Will Smith: Ποιός είναι ο ηθοποιός που χαστούκισε συνάδελφό του στα Όσκαρ;- Η γρήγορη επιτυχία, ο αντισυμβατικός γάμος του και η κακοποίηση της μητέρας του από τον πατέρα του που τον σημάδεψε

Ο Will Smith είναι Αμερικανός ηθοποιός που βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του χαστουκιού που έριξε στον κωμικό Chris Rock στην σκηνή των Όσκαρ. Κατά την 94η απονομή των βραβείων ο ηθοποιός συνοδευόμενος από την σύζυγό του ήταν υποψήφιος για τον Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Ωστόσο, λίγο πριν την απονομή του ο Ροκ αστειεύθηκε με τον πρόβλημα υγείας που έχει η σύζυγος του Smith κάτι που έβγαλε εκ εαυτού τον ηθοποιό. Έτσι, ξαφνικά ανέβηκε στην σκηνή και χαστούκισε τον κωμικό.

Το κανονικό του όνομα είναι Willard Carroll Smith II. Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1968 και έγινε γνωστός από την σειρά του 1990 «The Fresh Prince of Bel Air» εκτός είναι από ηθοποιός είναι και ράπερ, αλλά και παραγωγός ταινιών. Για τη δουλειά του στη μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο έχει λάβει διάφορες διακρίσεις, μεταξύ αυτών Όσκαρ, ένα βραβείο BAFTA, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας, ένα Βραβείο Screen Actors Guild και τέσσερα βραβεία Grammy.

Κατέχει πολλά ρεκόρ εισπράξεων στις Η.Π.Α. και διεθνώς, ενώ από το 2021, οι ταινίες του έχουν εισπράξει πάνω από 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πλούσιους αστέρες του Χόλιγουντ.

Τα πρώτα του χρόνια στην Φιλαδέλφεια και η ανατροφή του ως Βαπτιστής

Ο Smith μεγάλωσε στην Φιλαδέλφεια και γονείς του ήταν η Caroline διευθύντρια σχολικής επιτροπής της Φιλαδέλφειας, και τον Willard Carroll Smith των πρεσβύτερο βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ψυκτικό.

Μεγάλωσε στη γειτονιά Wynnefield της Δυτικής Φιλαδέλφειας και ανατράφηκε θρησκευτικά ως Βαπτιστής. Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή που ονομάζεται Pamela και δύο μικρότερα αδέρφια, τα δίδυμα Χάρι και Έλεν. Πήγε σχολείο στην Παναγία της Λούρδης, ένα ιδιωτικό καθολικό δημοτικό σχολείο της Φιλαδέλφειας και πήγε στο Λύκειο Overbrook. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 13 ετών, αλλά στην πραγματικότητα χώρισαν επίσημα το 2000.

Ο Smith άρχισε να ραπάρει σε ηλικία 12 ετών. Η γιαγιά του βρήκε ένα σημειωματάριο με τους στίχους του, η ίδια περιέγραψε ότι περιείχε «σε όλα (τα τραγούδια) μικρές κατάρες»,. Στην προσπάθειά της να τον βοηθήσει του έγραψε ένα σημείωμα: «Αγαπητέ Willard, οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν λέξεις όπως αυτή για να εκφραστούν. Δείξτε στον κόσμο ότι είσαι τόσο έξυπνο όσο νομίζεις ότι είσαι». Ο Smith είπε ότι αυτό το σημείωμα επηρέασε την απόφασή του για να πάψει χρησιμοποιεί βωμολοχίες στη μουσική του.

Η αρχή της καριέρας του

Ο Smith ξεκίνησε ως ράπερ του ντουέτου χιπ-χοπ DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, με τον παιδικό του φίλο Jeffrey “DJ Jazzy Jeff” Townes. Ο Townes και ο Smith γνωρίστηκαν τυχαία το 1985, καθώς ο πρώτος έπαιζε σε ένα πάρτι κοντά στο σπίτι του Smith. Αμέσως μετά, οι δυο τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ο Smith πρόσθεσε και έναν ακόμη φίλο του για να συμμετάσχει ως beatboxer του γκρουπ, τον Clarence Holmes.

