Σαλάτα με μπρόκολο και κουνουπίδι για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την ανακούφιση του εντέρου

Υλικά (4 άτομα)

  • 200γρ μπρόκολο
  • 200γρ κουνουπίδι
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 αυγό βρασμένο
  • 150 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά 3-12%
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 κ.γλ. σκόνη κάρυ
  • ¼ κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κύβος λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Πλένετε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και το κόβετε σε μπουκετάκια
  2. Βράζετε το νερό, διαλύετε μέσα τον κύβο και βράζετε το κουνουπίδι και το μπρόκολο για περίπου 7 λεπτά
  3. Τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν
  4. Πλένετε τα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε μικρά δαχτυλιδάκια
  5. Κόβετε και το αυγό σε κυβάκια
  6. Ανακατεύετε το γιαούρτι με την κρέμα, το λεμόνι, το κάρυ, το αλάτι , το πιπέρι και λίγη ζάχαρη
  7. Ανακατεύετε όλα τα υλικά για την σαλάτα, ρίχνετε την σάλτσα και σερβίρετε

Οφέλη

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο, και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.  Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα οδηγών για οφέλη για την υγεία και μάθετε περισσότερα για τα διαπιστευτήρια υγείας άλλων πράσινων λαχανικών.

Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κατατάσσεται στις υπερτροφές που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη ενισχύει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του μπρόκολου που καταπολεμούν τις τοξίνες όπως τον καπνό του τσιγάρου.

Άλλα σημαντικά συστατικά του μπρόκολου είναι τα καροτενοειδή όπως είναι η λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συμπληρωματικά, περιέχεται και βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α επίσης πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών.

Με το μπρόκολο επιτυγχάνεται και η ορμονική ισορροπία εξαιτίας της φυσικής ένωσης ινδόλης-3-καρβινόλης που δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα αυτών. Αυτή η δείξει πως επιδρά στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού καρκίνου που προκαλείται από οιστρογόνα σε άνδρες και γυναίκες.

Όντας πλούσιες σε θείο, το μπρόκολο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Υποστηρίζει δηλαδή την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό που είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει επίσης μοναδικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, των καρδιακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου. Επιπλέον, είναι φιλικό προς την απώλεια βάρους και είναι απίστευτα εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά μεταξύ αυτών είναι οι βιταμίνες Β6, Κ, C, το φολικό οξύ, το κάλιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το παντοθενικό οξύ. Είναι δε, υψηλό σε περιεκτικότητα φυτικών ινών οι οποίες είναι σημαντικές επειδή τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου, βοηθώντας στη μείωση φλεγμονών και προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πεπτικών καταστάσεων όπως η δυσκοιλιότητα, η εκκολπωματίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια και φυτικές ίνες, όπως το κουνουπίδι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών. Επίσης, οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, λόγω της ικανότητάς τους να προάγουν την πληρότητα και να μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Όπως και το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Παρόμοια με άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοζινολικά και ισοθειοκυανικά, δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.

Το κουνουπίδι περιέχει επίσης καροτενοειδή και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση, ενώ είναι πλούσιο σε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό. Είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη. Η χολίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Αρχικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών, στη σύνθεση του DNA αλλά και στην υποστήριξη του μεταβολισμού.

Η χολίνη επηρεάζει και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο συκώτι. Όσοι δεν καταναλώνουν αρκετή χολίνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο ηπατικής και καρδιακής νόσου και νευρολογικών διαταραχών όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Το κουνουπίδι, μαζί με το μπρόκολο, είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού.

 

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Black and White Fitness Club 

Γαζίας 14, Ιλίσσια

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα