Θηλασμός πέρα από την βρεφική ηλικία: Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού εκτός της βρεφικής ηλικίας για το παιδί και την μητέρα;

Η πιο συχνή ηλικία μέχρι την οποία τα βρέφη θηλάζονται είναι ο ένας χρόνος. Από εκεί και πέρα οι περισσότερες μητέρες σταματούν τον θηλασμό και προτιμούν το κανονικό γάλα. Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση και το θηλασμό σε συνδυασμό με στερεές τροφές έως την ηλικία τουλάχιστον του 1 έτους. Μετά από αυτό, ο θηλασμός συνεχίζεται εάν το θέλει η μητέρα και το παιδί.

Τα οφέλη του θηλασμού στο βρέφος

Ο θηλασμός έχει οφέλη για την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της μητέρας. Το μητρικό γάλα παρέχει στο μωρό ιδανική διατροφή και υποστηρίζει την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου. Ταυτοχρόνως, βοηθά στην προστασία του μωρού και της μαμάς από ορισμένες ασθένειες.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για τα περισσότερα μωρά. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, το μητρικό γάλα αλλάζει για να καλύψει τις νέες διατροφικές ανάγκες του μωρού. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μωρών από ορισμένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ασθένειες.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 1 και συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν μολύνσεις στο αυτί και στομαχικά προβλήματα. Μέσω του μητρικού γάλακτος μεταφέρονται αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό της. Αυτά τα αντισώματα το βοηθούν να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του μωρού να εμφανίσει παιδική λευχαιμία. Για όλα αυτά τα οφέλη συνιστάται το βρέφος να μην πίνει τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα για τους πρώτους 6 μήνες περίπου της ζωής του.

Ποιος ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην διατροφή ενός μεγαλύτερου παιδιού;

Μετά την ηλικία του 1 έτους, ένα παιδί μπορεί να συνεχίσει να πίνει τακτικά μια μέτρια ποσότητα μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα θα συνεχίσει να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών για αυτό. Όμως θα πρέπει να προστεθούν στην διατροφή του και στέρεες τροφές για να καλύψουν τις διατροφικές του ανάγκες και να προχωρά σωστά η ανάπτυξη του.

Περισσότερες και πιο στοχευμένες συμβουλές για την διαμόρφωση της διατροφής του παιδιού καθώς μεγαλώνει θα σου δώσει ο παιδίατρος σου. Με την βοήθειά του θα επιτευχθεί μία διατροφή όσο το δυνατόν καλύτερη για τις ανάγκες και την υγεία του παιδιού. Για αυτό είναι καλό για κάθε απορία να ρωτάς πρώτα τον γιατρό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα βρέφη συνίσταται να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες με συνεχή θηλασμό, ενώ μαζί με την εισαγωγή κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών για 1 χρόνο ή περισσότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επίσης αποκλειστικό θηλασμό έως την ηλικία των 6 μηνών με συνεχή θηλασμό μαζί με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές έως 2 ετών και άνω.

Οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον 1 χρόνο καθώς όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος, τόσο αυξάνεται και η προστασία του από ορισμένες ασθένειες. Όσο περισσότερους μήνες ή χρόνια θηλάζει μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη και για την υγεία της.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού πέραν της βρεφικής ηλικίας στο παιδί και ποια στην μητέρα;

Τα περισσότερα οφέλη του θηλασμού σε μεγαλύτερα παιδιά εντοπίζονται στους παρακάτω κύριους τομείς:

Προωθεί μία πιο ισορροπημένη διατροφή: Το μητρικό γάλα θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τη βρεφική διατροφή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία με από την οποία το μητρικό γάλα θεωρείται διατροφικά ασήμαντο για ένα παιδί.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Την περίοδο του θηλασμού τα κύτταρα, οι ορμόνες και τα αντισώματα στο μητρικό γάλα θα συνεχίσουν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Τα οφέλη του για την μητέρα περιλαμβάνουν:

Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων ασθενειών: Ο θηλασμός για 12 μήνες ή περισσότερο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Μπορεί ο συνεχιζόμενος θηλασμός να δυσκολέψει τον απογαλακτισμό του παιδιού;

Η ευκολία ή μη του απογαλακτισμού του παιδιού είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση. Ο απογαλακτισμός θεωρητικά ξεκινά από τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους όταν προστίθενται στην διατροφή του και πιο στέρεες τροφές. Μερικά μωρά αρχίζουν να μεταβαίνουν σταδιακά από το μητρικό γάλα, ενώ αρχίζουν να αναζητούν άλλες τροφές όταν φτάνουν στην ηλικία του 1 έτους. Άλλα μπορεί να μην συμφιλιωθούν με τον απογαλακτισμό και να δηλώνουν την δυσαρέσκεια τους με μην να μείνουν ήσυχα τόσο κατά την διάρκεια του θηλασμού, όσο και όταν πρέπει να φάνε άλλες τροφές.

Πως μπορείς να ανταπεξέλθεις από τα αρνητικά σχόλια των γύρω σου;

Το πόσο καιρό θα κρατήσει ο θηλασμός εξαρτάται από εσένα και το παιδί σου. Εάν οι οικείοι σου ακόμα και άγνωστοι μοιράζονται τις απόψεις τους για το πότε θα απογαλακτιστεί το μωρό σου, υπενθύμισέ τους ότι είναι δική σου απόφαση. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο η σχέση του με το παιδί σου.

Ο θηλασμός μετά από την βρεφική ηλικία αποτελεί έναν οικείο τρόπο για να  αναθρέψεις το παιδί σου και να συνδεθείς μαζί του. Έτσι, εάν σκέφτεσαι να θηλάζεις πέρα από τη βρεφική ηλικία, αναλογίσου τι είναι καλύτερο για εσένα και το παιδί και συμβουλεύσου τον γιατρό σου για να συνεχίσεις αυτό το ταξίδι με το παιδί σου και να το απολαύσεις στο έπακρο.

Σχετικά άρθρα