Η Word Records που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια κυκλοφόρησε το πρώτο τους single το 1986. Στην συνέχεια, ο Paul Oakenfold τους σύστησε στην Champion Records με το single τους “Girls Ain’t Nothing but Trouble”. Το τραγούδι ήταν δείγμα του θεματικού τραγουδιού του “I Dream of Jeannie”. Με αυτά τα δύο ο Smith έγινε γνωστός για τα ανάλαφρα ραπ που αφηγούνται ιστορίες και ρίμες χωρίς βωμολοχίες. Ένα μήνα πριν αποφοιτήσει από το γυμνάσιο το άλμπουμ τους έγινε μεγάλη επιτυχία.

Με βάση αυτή την επιτυχία, το δίδυμο ξεκίνησε την συνεργασία με την Jive Records και τον Russell Simmons. Το πρώτο άλμπουμ του ντουέτου, Rock the House, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Word Up το 1986 έκανε το ντεμπούτο του στο Jive τον Μάρτιο του 1987. Το συγκρότημα έλαβε το πρώτο βραβείο Grammy για την καλύτερη ερμηνεία ραπ το 1989 για το “Parents Just Don’t Understand” (1988). Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία των δύο έκανε τον Smith να ξοδεύει αλόγιστα και να μην πληρώνει φόρους. Για αυτό η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ανακάλυψε ένα φορολογικό χρέος 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων του Smith, και κατέσχεσε πολλά από τα υπάρχοντά του.

Την δύσκολη αυτή περίοδο παρουσιάστηκε στον Smith η ευκαιρία που θα τον έκανε γνωστό διεθνώς. Το δίκτυο NBC του πρότεινε να υπογράψει συμβόλαιο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά «The Fresh Prince of Bel-Air». Εκείνος δέχτηκε. Η επιτυχία τεράστια και έγινε η αρχή της καριέρας του ως ηθοποιός. Ο Smith έθεσε ως τον στόχο του να γίνει «ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός αστέρας στον κόσμο», μελετώντας τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των επιτυχημένων ταινιών του box office της εποχής.

Οι ταινίες που τον καθιέρωσαν

Το 1993 ήρθε και ο πρώτος του ρόλος στην ταινία «Six Degrees of Separation» και δύο χρόνια αργότερα το 1995 πρωταγωνίστησε στην ταινία δράσης «Bad Boys». Αυτή η ταινία έκανε εισπράξεις 141,4 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως αν και οι κριτικές που πήρε ήταν μικτές. Η ταινία, όμως που τον καθιέρωσε ήταν η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» του Ρόλαντ Έμεριχ που κυκλοφόρησε το 1996. Επρόκειτο για μία τεράστια υπερπαραγωγή, που έγινε η δεύτερη ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στην ιστορία. Για πολλούς αυτή η επιτυχία οφειλόταν στον Smith.

Η ηθοποιία και το τραγούδι κινούνται παράλληλα καθώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1997, ο Smith ξεκίνησε επίσης τη σόλο μουσική του καριέρα με την κυκλοφορία του τραγουδιού “Men in Black”, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή των chart single σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το “Men in Black” συμπεριλήφθηκε αργότερα στο ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του Smith «Big Willie Style», το οποίο έφτασε στην πρώτη δεκάδα του αμερικανικού Billboard 200 και πιστοποιήθηκε εννέα φορές πλατινένιο από την Recording Industry Association of America. Το τρίτο single από το άλμπουμ, “Gettin’ Jiggy wit It”, έγινε το πρώτο Billboard Hot 100 νούμερο ένα όταν κυκλοφόρησε το 1998.

