Κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές και σάλτσα μπαλσάμικου: Μία συνταγή με χαμηλά λιπαρά ιδανική για διαβητική διατροφή

Υλικά (4 άτομα):

  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 3 κόκκινα μικρά κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 κ.σ σόγια σος
  • 2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • σκόρδο σε σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Κόβετε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και το κρεμμύδι σε ροδέλες
  2. Μοιράζουμε οριζόντια τα στήθη του κοτόπουλου στην μέση ώστε να έχουμε 4 πιο λεπτά φιλετάκια
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι
  5. Πάνω από το κοτόπουλο βάζουμε τις πιπεριές και κλείνουμε το τηγάνι
  6. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3- 4 λεπτά
  7. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά για την σάλτσα μας και την ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο
  8. Αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά περίπου

Οφέλη 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ανθρώπους που κάνουν διατροφή ειδική για τον διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην ρύθμιση του διαβήτη καθώς μπορεί να βοηθήσει:

  • διατήρηση της γενικής καλής υγείας
  • καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
  • σταθεροποιεί τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος
  • διατηρεί μια υγιή αρτηριακή πίεση
  • διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος
  • προλαμβάνει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη των επιπλοκών του διαβήτη

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο έχει τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία αλλά εξαρτάται από τον τρόπο του μαγειρέματος και από το μέρος του κρέατος. Πρόκειται για το καλύτερο υποκατάστατο για τα κόκκινα κρέατα, ενώ είναι μία εξίσου καλή πηγή πρωτεΐνης. Τα γνωστότερα οφέλη του παιδιού σχετίζονται με την διατήρηση υγιούς βάρους εξαιτίας των λίγων θερμίδων που διαθέτει.

Στα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου κατατάσσονται:

  • Νιασίνη
  • Σελήνιο
  • Φώσφορος
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β12
  • Ριβοφλαβίνη
  • Ψευδάργυρος
  • Θειαμίνη
  • Κάλιο
  • Χαλκός

Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθούν στο αίσθημα του γρήγορου κορεσμού με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, του οποίο με την σειρά του οδηγεί στην μείωση των κινδύνων καρδιακών προβλημάτων, όπως υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συγχρόνως, ενδυναμώνει τα οστά και τους μύες καθώς η άπαχη πρωτεΐνη του κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων. Το σώμα  χρησιμοποιεί τα αμινοξέα για να χτίσει μυϊκό ιστό. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Μία υγιής οστική μάζα μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών και ασθενειών όπως η οστεοπενία.

Πιπεριές 

Η διατροφική συμβολή των πιπεριών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους. Οι κόκκινες πιπεριές παρέχουν περισσότερο κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ από τις κίτρινες, πορτοκαλί ή τις πράσινες. Ωστόσο, οι άγουρες πράσινες πιπεριές είναι σημαντικά πιο πλούσιες από τις ώριμες κόκκινες πιπεριές, στις προστατευτικές φυτικές ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτά τα καροτενοειδή, καθώς και σε άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, δύο καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στην πιπεριά βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Αυτό γίνεται μέσω της προστασίας του αμφιβληστροειδούς από οξειδωτική βλάβη.

Επιπλέον, οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και προστασία από καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Παρέχουν άφθονες ποσότητες πολυφαινολών, αυτές οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις περιλαμβάνουν λουτεΐνη, κερσετίνη και καψανθίνη. Η αντιοξειδωτική τους δράση υποδηλώνει ότι οι πιπεριές προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη ικανότητα και είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η αναιμία είναι μία από τις βασικότερες ασθένειες του αίματος και είναι πολύ κοινή στις γυναίκες. Οι πιπεριές συνεισφέρουν μέτριες ποσότητες σιδήρου, αλλά είναι αξιοσημείωτα πλούσιες και σε βιταμίνη C. Αυτό είναι σημαντικό γιατί από την μία πλευρά προσφέρουν τον σίδηρο και από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του στο έντερο. Οι πιπεριές βοηθούν περαιτέρω επειδή περιέχουν βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Black and White Fitness Club 

Γαζίας 14, Ιλίσσια

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα