Φάβα Παντρεμένη: Το νηστίσιμο έδεσμα για το εορταστικό μας τραπέζι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και έχει λίγες θερμίδες

Υλικά

  • 1000 γρ. καυτό νερό
  • 1200 γρ. νερό από τη βρύση
  • 200 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο καρότο χοντροκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρο ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 2 κ. σ. ξύδι βαλσαμικό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε την φάβα με το καυτό νερό και την αφήνουμε για 15 λεπτά.
  2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την φάβα σουρωμένη, το κρύο νερό, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης, την ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό ανακατεύοντας συνέχεια.
  3. Αφαιρούμε την δάφνη, ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμόνι και πατάμε την φάβα με την πρέσα πουρέ.
  4. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού με τον ελαιόλαδο, μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για δύο λεπτά.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το βαλσαμικό και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Σερβίρισμα

Τοποθετούμε την φάβα σε σχήμα κενέλ στο πιάτο, στο κέντρο τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

  • Για να φτιάξετε κενέλ, χρησιμοποιήστε 2 μεγάλα κουτάλια για να σχηματίσετε το οβάλ σχήμα
  • Αν θέλετε η φάβα να έχει την συνηθισμένη κρεμμώδη μορφή αντί να την πατήσετε με την πρέσα πουρέ, χρησιμοποιήστε το ραβδομπλέντερ

Οφέλη 

Η φάβα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά συνοδευτικά που καταναλώνεται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά και την 25η Μαρτίου. Η πιο γνωστή είναι φάβα Σαντορίνης. Παρασκευάζεται στην χώρα μας παρασκευάζεται κυρίως από το όσπριο λαθούρι, ενώ το εξωτερικό από αποξηραμένους και ξεφλουδισμένους σπόρους αρακά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που βοηθούν στην υποστήριξη του οργανισμού και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες δε, έδειξαν πως μπορεί να επιδρά και στην μείωση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η περιεκτικότητα της φάβας σε φυτικές ίνες συμβάλλει και στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως συμβαίνει και με άλλα όσπρια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συγκέντρωσε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πιθανώς στοιχεία, πως οι διαιτητικές ίνες της μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου ειδικά και διαφόρων άλλων μορφών καρκίνου.

Τέλος, ειδικά η φάβα που φτιάχνεται από λαθούρι ενδείκνυται για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα και για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μέλη του γένους Allium των ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει επίσης σκόρδο, ασκαλώνια, πράσα και σχοινόπρασο. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και στοματικές πληγές. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμπλέκεται στη ρύθμιση της υγείας του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή κολλαγόνου, στην επισκευή των ιστών και στην απορρόφηση σιδήρου. Συγχρόνως, προστατεύονται τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από τα παραπάνω, θρεπτικά συστατικά τα κρεμμύδια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φυλλικό οξύ και πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών και φλαβονοειδών.

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις τους μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης που σημαίνει πως αντιστοίχως μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που είναι πολύ συγκεντρωμένο στα κρεμμύδια. Δεδομένου ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι 25 φλαβονοειδής ουσίες τους μεταξύ των οποίων είναι οι ανθοκυανίνες -τους χαρίζουν και την ελαφριά μωβ απόχρωση- οδηγούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Ταυτοχρόνως, προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ειδικά, για τον διαβήτη περιορίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως απέδειξαν μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αλλά και ζώα.

Η δράση τους επεκτείνεται και στην καταπολέμηση των βακτηριών. Μπορεί να καταπολεμήσει δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα και το κολοβακτηρίδιο που είναι υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις. Το αξιοσημείωτο είναι πως το εκχύλισμα κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του βακτηρίου της χολέρας που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το τελευταίο συστατικό των κρεμμυδιών που αξίζει να αναφερθεί είναι τα πρεβιοτικά του που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες του βοηθά στην βέλτιστη λειτουργία και υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι τύποι ινών που διασπώνται από ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικά μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της απορρόφησης σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

 

Σχετικά άρθρα