Σεργκέι Λαβρόφ: Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών που έχει κλείσει 50 χρόνια στην πολιτική της Ρωσίας- Η πλούσια ζωή της ερωμένης του Σβετλάνας Παλιάκοβα και της κόρης της, τα διαμερίσματα των 5 εκατομμυριών σε Μόσχα και Λονδίνο και τα ακριβά ταξίδια

Ο Σεγκέι Λαβρόφ είναι Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και δεξί χέρι του Πούτιν. Μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει τις απόψεις του υπέρ της εισβολής που όπως την χαρακτηρίζει είναι απλώς η άμυνα της Ρωσίας για να υπερασπίσει του ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1950 στη Μόσχα, από πατέρα Αρμένιο από την Τιφλίδα της Γεωργιανής ΕΣΣΔ και Ρωσίδα μητέρα από το Νόγκινσκ της Ρωσικής Επικράτειας. Το επώνυμο του πατέρα του ήταν αρχικά Καλανταριάν. Η μητέρα του εργαζόταν στο σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου. Ο Λαβρόφ αποφοίτησε από το γυμνάσιο με ασημένιο μετάλλιο. Δεδομένου ότι το αγαπημένο του μάθημα ήταν η φυσική, σχεδίαζε να εισέλθει είτε στο Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο είτε στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, αλλά μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1972.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο Κρατικό Ινστιτούτο, ο Λαβρόφ σπούδασε διεθνείς σχέσεις. Σύντομα έμαθε τα Σινχαλέζικα, τότε τη μόνη επίσημη γλώσσα της Σρι Λάνκα, καθώς και το Dhivehi, την επίσημη γλώσσα των Μαλδίβων. Επιπλέον, ο Λαβρόφ έμαθε αγγλικά και γαλλικά, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει άπταιστα τη γαλλική γλώσσα.

Κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Λαβρόφ εργάστηκε επίσης στις ταξιαρχίες κατασκευής σπουδαστών του πανεπιστημίου του στη Χακάσια, την Τούβα και τη ρωσική Άπω Ανατολή. Κάθε εξάμηνο, ο Λαβρόφ με τους συμφοιτητές του διεξήγαγε θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες αργότερα παρουσιάστηκαν στην κεντρική σκηνή του πανεπιστημίου. Κατά το τρίτο έτος των σπουδών του το 1971, παντρεύτηκε την Μαρία Λάβροβα με την οποία επέκτησαν μία κόρη την Εκατερίνα.

Η αρχή της καριέρας του

Ο Λαβρόφ αποφοίτησε το 1972. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανόνες εκείνης της εποχής, ένας απόφοιτος του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων έπρεπε να εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Λαβρόφ εργάστηκε στη σοβιετική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα ως σύμβουλος. Εκείνη την εποχή, η Σοβιετική Ένωση και η Σρι Λάνκα είχαν στενή εμπορική και οικονομική συνεργασία και η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού καουτσούκ στη χώρα.

Η σοβιετική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα διατηρούσε επίσης σχέσεις με τις Μαλδίβες και απασχολούσε μόνο 24 διπλωμάτες. Ο Λαβρόφ είχε το καθήκον να αναλύει συνεχώς την κατάσταση στη χώρα, αλλά εργάστηκε επίσης ως μεταφραστής, προσωπικός γραμματέας και βοηθός του Ραφίκ Νισόνοφ, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο 12ος Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν. Έτσι, απέκτησε τον διπλωματικό βαθμό του ακόλουθου.

Όταν πια το 1976 επέστρεψε στην Μόσχα εργάστηκε ως γραμματέας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της ΕΣΣΔ. Εκεί, ασχολήθηκε με την ανάλυση και το γραφείο του συνεργάστηκε επίσης με διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Το 1981, στάλθηκε ως ανώτερος σύμβουλος στη σοβιετική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Το 1988, ο Λαβρόφ επέστρεψε ξανά στη Μόσχα και διορίστηκε Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της ΕΣΣΔ. Μεταξύ 1990 και 1992 εργάστηκε ως Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού του Σοβιετικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Οκτώβριο του 1990, ο Andrey Kozyrev, ο οποίος ηγήθηκε του ελέγχου των διεθνών οργανισμών εκείνη την εποχή, διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνο το έτος, οι εξουσίες του Σοβιετικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας κατανεμήθηκαν. Τον Οκτώβριο του 1991, οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των σοβιετικών δημοκρατιών, εκτός από τη Γεωργία και τα κράτη της Βαλτικής, πραγματοποίησαν μια συνάντηση όπου ασχολήθηκαν με την Ένωση Υπουργείων Εξωτερικών.

