροφορία ή αν έχουν συμμετέχει σε κάποια δράση του σχολείου. Τα σχολεία σε καταστάσεις πολέμου συζητούν με τα παιδιά, διαβάζουν ποιήματα ή παραμύθια, κάνουν ζωγραφιές ώστε να δώσουν πληροφορίες για τον πόλεμο και την ειρήνη.

Αρχικά, θα ήταν χρήσιμο να αφήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν, να ακούσουμε τις απορίες και τα συναισθήματά τους. Μπορούμε να απαντήσουμε τις απορίες του παιδιού με ειλικρίνεια και με ψυχραιμία. Να εξηγήσουμε ότι ένας πόλεμος έχει αρνητικές συνέπειες γι’ αυτό όλοι πρέπει να προσπαθούμε να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Επίσης, μπορούμε να αναφέρουμε και ότι ένας πόλεμος κάποιες φορές γίνεται για να κατακτήσουν οι άνθρωποι την ελευθερία  και τα δικαιώματά τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να τους δώσουμε παραδείγματα από το μάθημα της ιστορίας. Στα μικρότερα παιδιά μπορούμε να διαβάσουμε παραμύθια με αντιπολεμικό χαρακτήρα.

Ασχοληθείτε με τα συναισθήματα του παιδιού σας

Μην κρίνετε τα συναισθήματα του παιδιού, είναι φυσικό να υπάρχει φόβος και άγχος. Ωστόσο, κάντε το παιδί να νιώσει ασφάλεια. Εξηγείστε του ότι ο πόλεμος δεν είναι αυτήν τη στιγμή κοντά μας, ότι αυτοί που πολεμάνε είναι στρατιώτες και τα παιδιά εκεί είναι σε ασφαλή μέρη. Δε χρειάζεται να δώσουμε στο παιδί πληροφορίες που δεν μπορεί να κατανοήσει στην ηλικία του. Επιπλέον, η έκθεσή του στην τηλεόραση καλό είναι να περιοριστεί ώστε να μην εκτεθεί σε βίαιες σκηνές.

Τέλος, η ενθάρρυνση του παιδιού να βοηθήσει με τον τρόπο του είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να συμμετέχετε σε ειρηνικές δραστηριότητες, να αγοράσετε προϊόντα και να τα δώσετε σε ένα κέντρο συλλογής πραγμάτων για τον πόλεμο. Έτσι θα μάθουν και την αξία της ειρήνης και την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας.

 

Μπανδέλη Αθηνά

Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education

Facebook: https://www.facebook.com/AthinaBandeli

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου

Τηλέφωνο: 21 6939 1869

 

 

Σχετικά άρθρα