DepositPhotos

Ανάρρωση από κορονοϊό: Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Η διαδικασία της ανάρρωσης από κορονοϊό εξαρτάται από το αν η νόσηση είναι ήπια ή όχι. Σίγουρα πρέπει να εστιάσεις στην ξεκούραση και την ηρεμία κατά την ανάρρωση αλλά και στην παρακολούθηση των συμπτωμάτων για να μην χειροτερέψουν. Σε αντίθεση με τις κοινές ασθένειες που έχεις συνηθίσει, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη, το COVID-19 έρχεται με μερικά επιπλέον ερωτηματικά: «πόσο καιρό θα είμαι μεταδοτικός/-ή;», «πρέπει να ανησυχώ για αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα;», «αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να εμβολιαστώ ή να φοράω μάσκα;».

Μην βγεις από το σπίτι πριν τις ενδεδειγμένες μέρες 

Ένα άτομο με COVID-19 θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτικό τις ημέρες που προηγούνται της έναρξης των συμπτωμάτων (γνωστός και ως η προσυμπτωματική περίοδος) και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ασθένειας.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμα για να καθαρίσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου από τον ιό. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το τέλος των 10 ημερών μόλυνσης, το σώμα αναρρώσει από κορονοϊό. Ένα άτομο με COVID-19 είναι πιθανό να μην είναι πλέον μεταδοτικό αφού περάσουν 10 ημέρες από τη στιγμή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και 72 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και του πυρετού.

Η ολοκλήρωση της απομόνωσής σου, ακόμα κι αν είσαι ασυμπτωματικός ή τα συμπτώματά σου υποχωρούν και αισθάνεσαι καλύτερα, είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλίσεις ότι δεν θα μεταδώσεις το COVID-19 σε άλλους. Ο κατάλογος των συμπτωμάτων είναι μακρύς τα πιο συνηθισμένα είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια.

Τόσο η σοβαρότητα όσο και η διάρκεια διαφέρουν, αλλά ορισμένα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να διαρκέσουν μέχρι την περίοδο ανάρρωσής σας. Ορισμένα συμπτώματα του COVID-19 παραμένουν περισσότερο από άλλα. Συγκεκριμένα, η κόπωση και η απώλεια γεύσης και όσφρησης μπορεί να επιμείνουν και μετά την περίοδο της μετάδοσης.

Πότε θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα; 

Για τους περισσότερους ανθρώπους που νοσούν από COVID-19, τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που αρρώστησαν αρκετά ώστε να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για περισσότερο καιρό. Η βαρύτητα διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση

Οι γιατροί γενικά περιγράφουν 2 στάδια ασθένειας και ανάρρωσης από κορονοϊό:

  • «Οξεία ασθένεια»: Αναφέρεται σε συμπτώματα που διαρκούν έως και 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση ενός ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια νόσηση δεν έχουν συμπτώματα πέρα ​​από αυτό το στάδιο, αν και κάποιοι έχουν.
  • «Συνθήκες μετα- κορονοϊού»: Αφορά συμπτώματα που συνεχίζονται πέραν των 3 μηνών μετά τη μόλυνση. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα που ήταν βαριά άρρωστα, που σημαίνει ότι έπρεπε να παραμείνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρα ή να έχουν άλλους τύπους αναπνευστικής υποστήριξης.

Έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικοί όροι όταν οι άνθρωποι έχουν επίμονα συμπτώματα, δηλαδή συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από μερικούς μήνες. 

Το εμβόλιο και η μάσκα είναι επιτακτικά ακόμα και μετά την νόσηση

Η ανοσία είναι περίπλοκη και υπάρχει δυνατότητα επαναμόλυνσης με COVID-19. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου από τον COVID-19 από εκείνους που εμβολιάστηκαν αφού ανάρρωσαν.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτόν τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ή όχι η προστατευτική ανοσία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η ισχυρή προστασία που παρέχει η επαγόμενη από τα εμβόλια ανοσία.

Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη και μετά την ανάρρωση από τον COVID-19, είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστείς και να συνεχίσεις να εφαρμόζεις τα προληπτικά μέτρα που προστατεύουν εσάς και τους γύρω σας από τον ιό, όπως η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Για όσους είναι εμβολιασμένοι και αντιμετωπίζουν λοίμωξη, θα χρειαστεί αναμνηστική δόση εμβολίου. Οι καθολικές προφυλάξεις που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την διακοπή της διασποράς του ιού για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προφυλάξεις.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X