Εθελοντισμός και αυτοβελτίωση: Πώς μπορεί η βοήθεια προς τους άλλους να σε οδηγήσει στην δική σου ευτυχία;

Το ερώτημα του τίτλου είναι αρκετά απλό κι όμως η μετατροπή του σε πράξη δεν είναι τόσο απλή. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Ειδικά στους καιρούς που ζούμε πολλές φορές τείνουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην ανάγκη των γύρω μας για βοήθεια και καλύπτουμε αυτή μας την στάση με την φράση «δεν με αφορά».

Και όμως αν ήξερες πως η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να οδηγήσει στην δική σου αυτοπραγμάτωση δεν θα βιαζόσουν να απομακρυνθείς. Μέσα από αυτή την διαδικασία αλληλεπίδρασης θα έρθεις σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Εν τέλει θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στο τι είναι πραγματικά εκείνο που θέλεις από την δική σου ζωή και τι θέλεις να δημιουργήσεις.

Η γενναιοδωρία δεν αφήνει μικρές αποτυχίες να αναταράξουν την ζωή σου

Ο όρος που καθορίζει τον σκοπό των ανθρώπων να βοηθούν τους άλλους έχει μία πραγματικά ιδιαίτερη ονομασία: «γενεσιουργία: η επιθυμία κάποιου να βοηθά του άλλους παράγοντας έργο». Αυτό το έργο είναι που γεννά την ευτυχία στην καθημερινότητα μας.

Η ευτυχία είναι αποτέλεσμα του πήχη που τοποθετήθηκε ψηλά για να δημιουργήσει κάτι υψηλότερο και ουσιαστικότερο που θα έχει επίδραση και στις ζωές άλλων. Οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι επιτυγχάνουν μία μακροπρόθεσμη ευημερία σε σύγκριση με τους ανθρώπους που εστιάζουν αποκλειστικά στη δική τους ευτυχία. Γενεσιουργία και ευημερία κινούνται παράλληλα σε μια ισχυρή ταυτόχρονη σχέση που μεταβάλλεται και επαναπροσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο εθελοντισμός δεν παρέχει μόνο κοινωνικά οφέλη, αλλά και ατομικά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, οι επιρροές του αφορούν και την υγεία αφού έρευνες έχουν αποδείξει πως εθελοντές έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, μεγαλύτερη λειτουργική ικανότητα και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που δεν προσφέρουν εθελοντικά. Καταλήγουμε δηλαδή και πάλι στο συμπέρασμα πως ο μεγαλύτερος σκοπός στη ζωή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Ίσως το να βοηθάμε τους άλλους αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στη δική μας ευημερία, μας ωφελεί γιατί η σημασία του εθελοντισμού μας φέρνει πιο κοντά στις προσωπικές αξίες και σε εκείνες που πασχίζουμε να χτίσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό. Σίγουρα για φτάσεις στο σημείο να προσφέρεις εθελοντικά την βοήθειά σου θα χρειαστεί αυτοεξερεύνηση και προσεκτική παρατήρηση για να καταλάβεις ποιος είναι ο τομέας εκείνος που σου ταιριάζει, Κοίταξε τις εμπνεύσεις, τα πάθη και τις χαρές που έχεις πάρει από την ζωή και μετάτρεψέ τα σε ερωτήσεις:

  1. Τι μου αρέσει να κάνω;
  2. Ποια από τις χαρές ή τις εμπειρίες μου φαίνεται ότι μπορεί να έχουν δυνατότητες πέρα από τη δική μου απόλαυση και εκπλήρωση;
  3. Τι μπορώ να κάνω με τα ενδιαφέροντά μου που θα εμπλουτίσουν τόσο τον εαυτό μου όσο και τους άλλους;
  4. Σε τι είμαι καλός που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να βελτιώσω τη ζωή των άλλων;
  5. Ποιες αξίες πρεσβεύω που μπορώ να μοιραστώ με άλλους για να βελτιώσω τη ζωή τους;

Ο εθελοντισμός δεν κρίνεται με το μέγεθος του εγχειρήματος που θα επιλέξεις

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι τεράστιο για να είσαι χρήσιμος. Η ευχαρίστηση μπορεί να προέλθει από την υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων σας ή από την καθοδήγηση κάποιου άλλου. Δεν χρειάζεται να σώσεις τον κόσμο και φυσικά δεν γίνεται, απλώς βελτίωσε τους τομείς της ζωής σου που μπορείς να αγγίξεις.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις τι μπορείς να γίνει για να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους μέσω των πράξεών σου. Και φυσικά δεν παίζει ρόλο η ηλικία ακόμα και στα μεγαλύτερα χρόνια μπορείς να συνεισφέρεις καθώς θα έχεις συγκεντρώσει τη σοφία, τις δεξιότητες και την ανθεκτικότητα για να αφοσιωθείς σε ένα έργο με σαφήνεια και ενεργητικότητα.

Τα δώρα σου θα έχουν μεγάλη αξία, όχι μόνο για εκείνους που τα λαμβάνουν απευθείας αλλά και για όλους όσους θα επωφεληθούν από αυτά σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό χωρίο στο βιογραφικό σου και έχει βαθιές συνέπειες σε εσένα και την κοινωνία. Το να έχεις το θάρρος και την επιμονή να αγκαλιάσεις τα χαρίσματά σου και να τα μεταλαμπαδεύσεις σε άλλους, δημιουργεί μια κληρονομιά την ίδια στιγμή που δημιουργεί μια ζωή που θα αγαπάς να ζεις

Η γενεσιουργία είναι μέρος του να νιώθεις πλήρως ο εαυτός σου και να ζεις μια πλήρη ζωή. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να επέλθει πλήρης ικανοποίηση. Όπου και όπως φέρνεις την ευτυχία στους άλλους, θα βελτιώσεις τη δική σου ευτυχία και υγεία. Ξεκίνα να αντιμετωπίζεις την ζωή σαν μια γωνιά του σύμπαντος, που βελτιώνοντάς την με κάθε σου άγγιγμα θα αλλάζεις τα πάντα.

Σχετικά άρθρα