Δύο γάμοι και ένα διαζύγιο

Ο Smith παντρεύτηκε τη Sheree Zampino το 1992. Ο γιος τους Willard Carroll “Trey” Smith ο τρίτος γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι δυο τους χώρισαν το 1995. Ο Trey εμφανίστηκε στο μουσικό βίντεο του πατέρα του για το single του 1998 “Just the Two of Us”. Έπαιξε επίσης σε δύο επεισόδια της κωμικής σειράς «All of Us», και έχει εμφανιστεί στο «The Oprah Winfrey Show».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Will Smith (@willsmith)

Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό του, στις 31 Δεκεμβρίου 1997, ο Smith παντρεύτηκε την ηθοποιό Jada Koren Pinkett. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η Pinkett πέρασε από οντισιόν για έναν ρόλο ως η κοπέλα του χαρακτήρα του Smith στο «The Fresh Prince of Bel-Air». Μαζί έχουν δύο παιδιά τον Jaden Christopher Syre Smith γεννημένο το 1998 ο οποίος έχει παίξει και μαζί με τον πατέρα του του στις ταινίες «The Pursuit of Happyness» και «After Earth» και την Willow Camille Reign Smith γεννημένη το 2000, η οποία εμφανίστηκε ως κόρη του στο «I Am Legend». Επίσης, το ζευγάρι δημιούργησε την δική του εταιρία παραγωγής ταινιών «Overbrook Entertainment και Westbrook Inc».

Ο αντισυμβατικός γάμος των Smith και Jada

Ο Smith και η σύζυγός του Jada έχουν εκφράσει αντισυμβατικές αντιλήψεις τους σχετικά με τον γάμο, αποκαλώντας αστειευόμενοι τη δέσμευσή τους “κακό γάμο για τη ζωή”. Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του έχουν παραδεχτεί ότι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις και ότι πιστεύουν στην ελευθερία να τις κάνουν. Ο Smith έχει δηλώσει ότι ήθελε μια πολυγαμική σχέση και με την ηθοποιό Halle Berry και με τη μπαλαρίνα Misty Copeland, αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα μετά από θεραπεία.

Η Jada δεν ήθελε καθόλου να παντρευτεί σε σημείο που δήλωνε πως έκλαιγε σε όλη τη διαδρομή προς την εκκλησία. Δεν συμφώνησε ποτέ με την ιδέα του γάμου και συνεχίζει να μην συμφωνεί. Από την άλλη ο Smith ένιωθε ακριβώς το αντίθετο. Από μικρό παιδί ήθελε να κάνει οικογένεια και να παντρευτεί.

Βέβαια, έχει αναφερθεί αρκετές φορές στον ανοιχτό γάμο του με την Jada, αλλά δεν πιστεύει πως οι δυο τους απιστούν καθώς πάντα μιλούν για τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Μάλιστα κάποια στιγμή είχε επιβεβαιωθεί ότι η Jada διατηρούσε πολύχρονη σχέση με φίλο του γιου της τον τραγουδιστή της R&B August Alsina με τις ευλογίες του Smith.

Οι θρησκευτικές και πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ηθοποιός μεγάλωσε σε οικογένεια βαπτιστών και φοίτησε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο και εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά όπως αποκάλυψε ε μια συνέντευξη του 2013, ε δεν ταυτίστηκε ποτέ ως θρησκευόμενος με αυτό το δόγμα. Λίγα χρόνια μετά το 2015, ο Smith είπε σε συνέντευξή του στην «The Christian Post» ότι η χριστιανική του πίστη, την οποία του ενστάλαξε η γιαγιά του, τον βοήθησε να απεικονίσει με ακρίβεια τον Bennet Omalu στην ταινία «Concussion».

