Θέλω να γίνω μια αρκετά καλή μαμά: Πώς να γίνω καλύτερη μητέρα;

Το ίδιο το γεγονός ότι επιλέξατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο αποδεικνύει ότι είστε καλή μητέρα. Ένας γονέας που πιστεύει ότι είναι ο τέλειος γονέας είναι επίσης ο γονέας που πιστεύει ότι δεν έχει περιθώρια βελτίωσης ή ανάπτυξης. Συνήθως αυτοί οι γονείς πιστεύουν ότι το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ή μάλιστα και ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Αλλά, εάν αναρωτιέστε για το μοτίβο μεγαλώματος του παιδιού σας ή εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε και καλύτερα, να είστε σίγουροι ότι δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία. Είστε ένα άτομο πρόθυμο να αναστοχαστεί σχετικά με την σχέση του με το παιδί του, και επίσης ένα άτομο ανοιχτό στο να δοκιμάσει κάτι νέο, όταν ο δικός του τρόπος μοιάζει να μην λειτουργεί.

Θεωρία προσκόλλησης

Τα στυλ προσκόλλησης είναι ο τρόπος μας να αλληλοεπιδρούμε και να δεσμευόμαστε με τους ανθρώπους που είναι πιο σημαντικοί για εμάς. Αυτά τα στυλ επηρεάζουν τη νοοτροπία και τις συμπεριφορές μας στις πιο στενές μας σχέσεις. Η γνώση και η κατανόηση του στυλ προσκόλλησης που έχετε μπορεί να ωφελήσει τη ζωή σας με πολλούς τρόπους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα στυλ προσκόλλησης στα παιδιά επηρεάζονται κυρίως από τις πρώτες σχέσεις τους με τους φροντιστές τους. Ο τρόπος με τον οποίο ο πρώτος φροντιστής ενός παιδιού ανταποκρίνεται στις ανάγκες του φαίνεται να έχει τη σημαντικότερη επιρροή στη διαμόρφωση του στυλ προσκόλλησης του. Όταν ένα παιδί ικανοποιεί όλες τις σωματικές και συναισθηματικές του ανάγκες άμεσα, διεξοδικά και αξιόπιστα, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ασφαλή προσκόλληση με τον φροντιστή του.

 Τα τέσσερα στυλ προσκόλλησης ενηλίκων

  1. Ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης είναι χαμηλό τόσο σε άγχος όσο και σε αποφυγή. Η ασφαλής προσκόλληση τείνει να οδηγεί σε σταθερές, ικανοποιητικές σχέσεις.
  2. Ένα στυλ προσκόλλησης με έντονο το στοιχείο του άγχους και χωρίς το στοιχείο της αποφυγής. Οι αγχώδεις προσκολλήσεις μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις με έντονο το στοιχείο του δράματος ή γενικά με χαμηλή ικανότητα εμπιστοσύνης.
  3. Ένα απορριπτικό- αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης είναι χαμηλό σε άγχος και υψηλό σε αποφυγή. Αυτό το στυλ προσκόλλησης μπορεί να οδηγήσει σε πιο μακρινές σχέσεις, που μερικές φορές σχετίζονται με τον φόβο δέσμευσης.
  4. Ένα στυλ προσκόλλησης με φόβο-αποφυγή είναι υψηλό τόσο σε άγχος όσο και σε αποφυγή. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτό το στυλ προσκόλλησης συχνά έλκονται από στενές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα τις φοβούνται.

Αυτά τα στυλ προσκόλλησης ξεκινούν από την παιδική ηλικία και μας ακολουθούν στις ρομαντικές μας σχέσεις αργότερα στη ζωή. Δεν είναι κάτι που συνήθως μιλάμε ή σκεφτόμαστε, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους.

Γιατί έχει σημασία η προσκόλληση στα μικρά παιδιά;

Η παλαιότερη έρευνα για την προσκόλληση έγινε σχετικά με το στυλ της προσκόλλησης μεταξύ των βρεφών και των βασικών φροντιστών τους. Αυτή η έρευνα εντόπισε τρία στυλ παιδικής προσκόλλησης: ασφαλή, αμφίθυμη-ανασφαλής και αποφυγή-ανασφαλής. Το τέταρτο στυλ, ανοργάνωτο-ανασφαλές, προστέθηκε αργότερα. Αυτά τα τέσσερα στυλ αντιστοιχούν κατά προσέγγιση με τα στυλ προσκόλλησης ενηλίκων που ορίστηκαν προηγουμένως.

