Οι 8 τάσεις διακόσμησης για να φτιάξεις τον ιδανικό ανοιξιάτικο κήπο

Η άνοιξη επιτέλους έφτασε και ο κήπος γίνεται τώρα το επίκεντρο του σπιτιού. Η στροφή προς τη χρήση των εξωτερικών χώρων μας έχει επιταχυνθεί τελευταία, καθώς τώρα πια περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι τόσο για δουλειά όσο και για αναψυχή. Για αυτό επιβάλλεται να γνωρίζεις τις τάσεις που αφορούν την διακόσμηση των εξωτερικών χώρων.

Όπως σε πολλές επιταγές του εσωτερικού σχεδιασμού, η λειτουργικότητα σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική είναι το κλειδί για να γίνει ο κήπος ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων. Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται τώρα από το σπίτι, οι διακοσμητές πλέον δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο στυλ και την επίπλωση των εξωτερικών χώρων για την διευκόλυνση της δουλειάς.

1. Φυσικά υλικά

Οι καλόγουστες πινελιές βοηθούν στη δημιουργία μιας μοντέρνας αίσθησης στον εξωτερικό χώρο. Όσον αφορά τα μοτίβα και τα υλικά στον κήπο, το 2022 θα σημειωθεί αύξηση της δημοτικότητας για κεραμικά, έγχρωμο γυαλί, υφάσματα και γρανίτη. Είναι όλα υλικά που μπορούν να είναι φυσικά, χειροποίητα και πρακτικά ταυτόχρονα.

2. Βιωσιμότητα

Η βιώσιμη ζωή δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική καθώς τώρα πια η σωτηρία του πλανήτη είναι βασική επιδίωξη. Η δημιουργία κήπου για να απολαύσεις στιγμές ηρεμίας στον κήπο είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ψυχικής ευεξίας. Οι κήποι μας είναι ένας θύλακας γαλήνης και ησυχίας, ένα μέρος όπου μπορούμε να βρούμε καταφύγιο για να ξεφύγουμε από τις ταραχώδεις μέρες μας. Είναι η απόλυτη μορφή ανακούφισης από το άγχος.

3. Παστέλ αποχρώσεις σε συνδυασμό με τόνους του κόκκινου

Μιλώντας για φρέσκες χρωματικές πινελιές εκείνες είναι που θα σε βοηθήσουν να φέρεις ενέργεια και στον εξωτερικό χώρο. Παρόμοια με αυτά που έχουμε δει στις χρωματικές τάσεις γενικά για το 2022, ο πίνακας τάσεων αποτελείται από παστέλ τόνους όπως το ροζ, το μπλε, το πράσινο της μέντας και το απαλό πορτοκαλί, που εναλλάσσονται με πιο έντονους τόνους.

Το κοραλί για παράδειγμα είναι το νέο κόκκινο που πιο φρέσκο για να χρωματίζει τα λουλούδια και τα φυτά του κήπου σου. Από την άλλη, οι τόνοι του ηλιοβασιλέματος έδωσαν έμπνευση για να αναδειχθούν τα  χρώματα του πορτοκαλί, του κόκκινου και του κίτρινου.

4. Μεσογειακά φυτά

Ο σωστός συνδυασμός απαλής φύτευσης και σκληρών υλικών είναι το κλειδί για κάθε καλό σχεδιασμό κήπου και το φυσικό σημείο εκκίνησης για ένα μελετημένο σχέδιο. Ένας συνδυασμός δομικής φύτευσης σε συνδυασμό με πιο μαλακή πολυετή/ποώδη φύτευση είναι η νέα επιλογή. Εξαιρετική συμβουλή για όποιον αναρωτιέται πώς να ξεκινήσει έναν κήπο με λουλούδια. Οι τάσεις επιβάλλουν είναι την φύτευση χορταριού αναμεμειγμένου με πολυετή φυτά και βολβούς παράλληλα με πιο δομική φύτευση.

5. Μονοπάτια με χαλίκια ή ξύλο

Τα πλακόστρωτα μονοπάτια δίνουν τη θέση τους στο χαλίκι, το ξύλο και άλλα φυσικά υλικά. Η χρήση χαλίκιου είναι βασική λύση για την βιωσιμότητα. Το πλακόστρωτο σε κήπους, επιβάλλει την καλή λείανση της επιφάνειας του εδάφους και όσο το δυνατόν περισσότερη φύτευση.

6. Πέτρα

Προτιμάται περισσότερο ένας συνδυασμός βουρτσισμένου ή ελαφρώς ανάγλυφου ασβεστόλιθου και ψαμμίτη και λείων ή ακονισμένων λίθων για να δώσουμε επιπλέον ενδιαφέρον. Σαφώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γυαλισμένη πέτρα έξω στους κήπους καθώς γίνονται πολύ ολισθηροί αλλά η ακονισμένη πέτρα θα είναι μια χαρά.

7. Βιολογικοί κήποι

Η ασημένια σημύδα, οι μουσμουλιά και οι φράκτες με αναδυόμενα φυτά δίνουν στον κήπο ένα φυλλώδες, φυσικό πλαίσιο. Οι οργανικές αρχές είναι ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι στον βιολογικό τους κήπο. Περιλαμβάνουν τη φροντίδα της υγείας του εδάφους, την ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας, τη χρήση πόρων όπως το νερό με υπευθυνότητα και την αποφυγή της χρήσης χημικών.

8. Διαδοχική φύτευση

Η διαδοχική φύτευση, την οποία μπορούμε όλοι να κάνουμε σε κάποιο επίπεδο στους δικούς μας κήπους, είναι μία από τις νέες τάσεις στον κήπο που έρχονται για να μείνουν. Ποιά είναι λοιπόν τα καλύτερα φυτά για χρήση για διαδοχική φύτευση; Τα καμάσια, οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, τα άλιουμ και τα πρώιμα ανθοφόρα φυτά, όπως τα ελεφοβόρα. Αυτά ανοίγουν τον δρόμο για τα καλοκαιρινά πολυετή φυτά όπως ανεμώνες, τα ρουντμπέκια και το υλοτέφιο.

Σχετικά άρθρα