Τι συμβαίνει όταν η εικόνα σώματος και η ταυτότητα φύλου συγκρούονται;- Νέα έρευνα για τα τρανς και non binary άτομα συσχετίζει το φύλο και τις διατροφικές διαταραχές

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα «ιδανικά» σώματα που απεικονίζονται στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με τις κριτικές τέτοιων ιδανικών. Οι κανόνες ομορφιάς είναι επίσης αρκετά έμφυλοι. Το αρσενικό πρότυπο πρέπει να έχει μεγάλους μύες, γυμνασμένους κοιλιακούς, καθορισμένα σαγόνια, φαρδείς ώμους και καλοξυρισμένο μούσι.

Η θηλυκότητα, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από σαρκώδη χείλη, γεμάτες καμπύλες, λεπτό λαιμό και σχεδόν καθόλου τρίχες στο σώμα. Κανένα από αυτά τα ιδανικά σύνολα χαρακτηριστικών δεν εμφανίζεται φυσικά σε κανένα άτομο και πολλές έρευνες έχουν αφιερωθεί στις συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία, της προσπάθειας να μεταμορφωθεί το σώμα στις προσδοκίες που μεταδίδονται μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Τι θα μπορούσε όμως να συμβεί όταν επιδιώκονται τέτοια ιδανικά πέρα από τις κανονικές οριοθετήσεις του φύλου; Τα τρανς και τα non binary άτομα εκτίθενται στα ίδια μηνύματα μέσων που περιγράφουν τους «ιδανικούς» σωματότυπους, αλλά αντιμετωπίζουν το πρόσθετο εμπόδιο της μη ταύτισης του φύλου που αισθάνονται πως ανήκουν και του φύλου με το οποίο έχουν γεννηθεί. Ποιο είναι το κόστος αυτών των κοινωνικών πιέσεων;

Αν και όλοι επηρεάζονται από τα ιδανικά ομορφιάς της κοινωνίας πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει πολύ υψηλότερα ποσοστά διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών σε τρανς και non binary πληθυσμούς από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων που συμφωνούν με το φύλο που γεννήθηκαν. Για αυτές τις κοινότητες η απόσταση μεταξύ του σώματος με το οποίο γεννήθηκαν και των ιδανικών του photoshop που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ίσως βοηθώντας στην εξήγηση των διαφορικών ποσοστών των διατροφικών διαταραχών.

Οι περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές είναι από καιρό μια γνωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ασυμφωνίας ή της δυσφορίας μεταξύ των δύο φύλων. Τα τρανς και τα non binary άτομα μπορεί να προσπαθήσουν να πλησιάσουν πιο κοντά στο ιδανικό σώμα τους αλλάζοντας τη διατροφή τους για να επηρεάσουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Η περιορισμένη διατροφή μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Οι περιοριστικές ή προσαρμοσμένες διατροφικές συμπεριφορές μπορούν επίσης να συνδυαστούν με την υπερβολική άσκηση για την επίτευξη των σωματικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου κάποιου.

Νέα έρευνα για τον συσχετισμό φύλου και διατροφικών διαταραχών

Τα μοτίβα μπορεί να φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τρανς ανδρών και τρανς γυναικών. Οι κοινωνικοί κανόνες που αποδίδουν συγκεκριμένους ιδανικούς σωματότυπους σε διαφορετικά φύλα ασκούν πίεση σε όλα τα άτομα. Αν και δεν αναζητούν όλα τα τρανς και non binary σωματική παρέμβαση για να αλλάξουν το σώμα τους, πολλοί το κάνουν, και οι γιατροί και οι ψυχολόγοι πρέπει να συνεργαστούν με αυτόν τον πληθυσμό για να επιτύχουν τους σωματικούς στόχους με υγιή και υποστηρικτικό τρόπο, μειώνοντας ιδανικά την εξάρτηση από τα προγράμματα περιορισμένης κατανάλωσης ή ακραίας άσκησης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders ανέφερε υψηλά επίπεδα συμπεριφορών διατροφικών διαταραχών σε ένα δείγμα τρανς ανδρών και γυναικών που διέφεραν ως προς την πρόσβασή τους σε θεραπεία με ορμόνες επιβεβαίωσης φύλου και χειρουργικές επεμβάσεις.

Παρόμοια με την έρευνα που χρησιμοποίησε πληθυσμούς ετεροφυλόφιλων, τα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής ήταν υψηλότερα στις τρανς γυναίκες από ότι στους τρανς άνδρες. Αυτό πιθανώς είναι απόρροια των συνεχιζόμενων πρόσθετων κοινωνικών πιέσεων στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των τρανς γυναικών, να τηρούν συγκεκριμένα σωματικά ιδανικά. Η μελέτη ανέφερε, επίσης, διαφορές στις συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών σε συνάρτηση με το εάν οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε θεραπεία με ορμόνες επιβεβαίωσης φύλου ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής ήταν χαμηλότερα μεταξύ των τρανς ατόμων που έλαβαν τόσο χειρουργική επέμβαση όσο και ορμόνες σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν λάβει καμία ή μόνο ορμόνες. Επιπλέον, όσοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και ορμόνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ανησυχίες για το σχήμα και το βάρος, τα οποία και τα δύο σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Σαφώς, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ιατρικών και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων που επιβεβαιώνουν το φύλο για τη θεραπεία της διαταραγμένης διατροφής σε τρανς και μη δυαδικά άτομα. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Eating Behaviors, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική μείωση στις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές για τρανς και μη δυαδικά άτομα που λαμβάνουν ιατρικές παρεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η μεγαλύτερη υποστήριξη των τρανς και non binary κοινοτήτων;

Στην μελέτη του International Journal of Eating σημειώθηκε ότι τα τρανς άτομα μπορεί να καταλήξουν σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών κοινωνικοπολιτισμικών πιέσεων που επηρεάζουν τους πάντες, όσο και μέσω των μοναδικών εμπειριών δυσφορίας φύλου που σχετίζεται με τρανς και non binary.

Αυτό που λείπει από τηην ερευνητική βιβλιογραφία είναι η καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παροχής θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές μεταξύ αυτών που ανήκουν στην τρανς και non binary κοινότητα. Μια τέτοια θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινωνικών πιέσεων καθώς και της δυσφορίας του φύλου.

Η αποσύνδεση του ρόλου αυτών των δύο συντελεστών σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι πιθανότατα ένα σημαντικό βήμα προς την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών και μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο (ορμόνες και χειρουργική επέμβαση) φαίνεται να μειώνει τη συμπτωματολογία της διατροφικής διαταραχής σε ορισμένα τρανς και μη δυαδικά άτομα αλλά όχι σε άλλα. Ιστορικά, τόσο η έρευνα όσο και η ιατρική εκπαίδευση έχουν αγνοήσει τις τρανς και non binary κοινότητες, και έτσι πολλοί σημερινοί επαγγελματίες μπορεί να είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν βασίζεται όλη η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο στο ιατρικό επάγγελμα. Τα ιδανικά ομορφιάς μπορεί να είναι εγγενώς ανέφικτα, αλλά η επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός τρανς ή non binary ατόμου μέσω της απλής έκφρασης του ονόματος και των αντωνυμιών που επιβεβαιώνουν το φύλο είναι υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει ο καθένας.

 

Σχετικά άρθρα