Ο John Bowlby, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στη θεωρία της προσκόλλησης, εντόπισε τρόπους με τους οποίους η προσκόλληση σε έναν φροντιστή βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των βρεφών, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης εγγύτητας, του ασφαλούς καταφυγίου, της ασφαλούς βάσης και του άγχους του αποχωρισμού. Η διατήρηση της εγγύτητας είναι η επιθυμία να είμαστε κοντά στο αντικείμενο της προσκόλλησής μας. Αυτό βοηθά ένα παιδί να παραμείνει ασφαλές παραμένοντας κοντά στον φροντιστή του.

Ένα ασφαλές «καταφύγιο» είναι απαραίτητο για την επεξεργασία του άγχους γιατί χρησιμεύει ως ένα ασφαλές μέρος μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν το νευρικό τους σύστημα και η προσκόλλησή τους με τον φροντιστή τους είναι αυτό που τα βοηθά να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Μια ασφαλής βάση δίνει σε ένα παιδί τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο. Ξέρουν ότι έχουν ένα ασφαλές μέρος για να επιστρέψουν σε περίπτωση που διατρέχουν κίνδυνο ή κατακλύζονται από άγχος. Η εξερεύνηση και η ανακάλυψη είναι αναπτυξιακές ανάγκες και η προσκόλληση στον φροντιστή επιτρέπει στο παιδί να τις εκτελέσει με λιγότερο άγχος.

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά η αγωνία που βιώνουν τα παιδιά με την απουσία του φροντιστή τους είναι ακόμη μια πρόκληση, που τα ωθεί να μείνουν κοντά σε εκείνους που είναι ικανοί και υπεύθυνοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να τα κρατήσουν ασφαλή.

Η έννοια της αρκετά καλής γονεϊκότητας

Ο Άγγλος παιδίατρος και ψυχαναλυτής Donald Winnicott (1896-1971), ο οποίος εισηγήθηκε την έννοια της «αρκετά καλής γονεϊκότητας», ανέφερε τα εξής:

«Η αρκετά καλή μητέρα ξεκινά από τη σχεδόν πλήρη προσαρμογή της στις ανάγκες του βρέφους της και με την πάροδο του χρόνου προσαρμόζεται σταδιακά όλο και λιγότερο, ανάλογα με την αυξανόμενη ικανότητα του βρέφους» (Winnicott, 1953).

Υποθέτουμε ότι με τον όρο «αρκετά καλή» ο Winnicott εννοούσε ότι η γενικότερη διεργασία είναι η πρόθεση και η πρακτική της καλής γονεϊκότητας, έστω κι αν η τελειότητα είναι ανέφικτη. Άλλωστε, είμαστε άνθρωποι και ακόμα και οι γονείς είναι δυνατόν να εξαντληθούν και να χάσουν την ελπίδα τους κάποιες φορές. Γνωρίζουμε για την «απόγνωση του φροντιστή».

O Winnicott αναγνώριζε επίσης τον ρόλο που παίζουν οι αλλαγές της ζωής, οι οποίες μεταβάλλουν τη σχέση γονέα-παιδιού με αμφίδρομο τρόπο. Όπως και σε κάθε άλλη διαπροσωπική σχέση, οι γονείς και τα παιδιά λειτουργούν με βάση την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τέλειος τρόπος γονεϊκότητας, όπως δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για τη διατήρηση ενός γάμου ή μιας σχέσης. Η διεργασία της σχέσης πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και να είναι εποικοδομητική.

Αποτελεσματικός Γονέας σημαίνει…

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα συναισθηματικά υγιές άτομο με ισχυρό χαρακτήρα, προτείνονται μερικές από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

Να αγαπάς το παιδί σου

Αυτό ακούγεται προφανές, και για τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, είναι δεδομένο, ακόμη και όταν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι απογοητευτική και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας από το άτομο του, ώστε να καταλάβει ότι το αγαπάτε ακόμα και όταν αντιμετωπίζει προβλήματα για κάτι που έχει κάνει. Το να λέει ένας γονέας «κάνεις ή είσαι λάθος» σε ένα παιδί που παίρνει μια κακή απόφαση είναι πολύ διαφορετικό από το να πει «έκανες μία λάθος επιλογή».

