Καγιανάς: Το μεσογειακό πιάτο με αυγά, ντομάτα και φέτα που γίνεται γρήγορα και βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης

Υλικά

  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 5 αυγά
  • 1 κομμάτι φέτα
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη
  2. Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά και ρίχνετε την ντομάτα και το λάδι και ανακατεύετε
  3. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας προσθέτετε και τα αυγά και ανακατεύετε και πάλι
  4. Στο τέλος ρίχνετε τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι
  5. Λίγο πριν τα αφαιρέσετε από την φωτιά βάζετε και την φέτα
  6. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Tips

Ο καγιανάς μπορεί να συνοδευθεί με φρυγανισμένο ψωμί αλλά και παξιμάδια. Επίσης, μπορείτε να βάλετε και διαφορετικά τυριά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας για μία πιο εναλλακτική εκδοχή από την παραδοσιακή. Εάν σας κολλήσει η σάλτσα ντομάτας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ή λίγο χυμό ντομάτας.

Οφέλη

Ο καγιανάς ή αλλιώς στραπατσάδα είναι ένα ελαφρύ και δροσιστικό φαγητό που μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, αλλά και ως μεσημεριανό. Τα δύο βασικά συστατικά του η ντομάτα και το αυγό έχουν υψηλή θρεπτική αξία και σημαντικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα.

Αυγά

Τα αυγά ειδικά πολύ διατροφολόγοι τα χαρακτηρίζουν ως super food εξαιτίας των συστατικών τους που έχουν μία σειρά από οφέλη για την υγεία. Στα συστατικά τους κατατάσσονται οι βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β12, τα φολικά, ο φώσφορος και το σελήνιο. Επίσης, περιέχουν μικρότερες ποσότητες από βιταμίνη Β6, D, Ε, Κ, ασβέστιο και ψευδάργυρος.

Το αυγό είναι υψηλό σε χοληστερόλη, αλλά δεν επηρεάζει αρνητικά την χοληστερόλη που παράγεται του αίματος. Το συκώτι παράγει χοληστερόλη αλλά λιγότερη σε ποσότητα αφού η συγκεκριμένη τροφή προσφέρει στον οργανισμό τις ποσότητες που χρειάζεται. Έτσι, απλώς το συκώτι παράγει την λιγότερη ποσότητα που υπολείπεται. Για αυτό τα αυγά είναι πολύ καλός παράγοντας αύξησης της καλής χοληστερόλης. Τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται αφού η ροή της χοληστερόλης ρυθμίζεται.

Η χολίνη είναι ένα συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως υπάρχει, αλλά είναι σύμμαχος για την υγεία του οργανισμού που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η χολίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών και παίζει ρόλο στην παραγωγή μορίων σηματοδότησης στον εγκέφαλο, μαζί με διάφορες άλλες λειτουργίες.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που επιδρούν στην υγεία των ματιών. Η όραση τείνει να χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων και διάφορες παθήσεις εμφανίζονται με πιο κοινή την μυωπία. Αυτά τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μειώνοντας την αλλοίωση του ματιού και περιορίζοντας τις πιθανότητες να εμφανίσει καταρράκτη ή άλλες εμφυλιστικές ασθένειες. Με την συνεργασία της βιταμίνης Α του αυγού μειώνεται και η πιθανότητα τύφλωσης.

Τα αυγά είναι γνωστά και για την μεγάλη τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όλων των ιστών και μορίων. Κατ’ επέκταση τα μόρια αυτά εξυπηρετούν τους λειτουργικούς σκοπούς του οργανισμού. Τα αμινοξέα, από την άλλη συγκροτούν την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και μαζί με τις πρωτεΐνες βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενδυνάμωση των οστών.

Συγχρόνως, η κατανάλωση αυγού χορταίνει πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα προσφέροντας τα θρεπτικά συστατικά που αλλιώς θα χρειάζονταν πιο πολλές τροφές για να τα προσφέρουν.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι κύριο συστατικό της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά. Μάλιστα, έχει κάνει γνωστή την χώρα μας και για την χωριάτικη σαλάτα, η οποία θεωρείται πλήρες γεύμα, αφού είναι πολύ χορταστική.

Οι ντομάτες είναι γεμάτες με μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Εκείνη ευθύνεται και για το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τις προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Με τον ίδιο τρόπο, η ντομάτα προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Οι ντομάτες περιέχουν επίσης κάλιο, βιταμίνες Β και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το λυκοπένιο ως αντιοξειδωτικό τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εξαιτίας αυτού, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου ή του προστάτη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου στο πάγκρεας, το κόλον, το λαιμό, το στόμα, το στήθος και τον τράχηλο. Και το λυκοπένιο ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Άλλα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες, όπως τα φλαβονοειδή βιταμίνες Β και Ε και είναι αντιοξειδωτικά, μπορεί επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας.

Με την ντομάτα αυξάνονται οι ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που περιέχονται στο φαγητό αλλά και η αντιοξειδωτική του δράση. Η υγεία των ματιών θωρακίζεται, ενώ προστατεύονται και από το μπλε φως που παράγουν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Σχετικά άρθρα