Είναι ο πυρετός σύμπτωμα κορονοϊού; Πόσες μέρες κρατάει;

Ένα από τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός, που εντοπίζεται στους περισσότερους από τους ασθενείς. Συνήθως συνδυάζεται με απώλεια όσφρησης, γεύσης και κόπωση. Ωστόσο, ακόμα και δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση στον ιό. Πυρετός θεωρείται η αυξημένη θερμοκρασία σώματος που ξεπερνά τους 38 βαθμούς, κάτω από αυτό το όριο ονομάζονται δέκατα. 

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του πυρετού στον κορονοϊό; 

Πολλοί άνθρωποι με COVID-19 έχουν πυρετό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Τα κοινά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και προβλήματα στην αναπνοή. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ρίγη, κόπωση και απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν καταρροή, πονόλαιμο, ναυτία ή διάρροια.

Η πιο κοινή αιτία πυρετού είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια ή ιούς. Είναι καλή ιδέα να ελέγχεις τη θερμοκρασία σου κάθε φορά που έχετε συμπτώματα όπως ρίγη, πόνους στο σώμα και αίσθημα ζέστης ή ερυθρότητα. Σημείωσε τη θερμοκρασία σου για να ενημερώσετε το γιατρό σου.

Σε ορισμένα άτομα μπορεί να ζητηθεί να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα του COVID-19, καθώς ο έλεγχος για πυρετό μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του.

Πώς αναπτύσσονται τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του COVID-19 αναπτύσσονται συνήθως 2–14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Διαφορετικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα, αλλά μερικά από τα πιο κοινά αξιόπιστη πηγή περιλαμβάνουν:

  • πυρετός
  • βήχας
  • κούραση
  • απώλεια όσφρησης ή γεύσης
  • Μυϊκοί πόνοι
  • πονοκεφάλους
  • πονόλαιμος
  • ναυτία
  • διάρροια

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αναφέρουν εξανθήματα και σύγχυση ή παραλήρημα. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των συμπτωμάτων που ενδέχεται να κάνουν την νόσηση από ήπια ή σοβαρή.

Ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί πριν από άλλα συμπτώματα, ενώ ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και η ναυτία μπορεί να ακολουθήσουν τον πυρετό κατά τη διάρκεια της νόσου. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρώτα απώλεια όσφρησης ή γεύσης. 

Πόσο συχνά πρέπει να μετράς την θερμοκρασία σου για να δεις εάν έχεις COVID-19;

Οι συστάσεις για το πόσο συχνά θα ελέγχεις την θερμοκρασία σου μπορεί να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η εργασία, η υγεία σας και παράγοντες κινδύνου. Γενικά συνίσταται να ελέγχεις τη θερμοκρασία σου μία ή δύο φορές την ημέρα. Επίσης, ενδείκνυται σε όλους να ελέγχονται για πυρετό και άλλα συμπτώματα του COVID-19, ακόμη και προτού εισέλθουν σε μια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης. Θα πρέπει να το γνωρίζεις αυτό διότι μπορεί να ερωτηθείς, εάν έχεις πυρετό πριν γίνει ο προληπτικός έλεγχος.

Ο τακτικός έλεγχος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για κάθε φροντιστή ή εργαζόμενο που έχει στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένους ή άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις. 

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετράς τη θερμοκρασία σου; 

  1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο για να μετρήσεις τη θερμοκρασία σου. Η θερμοκρασία από το στόμα είναι γενικά ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του πυρετού σε ενήλικες και παιδιά άνω των 4 ετών.
  2. Άλλο συνήθης τρόπος είναι και η τοποθέτηση του θερμομέτρου στην μασχάλη και είναι ασφαλέστερος αν έχεις υδραργυρικό θερμόμετρο. Βεβαιώσου ότι περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό ή το ποτό.
  3. Επιπλέον, για την καλύτερη μέτρηση του πυρετού, μην πάρεις φάρμακο που μειώνει τον πυρετό, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, εντός 4 ωρών από τον έλεγχο της θερμοκρασίας σας.

Ποιά η διάρκεια του πυρετού με κορονοϊό και σε τι εύρος κινείται; 

Τα συμπτώματα του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ο πυρετός μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του COVID-19, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πυρετό. Μπορεί είτε να είναι επίμονος, είτε να έρχεται και να φεύγει για λίγες μέρες ή και εβδομάδες. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν πως θα πρέπει να είστε απύρετοι για τουλάχιστον 24 ώρες πριν βγείτε από την απομόνωση.

Η θερμοκρασία και η διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία και τα άλλα συμπτώματα του κορονοϊού. Άλλιως αντιδρά ο παιδικός οργανισμός και αλλιώς εκείνος των ενηλίκων. Όπως αναφέραμε στην αρχή πυρετός θεωρείται μία θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι απλώς μια κατευθυντήρια γραμμή. 

Γίνεται να νοσείς χωρίς πυρετό;

Το COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί χωρίς πυρετό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο βήχα ή δύσπνοια και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως καταρροή και πονόλαιμο. Έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό 40- 45% των ατόμων που νοσούν δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. 

Σχετικά άρθρα