Να παρέχεις στο παιδί σου φαγητό, ρουχισμό και ασφαλής κατοικία

Η παροχή βασικών αναγκών στο παιδί σας είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που σχετίζεται με το υπεύθυνο μεγάλωμα των παιδιών. Μπορεί να υπάρξει πίεση για να μπορέσετε να προσφέρετε όλα όσα χρειάζεται το παιδί σας και σε όλους τους τομείς, ή ακόμα και να νιώσετε πως προσφέρετε περισσότερα πράγματα μόνο και μόνο επειδή το κάνουν άλλοι γονείς.

Έχετε στο νου σας πως το παιδί σας χρειάζεται να έχει την αίσθηση ότι είναι ασφαλές.

Να αναγνωρίζεις τις συναισθηματικές ανάγκες του

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώνετε κάθε στιγμή της ημέρας εστιάζοντας μόνο στο παιδί σας. Αλλά σημαίνει ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, φροντίζοντας το ψυχικά, και δείχνοντάς του ότι είναι πολύτιμο και σημαντικό για εσάς. Μερικοί ειδικοί λένε ότι 30 λεπτά αμέριστης προσοχής (που σημαίνει ότι δεν είστε στο τηλέφωνό σας ή δεν παρακολουθείτε τηλεόραση ή δεν ασχολείστε ταυτόχρονα με μια άλλη εργασία) είναι πολύ ευεργετικός χρόνος για το παιδί σας.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι θωρείτε σημαντικά τα συναισθήματα του παιδιού σας. Εάν για παράδειγμα κλαίνε, μην τους πείτε ότι δεν έχουν κάποιο καλό λόγο να κλαίνε, απλά παρηγορήστε τα. Τα συναισθήματα είναι πάντα εντάξει, αλλά μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας υγιείς τρόπους να τα αντιμετωπίζουν (για παράδειγμα, μην χτυπάτε κάποιον όταν είστε θυμωμένοι). Οι γονείς πρέπει να είναι ένα καλό παράδειγμα όσον αφορά τη διαχείριση των συναισθημάτων με υγιή τρόπο.

Να χρησιμοποιείς την οριοθέτηση όταν είναι απαραίτητο

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τελικά ότι δεν θα μπορούν πάντα να έχουν αυτό που θέλουν την ώρα που το θέλουν. Ο καθορισμός ορίων με τα παιδιά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τα βοηθήσετε να μάθουν να είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας. Ο εγκέφαλος του παιδιού δεν έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται πολύ καλά, επομένως τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από πράγματα που δεν είναι ωφέλιμα, όπως η υπερβολική τηλεόραση, η ζάχαρη ή τα βιντεοπαιχνίδια, για παράδειγμα.

Ως γονιός, πρέπει να ισορροπήσετε δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν και να πειραματιστούν βοηθώντας τα να εκπαιδευτούν σε υγιεινές συμπεριφορές περιορίζοντας μερικές φορές αυτό που θέλει να κάνει το παιδί.

Να αφήνεις το παιδί σου να γευτεί την αποτυχία με ασφάλεια

Πονάει να βλέπεις το παιδί σου να πληγώνεται, αλλά αναπτύσσει επίσης την ανθεκτικότητα που είναι κρίσιμη για την κατάλληλη λειτουργία αργότερα στη ζωή. Εάν σώσετε το παιδί σας σε κάθε δύσκολη κατάσταση επειδή πιστεύετε ότι οι «αποτελεσματικοί γονείς» εμποδίζουν τα παιδιά τους να βιώσουν συναισθηματικό πόνο, στην πραγματικότητα τους κλέβετε την εμπειρία ανάπτυξης που πρέπει να έχουν. Όταν το παιδί σας σας λέει για κάποια δυσκολία που συνέβη, συζητήστε για το πώς μπορεί να μάθει από αυτήν.

