Αιμορραγία μετά το σεξ: Είναι φυσιολογική και ποιες είναι οι αιτίες της;- Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας

Η μεταγεννητική αιμορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία των γεννητικών οργάνων μετά το σεξ. Η ιατρική κοινότητα χρησιμοποιεί συνήθως αυτόν τον όρο για να περιγράψει την αιμορραγία μετά το σεξ από τον κόλπο, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων.

Υπολογίζεται ότι το 0,7 έως 9% των γυναικών με έμμηνο ρύση εμφανίζουν αιμορραγία μετά το σεξ, κυρίως από τον τράχηλο της μήτρας. Η πηγή αυτής της αιμορραγίας τείνει να είναι πιο σύνθετη σε γυναίκες που δεν έχουν πλέον έμμηνο ρύση.

Εάν η κολπική αιμορραγία μετά το σεξ σχετίζεται με την περίοδο, δεν θεωρείται μεταγεννητική αιμορραγία. Οποιοσδήποτε έχει σεξουαλική επαφή μπορεί να εμφανίσει μετασυνουσιακή αιμορραγία.

Ποιές είναι οι αιτίες της αιμορραγίας μετά το σεξ;

1. Τραυματισμός

Η τριβή που προκαλείται από την σεξουαλική επαφή μπορεί εύκολα να προκαλέσει μικρά σκισίματα και κοψίματα σε ευαίσθητους ιστούς των γεννητικών οργάνων. Ο τοκετός μπορεί επίσης να προκαλέσει τέντωμα και ρήξη των ιστών του κόλπου, καθιστώντας τους μερικές φορές πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς.

Από την άλλη πλευρά, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ένα μικρό πτερύγιο του κολπικού δέρματος που ονομάζεται παρθενικός υμένας συχνά τεντώνεται και σπάει. Η μικρή αιμορραγία που προκαλεί αυτό μπορεί να διαρκέσει 1 έως 2 ημέρες.

2. Ξηρότητα του κόλπου

Η ξηρότητα του κόλπου είναι από τις πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας μετά το σεξ. Και είναι φυσιολογικό αφού όταν το δέρμα είναι ξηρό είναι επιρρεπέστερο σε τραυματισμούς. Οι πιο κοινοί λόγοι ξηρότητα του κόλπου:

  • Ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης: Αλλιώς ονομάζεται κολπική ατροφία και αναφέρεται στη μειωμένη λίπανση, το πάχος και την ελαστικότητα του κολπικού ιστού.
  • Βλάβη ή αφαίρεση των ωοθηκών: Σοβαρά ατυχήματα που βλάπτουν τις ωοθήκες ή καταστάσεις που οδηγούν στην αφαίρεσή τους, καταστρέφουν τη μεγαλύτερη πηγή οιστρογόνων του σώματος.
  • Τοκετός και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο, πέφτουν σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό, διότι τα οιστρογόνα ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
  • Φάρμακα που παρεμβαίνουν στα οιστρογόνα ή αφυδατώνουν το σώμα: Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντι-οιστρογόνων, φαρμάκων για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, στεροειδών, ηρεμιστικών, αρκετών αντικαταθλιπτικών και αναστολέων ασβεστίου ή βήτα διαύλων.
  • Χημικά και άλλα ερεθιστικά: Τα αλλεργιογόνα και οι χημικές ουσίες σε υδρομασάζ, πισίνες, προϊόντα όπως απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, αρωματικά λιπαντικά και προφυλακτικά μπορούν όλα αυτά να προκαλέσουν ξηρότητα.
  • Πλύση: Το συνεχές πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει τους κολπικούς ιστούς.
  • Σεξουαλική επαφή πριν από τη διέγερση: Κατά τη σεξουαλική διέγερση, οι κολπικοί ιστοί εκκρίνουν φυσικά λιπαντικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ξηρότητας και της καταστροφικής τριβής κατά τη σεξουαλική επαφή.

 3. Μολύνσεις

Σε αυτές συγκαταλέγεται κάθε τύπος λοίμωξης που επηρεάζει την κολπική περιοχή όπως μυκητιάσεις, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, τραχηλίτιδα, κολπίτιδα και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις π.χ τα χλαμύδια και η γονόρροια.

4. Πολύποδες ή ινομυώματα του τραχήλου ή του ενδομητρίου

Οι πολύποδες και τα ινομυώματα είναι μικροσκοπικές μη καρκινικές αναπτύξεις που εμφανίζονται συνήθως στην επένδυση του τραχήλου ή της μήτρας, ειδικά σε άτομα με εμμηνόρροια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία.

5. Εκτρόπιο τραχήλου

Τα αδενικά κύτταρα από το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας μπορούν να αναπτυχθούν ανώμαλα στο εξωτερικό του τραχήλου. Αυτή η κατάσταση συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει κηλίδες και κολπική αιμορραγία.

6. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση κάνει τους ενδομήτριους ιστούς, να αναπτυχθούν έξω από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, συνήθως στην περιοχή της πυέλου και στην κάτω κοιλιακή χώρα.

7. Δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας

Η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται όταν ανώμαλα, προκαρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στην επένδυση του τραχηλικού καναλιού, που είναι το άνοιγμα που χωρίζει τον κόλπο και τη μήτρα. Αυτές οι αναπτύξεις μπορεί να ερεθίσουν και τελικά να βλάψουν τους περιβάλλοντες ιστούς, ειδικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

8. Ανατομικές ανωμαλίες

Το σχήμα των αναπαραγωγικών οργάνων ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επώδυνης τριβής και δακρύρροιας κατά την διάρκεια του σεξ.

9. Αιμορραγικές διαταραχές

Ασθένειες που προκαλούν μη φυσιολογική αιμορραγία ή πήξη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά το σεξ. Τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

10. Καρκίνοι

Οι καρκίνοι που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα ή το ουρογεννητικό σύστημα μπορούν να αλλάξουν τους κολπικούς ιστούς και τα επίπεδα ορμονών, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε βλάβες. Η αιμορραγία μετά το σεξ θεωρείται κοινό σύμπτωμα τόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και του καρκίνου της μήτρας.

Αιμορραγία μετά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός προκαλούν σημαντικές ορμονικές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες μπορεί να κάνουν τους κολπικούς ιστούς πιο επιρρεπείς σε βλάβες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή είναι συχνή.

Συζητήστε με έναν γιατρό για οποιαδήποτε μορφή βαριάς ή παρατεταμένης αιμορραγίας κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για αιμορραγία κατά την όψιμη εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού.

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας εάν η μεταγεννητική αιμορραγία είναι σοβαρή, συχνή ή συνεχίζεται για περισσότερες από μερικές ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, απευθυνθείτε εάν η μεταγεννητική αιμορραγία συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

  • κολπικό κάψιμο ή κνισμό
  • μη φυσιολογική αποβολή του αίματος
  • έντονο πόνο στην κοιλιά
  • ναυτία, έμετος ή έλλειψη όρεξης
  • τσούξιμο ή κάψιμο κατά την ούρηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή
  • πόνος στη μέση
  • ανεξήγητη κόπωση και ατονία
  • πονοκεφάλους ή ζαλάδα
  • αφύσικα χλωμό δέρμα
  • συμπτώματα που αφορούν της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου

 

Σχετικά άρθρα