DepositPhotos

Γαρίδες, με ρύζι, κόκκινη πιπεριά, λευκό κρασί και φέτα: Το ανοιξιάτικο φαγητό που συνίσταται για διατροφή που στοχεύει στην μείωση της χοληστερόλης

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ή ζωμό κότας
  • 1 κ. σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. κόκκινη πιπεριά
  • 1/4 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κιλά μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και ξεφλουδισμένες
  • 2/3 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
  • 2 κ.γλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  2. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν
  3. Προσθέστε ντομάτες, κρασί, ρίγανη, αλάτι, νιφάδες πιπεριού και πάπρικα. αφήνουμε να πάρει μια βράση
  4. Μειώνετε τη θερμότητα και σιγοβράζετε, ξεσκεπασμένο με 5 λεπτά.
  5. Ανακατέψτε τις γαρίδες και το τυρί
  6. Μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι γαρίδες
  7. Ανακατεύετε με δυόσμο
  8. Βράζετε και το ρύζι με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία

Οφέλη

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι ένα από τα είδη θαλασσινών που καταναλώνονται πολύ συχνά. Είναι θρεπτικές και περιέχουν υψηλές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την υγεία του εγκεφάλου.

Οι γαρίδες είναι αρκετά χαμηλές σε θερμίδες με το 90% των θερμίδων να προέρχονται από πρωτεΐνες. Στα θρεπτικά συστατικά της κατατάσσονται:

  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη Β12
  • Σίδηρος
  • Φώσφορος
  • Νιασίνη
  • Ψευδάργυρος
  • Μαγνήσιο

Είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών όπως η ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι συστατικό των φυκιών, το οποίο καταναλώνεται από τις γαρίδες. Αυτή είναι υπεύθυνο για το κοκκινωπό χρώμα των κυττάρων της γαρίδας. Όταν καταναλώνουμε ασταξανθίνη προστατεύουμε το σώμα μας από φλεγμονές εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα. Μπορεί συμβάλλει στην ενίσχυση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Συγχρόνως, αυξάνονται τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL που είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς.

Οι γαρίδες είναι ευεργετικές για την υγεία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της μπορεί να αποτρέπουν τις βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. Συμπληρωματικά, η κατανάλωση γαρίδας να είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα θαλασσινά έχει βρεθεί ότι είναι ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη νευρογνωστική ανάπτυξη των βρεφών.

Κόκκινη πιπεριά

Οι πιπεριές είναι ένα λαχανικό που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην μαγειρική και δίνει έντονη γεύση στα φαγητά και ειδικά στην σάλτσες. Τα κυριότερα οφέλη της κόκκινης πιπεριάς είναι η υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας της βιταμίνης C. Εκείνη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλάβες των κυττάρων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιπλέον βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος μέσω της βιταμίνης Α και της βήτα-καροτίνη. Οι κόκκινες πιπεριές προσφέρουν υποστήριξη στην όραση και την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη και για την υποστήριξη των κυττάρων του δέρματος, την επούλωση πληγών και την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων.

Τυρί φέτα

Η φέτα είναι το πιο γνωστό τυρί στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη πιάτων. Η γεύση της φέτας είναι πιο πικάντικη και έντονη όταν φτιάχνεται με πρόβειο γάλα, αλλά πιο ήπια όταν παρασκευάζεται με κατσικίσιο γάλα. Για αυτό είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεΐνης, τα οποία προάγουν την υγεία των οστών. Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ και ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών.

Η φέτα παρέχει σχεδόν διπλάσιο ασβέστιο από τον φώσφορο, και μελέτες έχουν δείξει ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών. Επιπλέον, όταν παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο και κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό. Επομένως, η προσθήκη της στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X