Στο πλαίσιο της θρησκευτικής αναζήτησης ο Smith πραγματοποίησε το 2018 την ινδουιστική ιεροτελεστία του Abhisheka του Λόρδου Shiva στο Haridwar της Ινδίας. Έκανε επίσης ένα Aarti του ιερού ποταμού Γάγγη. Αισθάνεται μια βαθιά σύνδεση με την ινδουιστική πνευματικότητα και την ινδική αστρολογία. Για αυτό π Smith και η οικογένειά του συναντήθηκαν με τον Ινδό πνευματικό ηγέτη Sadhguru, δηλώνοντας ότι απολάμβανε τις εγκάρδιες συνομιλίες μεταξύ τους.

Πολιτικά, ο Smith είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 δωρίζοντας μάλιστα 4.600 δολάρια στην προεδρική του εκστρατεία. Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο Smith και η σύζυγός του φιλοξένησαν τη συναυλία για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο της Νορβηγίας για να γιορτάσουν τη νίκη του Ομπάμα του βραβείου.

Για πολιτικούς λόγους, το 2021 είχε ανακοινώσει ότι η παραγωγή της επερχόμενης ταινίας του «Emancipation» αποσύρθηκε από τη Γεωργία λόγω της πρόσφατης ψήφισης του νόμου για την ακεραιότητα των εκλογών του 2021, τον οποίο οι κριτικοί θεώρησαν ως περιοριστικό εκλογικό νόμο, επηρεάζοντας αρνητικά τους μη λευκούς ψηφοφόρους. Έτσι, ανοιχτά στάθηκε και στο θέμα των ομοφυλόφυλων υποστηρίζοντας την νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ τους.

Το περιστατικό στα Όσκαρ ως αποτέλεσμα των τραυματικών παιδικών βιωμάτων του

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ στην οποία ήταν καλεσμένος και ο Smith με την σύζυγό του αφού ο ηθοποιός ήταν μέχρι τότε και μέλος της ακαδημίας. Ο κωμικός Chris Rock κατά την διάρκεια την παρουσίασης των Όσκαρ προέβη σε ένα ατυχές αστείο για την Jada η οποία πάσχει από αλωπεκία. Τότε ο ηθοποιός εκνευρίστηκε τόσο που σηκώθηκε ξαφνικά ανέβηκε στην σκηνή και χαστούκισε τον κωμικό μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων διασημοτήτων.

Κατά την απονομή του δικού του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ο ηθοποιός με δάκρυα στα μάτια απολογήθηκε για την πράξη του. Η συγγνώμη του όμως δεν έπεισε κανένα και εδώ και λίγες μέρες εκτός από την κατακραυγή του κόσμου παγκοσμίως, έχει να αντιπαλέψει και την παύση της ταινίας που πρωταγωνιστούσε, την αναγκαστική παραίτηση από μέλος της Ακαδημίας και την πιθανή δίωξή του. Και όλα αυτά ενώ ο Rock δεν προχώρησε σε μήνυση.

Το στενό περιβάλλον του ηθοποιού ανέφερε πως η πράξη του ήταν αποτέλεσμα των τραυματικών παιδικών χρόνων που έζησε. Συγκεκριμένα, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ο πατέρας του κακοποιούσε συστηματικά την μητέρα μπροστά στα μάτια των παιδιών του.

Αυτές οι αναμνήσεις χαράχθηκαν μέσα του και τον έκαναν να νιώθει πως έπρεπε να βρει έναν τρόπο να γλιτώσει την μητέρα του από το ξύλο. Το ότι δεν το κατάφερε τον γέμισε τύψεις. Έτσι, νιώθοντας πως κάποιος κακοποιεί έστω και με τον λόγο την γυναίκα του πίστεψε πως έπρεπε να αντιδράσει αμέσως. Βέβαια, ο ίδιος κατάλαβε πως καμία δικαιολογία δεν χωράει όταν υπάρχει βία και δήλωσε πως εκτός από μετανιωμένος είναι και έτοιμος να αναλάβει όποιες ευθύνες και ποινές του επιβάλλει ο νόμος και η ακαδημία.

Σχετικά άρθρα