Εδώ και κάποιο καιρό καταλαβαίνω ότι έχω πολύ θυμό μέσα μου και τον εκφράζω λάθος δηλαδή με νεύρα σε άτομα που δεν φταίνε και σε ασήμαντα θέματα.

Καλησπέρα, εδώ και κάποιο καιρό καταλαβαίνω ότι έχω πολύ θυμό μέσα μου και τον εκφράζω λάθος δηλαδή με νεύρα σε άτομα που δεν φταίνε και σε ασήμαντα θέματα. Έφτασα σε σημείο να καταλάβω ότι χρειάζομαι μια βοήθεια γιατί μόνη μου δεν μπορώ να τα καταφέρω.

Γράφει η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Το να διατηρείτε τον έλεγχο της ψυχραιμίας σας μπορεί να είναι δύσκολο.

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και ακόμη και υγιές συναίσθημα — αλλά είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο. Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στις σχέσεις σας.

1. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Στη ένταση της στιγμής, είναι εύκολο να ειπωθεί κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσετε. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν πείτε οτιδήποτε – και επιτρέψτε σε άλλους που εμπλέκονται στην κατάσταση να κάνουν το ίδιο.

2. Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε τον θυμό σας

Μόλις το σκέφτεστε καθαρά, εκφράστε την απογοήτευσή σας με διεκδικητικό αλλά μη συγκρουσιακό τρόπο. Δηλώστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας ξεκάθαρα και άμεσα, χωρίς να πληγώσετε τους άλλους ή να προσπαθήσετε να τους ελέγξετε.

3. Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που μπορεί να σας προκαλέσει θυμό. Εάν αισθάνεστε τον θυμό σας να κλιμακώνεται, πηγαίνετε για ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο ή αφιερώστε λίγο χρόνο κάνοντας άλλες ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες.

4. Κάντε ένα διάλειμμα

Κάντε μικρά διαλείμματα τις ώρες της ημέρας που τείνουν να είναι αγχωτικές. Λίγες στιγμές ησυχίας μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένοι να χειριστείτε αυτό που ακολουθεί χωρίς να εκνευριστείτε ή να θυμώσετε.

5. Προσδιορίστε πιθανές λύσεις

Αντί να εστιάσετε σε αυτό που σας έκανε να θυμώσετε, δουλέψτε για την επίλυση του προβλήματος. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δεν θα διορθώσει τίποτα και μπορεί μόνο να το κάνει χειρότερο. Συγκεντρωθείτε στο τι βιώνετε και τι είναι λειτουργικό για το θέμα που δημιουργείτε ένταση.

6. Επιμείνετε με τις δηλώσεις «εγώ»

Για να αποφύγετε να επικρίνετε ή να κατηγορείτε – κάτι που μπορεί να αυξήσει την ένταση – χρησιμοποιήστε δηλώσεις που περιγράφουν τις ανάγκες σας και τα συναισθήματα σας όσον αφορά το πρόβλημα. Να είστε συγκεκριμένοι σε αυτό που βιώνετε και όχι στο πως θα κάνετε μια κριτική για την άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, πείτε, ‘Είμαι στενοχωρημένος που λειτούργησες έτσι’ αντί για ’Πώς το έκανες αυτό; Είσαι ανεύθυνος.

7. Η δύναμη της συγχώρεσης

Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Εάν επιτρέψετε στον θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα να παραγκωνίσουν τα θετικά συναισθήματα, μπορεί να βρεθείτε να σας καταπιεί η δική σας πικρία ή το αίσθημα αδικίας. Αλλά αν μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον που σας εξόργισε, μπορεί και οι δύο να μάθετε από την κατάσταση και να ενισχύσετε τη σχέση σας. Και στη συγχώρεση είναι απαραίτητη η έκφραση και στο τι βιώνετε εσείς, αφήνοντας χώρο στην άλλη πλευρά να εκφράσει τα συναισθήματα που βιώνει.

8. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση

Η ελάφρυνση μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της έντασης. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό που σας θυμώνει και, πιθανώς, τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχετε για το πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Ωστόσο, αποφύγετε τον σαρκασμό — μπορεί να πληγώσει και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

9. Εξασκηθείτε στις δεξιότητες χαλάρωσης

Όταν προκύπτει ο πανικός και δεν υπάρχει ψυχραιμία, εντάξτε τις δεξιότητες χαλάρωσης. Πραγματοποιήστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φανταστείτε μια χαλαρωτική σκηνή ή επαναλάβετε μια κατευναστική λέξη ή φράση. Μπορείτε επίσης να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις σας ή ό,τι χρειάζεται για να χαλαρώσετε.

10. Μάθετε πότε να ζητήσετε βοήθεια

Η εκμάθηση του ελέγχου του θυμού είναι μια πρόκληση για όλους μερικές φορές. Ζητήστε βοήθεια για θέματα θυμού εάν ο θυμός σας φαίνεται εκτός ελέγχου, σας κάνει να χάνετε την αίσθηση του ελέγχου του εαυτού σας ή πληγώνει τους γύρω σας.

 

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Σχετικά άρθρα