Μπιφτέκια γαλοπούλας με βρώμη: Ελαφριά και εύκολη συνταγή με λίγα λιπαρά που θα σας χορτάσει γρήγορα και για ώρες

Υλικά

  • 800 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • ½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 8 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κ.σ μουστάρδα απλή ή πικάντικη
  • 2κ.σ ρίγανη
  • 2 -3 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γλ κάρυ
  • ½ κ.γλ πάπρικα καπνιστή & ½ κ.γλ πάπρικα καυτερή
  • Λίγο Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ψιλοκόβετε τις πιπεριές & τα μυρωδικά
  2. Στην συνέχεια αφού έχετε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και τον έχετε ζυμώσει ελαφρώς με τα χέρια σας, προσθέτετε το ελαιόλαδο, την βρώμη, τις πιπεριές και τα μυρωδικά
  3. Μετέπειτα τρίβετε την ντομάτα και την προσθέτετε στο μείγμα μαζί με την μουστάρδα και τα μπαχαρικά
  4. Ζυμώνετε όλα τα υλικά με τα χέρια για περίπου 5’
  5. Τέλος σκεπάζετε το μείγμα με μία μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει η ζύμη 30′
  6. Το βγάζετε από το ψυγείο και πλάθετε τα μπιφτέκια
  7. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα ψήνετε τα μπιφτέκια για 3-4΄από την κάθε πλευρά
  8. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κινόα ή γλυκοπατάτα & ψητά ή βραστά λαχανικά

Extra διατροφικό tip: Τα μπιφτέκια γαλοπούλας μπορούν να σερβιριστούν μέσα σε μια κυπριακή ή αραβική πίτα με πράσινα λαχανικά & ένα ελαφρύ ντρέσινγκ γιαουρτιού.

Οφέλη

Σε άλλο μας άρθρο έχει γίνει εκτενής αναφορά στα πολλά οφέλη της βρώμης για την υγεία μας. Πρόκειται πράγματι για ένα δημητριακό υπερτροφή που μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές τόσο αλμυρές όσο και γλυκές χαρίζοντας τους σημαντικά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Σε αυτή την συνταγή αξίζει να αναφερθούμε και στον κιμά γαλοπούλας που έρχεται να αντικαταστήσει τον κλασικό μοσχαρίσιο κιμά που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει στα μπιφτέκια και τον προτιμούμε.

Κιμάς γαλοπούλας 

Η γαλοπούλα είναι ένα πτηνό που κατατάσσεται στα πουλερικά και συνηθίζουμε να την τρώμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ως κεντρικό πιάτο. Μάλιστα, πολλές φορές το συναντάμε και γεμισμένο με διάφορα υλικά όπως το κάστανο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο με την στροφή του κόσμου προς μία περισσότερο υγιεινή διατροφή ο κιμάς της έχει γίνει πολύ διαδεδομένος. Και όχι άδικα αφού πρόκειται για ένα λευκό κρέας που θεωρείται πιο καθαρό και η συχνότερη κατανάλωσή του είναι λιγότερο βλαβερή για τον οργανισμό από ότι είναι τα κόκκινα κρέατα.

Τα οφέλη και οι ιδιότητές της κρίνονται ανάλογα με τον τρόπο που είναι κομμένη ή μαγειρεμένη αλλά και από το μέρος της γαλοπούλας που τρώμε. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν οφέλη που εξαφανίζονται σε κάποιο μέρος της αλλά υπάρχουν σε κάποιο άλλο. Απλώς, μειώνονται ή αυξάνονται ανάλογα.

Γενικότερα, όμως, η γαλοπούλα έχει μία λίστα ευεργετικών για τον οργανισμό ιδιοτήτων που αφορούν την καρδιά, τις πρωτεΐνες που περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά συστατικά. Καταρχάς, το κρέας της είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες καθιστώντας την ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος ή να χτίσουν μυϊκή μάζα. Επιπλέον, αυτή η αντιστοιχία κάνει το μαγείρεμά της ευκολότερο και γρηγορότερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η πρωτεΐνη στο κρέας πουλερικών είναι «υψηλής ποιότητας» που σημαίνει ότι είναι εύκολο για το σώμα να την αφομοιώσει και να την χρησιμοποιήσει. Επιπροσθέτως, παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη του σώματός μας.

Εκτός από τις πρωτεΐνες, το κρέας γαλοπούλας είναι χρήσιμος παράγοντας βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3, Β6 και Β12. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, για τη λειτουργία του εγκεφάλου και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μεγάλες είναι και οι περιεκτικότητες σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο χρήσιμων συστατικών για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, της ανοσίας, της υγείας των οστών και της παραγωγής ενέργειας.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, υποστηρίζεται και η υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά στην διατροφή τους γαλοπούλα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας. Βέβαια, η κατανάλωσή της συνίσταται να αποφεύγεται όταν το άτομο είναι αλλεργικό σε αυτή.

 

Ρούσσου Πολυξένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc.
MSc. Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας & Διατροφής 
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

e-mail: [email protected]
Κιν.: 6945627133
Instagram: @xroussou_dietitian
Fb: https://www.facebook.com/roussouxenia

Σχετικά άρθρα