Τον Νοέμβριο του 1990, το Κρατικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του από Ένωση Υπουργείων Εξωτερικών σε Υπουργείο Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σοβιετικής Ρωσίας έγινε Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1992, ο Λαβρόφ διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών και Παγκόσμιων Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τον Απρίλιο του 1991 διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών. Αμέσως του ζητήθηκε να επιβλέπει τις δραστηριότητες της Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας και των δύο τμημάτων – για τις χώρες της ΚΑΚ, τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Ο Λαβρόφ εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το 1994, όταν επέστρεψε για να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, αυτή τη φορά ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας. Ενώ βρισκόταν στην τελευταία θέση, ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 1995, τον Ιούνιο 1997, τον Ιούλιο 1998, τον Οκτώβριο του 1999, τον Δεκέμβριο του 2000, τον Απρίλιο του 2002 και τον Ιούνιο του 2003. Επίσης, ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη το 1994 υπέγραψε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης στο οποίο η Ρωσία εγγυήθηκε την ασφάλεια των συνόρων της Ουκρανίας.

Η διπλωματική του πορεία μετρά 50 χρόνια παρουσίας

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός κατά την διάρκεια των σπουδών του αλλά φαίνεται πως η διπλωματία έμελλε να είναι η καριέρα που θα ακολουθήσει. Ο 71χρονος Υπουργός Εξωτερικών έχει κλείσει τα 50 χρόνια παρουσίας στο διπλωματικό σκηνικό της χώρας του. Έχει δραστηριοποιηθεί στις πιο σημαντικές περιόδους της χώρας του αφού έχει ζήσει τον Ψυχρό Πόλεμο, τα χρόνια της άνθισης της KGB στις χώρες τις Δύσης και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η ρητορική του και τότε κινούνταν στα άκρα με πολλές φορές να εκφράζεται ως υποστηρικτής της ειρήνης και άλλες να απειλεί με πολέμους.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν που για χρόνια εργαζόταν ως κατάσκοπος της KGB στην Δυτική τότε Γερμανία. Τελικά, η πολιτική τους ένωσε με τον Πούτιν να γίνεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Λαβρόφ έγινε ο μακροβιότερος Υπουργός του υπουργικού του συμβουλίου, αφού είναι στην ίδια θέση εδώ και 18χρόνια από το 2004.

Έχει την φήμη ενός σκληρού ανθρώπου που δεν ανέχεται τους ανθρώπους που θεωρεί ανόητους και πολύ συχνά δείχνει πως πλέον δεν τον ευχαριστεί η δουλειά του. Πρόκειται για έναν εκ διαμέτρου διαφορετικό Λαβρόφ από εκείνον που ανήκε στην θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου και είχε την φήμη ενός εκ των ενθουσιωδέστερων και καλύτερων ηθοποιών του θιάσου του.

Πολλές φορές πια δεν κάνει ούτε καν τον κόπο να κρύψει τον εκνευρισμό του και να προσβάλλει τους συνομιλητές του όταν οι απόψεις τους είναι εκείνες που δεν θα ήθελε να ακούσει. Ιδιαίτερη αντιπάθεια έχει και για τους φωτογράφους και μάλιστα εκνευρίζεται όταν ακούει το κλικ της φωτογραφικής μηχανής.

Πολλά είναι τα κοινά του με τον Ρώσο Πρόεδρο, καθώς και εκείνος εκμεταλλεύεται την νοσταλγία των συμπατριωτών του για να δείξει την αντιπάθειά του στις ΗΠΑ που χαρακτηρίζει ευθαρσώς «ξιπασμένες». Την ίδια στάση τηρεί και για την Βρετανία και την Ευρώπη τις οποίες θεωρεί μαριονέτες της Αμερικής.

Παντρεμένος αλλά με παράλληλη σχέση

Παρόμοια είναι και η προσωπική του ζωή με εκείνη του Πούτιν, αφού μπορεί να φαίνεται πως είναι ακόμη παντρεμένος με την σύζυγό του, ωστόσο όπως έχει πολλάκις διαρρεύσει πως έχει ερωμένη την οποία συντηρεί εξ ολοκλήρου μαζί με την κόρη της. Το όνομα αυτής είναι Σβετλάνα Παλιάκοβα και της κόρης της Πωλίνα Κοβάλεβα. Το ζευγάρι φημολογείται πως είναι μαζί από το 2000 ενώ πιστεύεται πως έχουν κιόλας παντρευτεί.

Η Σβετλάνα είναι πρώην ηθοποιός και ιδιοκτήτρια εστιατορίου που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο με τον οποίο απέκτησε και την κόρη της. Παρ’ όλα αυτά, τα λεφτά που η ίδια βγάζει από την δουλειά της δεν δικαιολογούν στο ελάχιστο την ζωή της ίδιας και της Πωλίνα που και ο πατέρας της δεν είναι πλούσιος. Και όμως, στην Σβετλάνα ανήκει ένα διαμέρισμα 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Μόσχα και στην κόρη της ένα διαμέρισμα 4,5 εκατομμυρίων στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου το Κένσινγκτον.

