Θυλακίτιδα: Τι μπορεί να οδηγήσει στο συχνό πιο δερματικό πρόβλημα των γυναικών;- Ποιά είναι τα συμπτώματά του και πως μπορεί να προληφθεί;

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από τις τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά στο δέρμα τους και σχηματίζουν κόκκινα και πολλές φορές επώδυνα σπυράκια. Εμφανίζονται σε περιοχές που γίνεται αποτρίχωση με ξυραφάκι ή κερί και συνήθως στα πόδια. Αυτή η πάθηση ονομάζεται θυλακίτιδα και εκδηλώνεται ξαφνικά ενώ μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Χωρίζεται σε δύο είδη την επιφανειακή θυλακίτιδα που είναι η πιο ήπια μορφή και την «εν τω βάθει» που είναι η πιο σοβαρή περίπτωση. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτή εκτός από σπυράκια μπορεί να έχουν και φαγούρα αλλά και κύστες που περιέχουν την εγκλωβισμένη τρίχα και πύον.

DepositPhotos

Τι μπορεί να προκαλέσει την θυλακίτιδα;

Ο συνηθέστερος λόγος εμφάνισης της είναι η λάθος επιλογή τρόπου αποτρίχωσης που αρχικά εγκλωβίζει την τρίχα στο εσωτερικό του δέρματος και στην συνέχεια προκαλεί το σπυράκι. Η λάθος μέθοδος αποτρίχωσης αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο σε βακτήρια και μικρόβια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος που οδηγεί στις φλεγμονές.

Ωστόσο, υπάρχει και μία σειρά άλλων αιτιών που οδηγούν στην θυλακίτιδα και αυτοί είναι:

  • Η συχνή κατανάλωση κορτιζονούχων σκευασμάτων για διάφορους λόγους όπως η θεραπεία της ακμής
  • Η συχνή κατανάλωση αντιβιοτικών
  • Ο ιός του έρπητα
  • Η χρήση ακατάλληλων και πολύ λιπαρών καλλυντικών και κρεμών
  • Ο διαβήτης
  • Οι καιρικές συνθήκες
  • Στενά ρούχα
  • Υπερβολικός ιδρώτας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θυλακίτιδα υποχωρεί μόνη της εντός λίγων ημερών χωρίς να χρειαστεί κάποιο φάρμακο. Παρ’ όλα αυτά εάν η μόλυνση είναι σοβαρότερη χρειάζεται η συνδρομή ειδικού καθώς μπορεί να δημιουργηθούν ουλές και το πρόβλημα να μην υποχωρεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματά της θυλακίτιδας;

Κύριο χαρακτηριστικό της θυλακίτιδας είναι ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, η οποία δεν εκφύεται κανονικά εξωτερικά της επιδερμίδας. Έτσι, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • Πυώδη φλεγμονή στον θύλακα της τρίχας κυρίως στην πιο ήπια μορφή της
  • Φλύκταινες σκληρές, με αρκετό πρήξιμο και πύον
  • Κνησμός
  • Πόνος
  • Πυώδης φουσκάλες που σπάνε και μετά αποκτούν κρούστα

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται και στα δύο είδη της θυλακίτιδας την ήπια και την πιο σοβαρή και δημιουργούν ερεθισμούς και φλύκταινες.

DepositPhotos

Πώς μπορεί να προληφθεί; 

Για τις γυναίκες όταν η θυλακίτιδα προκαλείται από την μέθοδο αποτρίχωσης είναι να προτιμήσει το laser αφού είναι μία πιο μόνιμη λύση που ταλαιπωρεί λιγότερο το δέρμα. Άλλες λύσεις για την αποφυγή της θυλακίτιδας όταν προκύπτει από αποτρίχωση είναι:

  1. Πριν ξεκινήσετε να ξυριστείτε να πλύνετε το δέρμα σας με ζεστό νερό και να στην συνέχεια και να απλώσετε τζελ ξυρίσματος για να μαλακώσουν οι τρίχες
  2. Αν δεν προτιμάται το τζελ ξυρίσματος μπορείτε να βάλετε μία ζεστή κομπρέσσα στην περιοχή
  3. Χρησιμοποιήστε ένα ξυράφι με αρκετά κοφτερές λεπίδες για να είναι πιο αποτελεσματική η αποτρίχωση
  4. Μην πιέζετε στο δέρμα το ξυράφι
  5. Μην τεντώνετε το δέρμα σας
  6. Να ξυρίζετε πάντα προς την κατεύθυνση των τριχών και όχι αντίθετα
  7. Να ξεπλένετε μετά από κάθε φορά το ξυράφι
  8. Μόλις τελειώνετε να ξεπλένετε πάντα την περιοχή και να εφαρμόζετε λοσιόν ή λαδάκι για να ενυδατώσετε την περιοχή
DepositPhotos

Τρόποι θεραπείας

Εάν επισκεφθείτε γιατρό για το πρόβλημά σας τότε εκείνος θα δει τις περιοχές που έχουν θυλακίτιδα και θα συζητήσει μαζί σας τους τρόπους που ξυρίζεστε και άλλες συνήθειες που πιθανόν να οδηγούν στον εγκλωβισμό των τριχών. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασής. Περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα που βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα ρετινοειδή που εφαρμόζονται στο δέρμα σας, όπως η τρετινοΐνη βοηθούν στον καθαρισμό των νεκρών κυττάρων από το δέρμα σας (απολέπιση)
  • Κρέμες για τη μείωση της φλεγμονής
  • Κρέμες ή χάπια για τον έλεγχο της μόλυνσης που συνήθως είναι για ήπιες λοιμώξεις που προκαλούνται από ξύσιμο της πληγείσας περιοχής. Έτσι, συστήνεται μια αντιβιοτική αλοιφή. Για πιο σοβαρή λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα.

Ενδέχεται, φυσικά, το πρόβλημα να μην είναι τόσο σοβαρό που θα χρειαστεί η συμβολή του γιατρού. Για αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται να αποφεύγεται η αποτρίχωση μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή και να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρθηκαν παραπάνω για την πρόληψη της θυλακίτιδας.

Σχετικά άρθρα