Μαχάτμα Γκάντι

Ο κόσμος θα ισορροπήσει εάν η δύναμη της αγάπης γίνει ισχυρότερη από την αγάπη της δύναμης.

Μαχάτμα Γκάντι 

O Μαχάτμα Γκάντι, γεννήθηκε με το όνομα Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ της Ινδίας και πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1948 στο Δελχί. Ήταν Ινδός δικηγόρος, πολιτικός, κοινωνικός ακτιβιστής και συγγραφέας που έγινε ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος κατά των Βρετανών κυριαρχία της Ινδίας. Ως εκ τούτου, έφτασε να θεωρείται ο πατέρας της χώρας του. Ο Γκάντι εκτιμάται διεθνώς για το δόγμα της μη βίαιης διαμαρτυρίας (satyagraha) για την επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής προόδου. Μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του στην Ινδία είναι εθνική αργία ενώ παγκοσμίως έχουν την έχουν κηρύξει ως την παγκόσμια ημέρα εναντίον της βίας.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με την βοήθεια ενός πλούσιου φίλου του πατέρα του. Για εκείνον η αγγλική πρωτεύουσα ήταν ένας παράδεισος παιδείας μέσω του οποίου πίστευε πως θα έρθει σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δυστυχώς, για τον ίδιο απομυθοποίησε την πόλη αφού γνώρισε τον χλευασμό των συμφοιτητών του για το ντύσιμό του και δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής.  Στην συνέχεια γύρισε στην Ινδία και άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην Βομβάη. Ωστόσο, δεν ανέλαβε παρά μία υπόθεση και όταν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δεν κατάφερε ούτε να μιλήσει.

Λίγο καιρό μετά μία μεγάλη εταιρεία του ανέθεσε μία υπόθεση στην Νότιο Αφρική και έτσι εκείνος ενθουσιασμένος με την πρόταση έφυγε για το μακρύ ταξίδι που έμελλε να διαρκέσει 20 χρόνια. Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με την πολιτική του Απαρτχάιντ, δηλαδή του διαχωρισμού των λευκών έναντι των μαύρων και των Ινδών. Στην ακρόαση της υπόθεσης που ανέλαβε εκδιώχθηκε από την δικαστική αίθουσα διότι αρνήθηκε να βγάλει το σαρίκι του και τότε κατάλαβε πως πρέπει να πολιτικοποιηθεί για να παλέψει για την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Θρησκευτικά δεν είχε ασχοληθεί ποτέ να μάθει την θρησκεία των προγόνων του τον Ινδουισμό αλλά και καμία άλλη θρησκεία. Παρ’ όλα αυτά ένας Χριστιανός φίλος του του έδωσε να διαβάσει την Αγία Γραφή. Πράγματι εντυπωσιάστηκε με την Καινή Διαθήκη και εμπνεύστηκε από τα λόγια του Χριστού για την μάχη του κατά της βίας. Από τότε, έγινε υποστηρικτής της ουδετερότητας και της ελευθερίας για όλες τις θρησκείες.

Στα μάτια εκατομμυρίων Ινδών συμπολιτών του, ο Γκάντι ήταν ο Μαχάτμα που σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή». Η απερίσκεπτη λατρεία του τεράστιου πλήθους που συγκεντρώθηκε για να τον δει σε όλη τη διαδρομή των περιοδειών του του δημιούργησε μεγάλη δυσκολία στο να δουλέψει τη μέρα ή να ξεκουραστεί τη νύχτα. «Τα δεινά των Μαχάτμα», έγραψε, «είναι γνωστά μόνο στους Μαχάτμα». Η φήμη του εξαπλώθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της ζωής του και αυξήθηκε μετά το θάνατό του. Το όνομα Μαχάτμα Γκάντι είναι πλέον ένα από τα πιο παγκοσμίως αναγνωρισμένα στη γη.

 

Σχετικά άρθρα