Στο Λονδίνο η Πωλίνα σπούδασε οικονομικά στο Μπρίστολ και στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο πιο ακριβό πανεπιστήμιο της πόλης στο ίδιο αντικείμενο. Τώρα εργάζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους Ρωσικούς ομίλους αερίου την «Gazprom». Ο ιδιοκτήτης της έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτές τις μέρες αφού καλεί του Ρώσους να σταθούν στο πλευρό του Πούτιν.

Πώς ο φυλακισμένος από το καθεστώς Αλεξέι Ναβάλνι ερεύνησε το σκάνδαλο Λαβρόφ;

Ο δικηγόρος Αλεξέι Ναβάλνι ερευνούσε τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Πούτιν και των Υπουργών του και είχε ανακαλύψει και αυτό με την ερωμένη του Λαβρόφ Παλιάκοβα. Ο ίδιος τώρα μπορεί να βρίσκεται στην φυλακή αλλά η ομάδα του συνεχίζει να ψάχνει στοιχεία για την παράνομη και πολυτελή ζωή των Ρώσων πολιτικών.

Στοιχεία της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας iStories. Με βάση πληροφορίες που παρέχονται από πηγές εντός του υπουργείου Εξωτερικών, το δημοσίευμα διαπίστωσε ότι η σχέση της Παλιάκοβα με τον Λαβρόφ είναι τόσο στενή που οι φίλοι της ανέφεραν τα στοιχεία επικοινωνίας της ως «Σβετλάνα Λάβροβα». Συμμετείχε σε δημόσιες εκδηλώσεις στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπεριλήφθηκε στην ελίτ ακολουθία που της επιτρεπόταν να είναι παρουσία του.

Σεργκέι Λαβρόφ: Ποια είναι η πολυεκατομμυριούχος ερωμένη του επικεφαλής της  ρωσικής διπλωματίας

Η έρευνα από την ομάδα του Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι τα τελευταία επτά χρόνια, η Παλιάκοβα χρησιμοποίησε το επίσημο αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών σε τουλάχιστον 60 περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων χωρών, φέρεται να ταξίδεψε με τον Λαβρόφ στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η μητέρα, η κόρη, ακόμη και η ανιψιά της Παλιάκοβα τη συνόδευαν σε μερικές από αυτές τις επίσημες «διπλωματικές» αποδράσεις.

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του iStories η Παλιάκοβα ασκεί σημαντική επιρροή στο Υπουργείο Εξωτερικών, διορίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες αρκετούς στενούς φίλους σε βασικές θέσεις. Αξιωματούχοι που αντιτάχθηκαν σε αυτούς τους διορισμούς φέρεται να αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και ένας από αυτούς αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες στους δημοσιογράφους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απλώς αγνόησε αιτήματα για σχόλια από το iStories.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dosja (@dosja.al)

Οι ίδιες, βέβαια, διαφημίζουν την πολυτέλεια που διαθέτουν και πολλές φορές έχουν απαθανατιστεί να κάνουν διακοπές στα πιο γνωστά θέρετρα του κόσμου σε ακριβές θαλαμηγούς. Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν δώρα του Λαβρόφ στην ερωμένη και την κόρη της. Για όλα τα προαναφερθέντα έχει προκληθεί σάλος με την αγγλική εφημερίδα «Mirror» να αφιερώνει ολόκληρο ρεπορτάζ στην Παλιάκοβα, την Κοβάλεβα και τον πλούτο τους.

Την σχέση της Κοβάλεβα με τον Λαβρόφ αποκάλυψε και η ερευνήτρια του Τμήματος Διαφθοράς Μαρία Πέβτσιχ την Πέμπτη 10 Μαρτίου, η οποία προέτρεψε μάλιστα να επιβληθούν κυρώσεις και σ’ αυτήν όπως σε άλλους πλούσιους Ρώσους. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο θετός της πατέρας είναι θεωρεί τους Άγγλους ως έναν κακό κόσμο όπως είναι και η υπόλοιπη Ευρώπη και όλοι τους θέλουν να καταστρέψουν την Ρωσία και την Ουκρανία. Απορεί, λοιπόν, η Πέβτσιχ γιατί δεν μετακομίζει η Κοβάλεβα στο Ντονμπάς ή την Κριμαία και ζει στο Λονδίνο;

Ωστόσο, η Κοβάλεβα έχει εξαφανιστεί από τα κοινωνικά δίκτυα λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία και οι λογαριασμοί της έχουν διαγραφεί.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X