Να αφήνεις το παιδί σου να βαριέται μερικές φορές

Ο μη δομημένος χρόνος έχει αποδειχθεί πολύ θετικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να παρέχετε μια δραστηριότητα συνεχώς. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους πολύ δημιουργικά, ευφάνταστα και τους αρέσει να πειραματίζονται, και είναι πολύ υγιές για τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να διασκεδάζουν τον εαυτό τους μόνα τους για λίγο χρόνο κάθε μέρα. Εάν ζείτε σε ένα μέρος όπου τα παιδιά σας μπορούν να βγουν έξω για λίγο καθαρό αέρα ενθαρρύνετέ τα να κινήσουν το σώμα τους και να εκτονωθούν.

Να επενδύεις χρόνο ενισχύοντας την καλή συμπεριφορά και την προσπάθεια

Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι το μόνο πράγμα που εμποδίζει το παιδί τους να συμπεριφέρεται άσχημα είναι ο φόβος της τιμωρίας. Η πειθαρχία είναι πράγματι σημαντική και πιθανότατα θα χρειαστείτε κανόνες (και δίκαιες συνέπειες για την παραβίασή τους), αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στον έπαινο παρά στην πειθαρχία. Εάν επαινείτε περισσότερο από ό, τι τιμωρείτε, επιτρέπετε στο παιδί σας να μάθει τι αναμένεται από αυτό και έτσι ως αποτέλεσμα να επιλέξει την εποικοδομητική συμπεριφορά.

Μιλώντας για την συγκεκριμένη προσέγγιση, ο έπαινος δεν χρειάζεται να είναι συνεχής. Εάν είναι, μπορεί να γίνει το κύριο κίνητρο του παιδιού. Θεωρείται επίσης ότι το να επαινείς την προσπάθεια παρά την ικανότητα είναι πιο ωφέλιμο μακροπρόθεσμα. Έτσι, μπορείτε να επαινέσετε ένα παιδί που κάθισε και αφιέρωσε χρόνο στα μαθήματά του, αντί να του λέτε απλώς πόσο έξυπνο είναι.

Να είσαι το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μας παρακολουθούν σχεδόν συνεχώς. και καθώς μεγαλώνουν, πιθανότατα θα αρχίσουν να μιμούνται τις συμπεριφορές, τις σχέσεις και το στυλ συνομιλίας των γονιών τους. Για τους γονείς που γνωρίζουν πολύ καλά και ελέγχουν τα πρότυπα συμπεριφοράς τους, αυτό μπορεί να είναι καλό. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς μπορεί να μην έχουν τις πιο υγιεινές συνήθειες ή μπορεί να μην είναι αρκετά προσεκτικοί με το τι λένε ή κάνουν, με αποτέλεσμα αυτές οι συνήθειες να περάσουν και στο παιδί. Μπορεί να αρχίσουν να ενσωματώνουν αυτές τις ενέργειες ή συμπεριφορές στη ζωή τους και αυτό  μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουν για τον εαυτό τους, ή το επίπεδο της αυτοπεποίθησής τους κ.λπ.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν οι γονείς μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους ή για την  εικόνα του σώματος τους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα παιδιά με γονείς που μιλούν αρνητικά για το σώμα και την εμφάνισή τους είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική εικόνα σώματος και να εσωτερικεύουν επιβλαβή μηνύματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, ψυχική και σωματική, μακροπρόθεσμα. Για να βοηθήσετε στην καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας σώματος, επισημάνετε ότι οι άνθρωποι έχουν όλα τα σχήματα και μεγέθη και προσπαθήστε να εστιάσετε στο τι μπορεί να κάνει το σώμα και όχι στο πώς φαίνεται.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι να ζητάτε συγγνώμη όταν χρειάζεται. Κανένας γονέας δεν είναι τέλειος και πιθανότατα θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να πείτε «συγγνώμη» στο παιδί σας ή μπροστά του. Αυτό όχι μόνο τους δίνει ανακούφιση, αλλά τους διδάσκει να ζητούν συγγνώμη από τους άλλους όταν χρειάζεται.

Να επενδύεις χρόνο ώστε να διατηρείται η σχέση σας δυνατή και υγιής

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι σκληρή δουλειά και είναι δουλειά που συσσωρεύεται πάνω από άλλες ευθύνες ενηλίκων, όπως η διατήρηση μιας δουλειάς, η πληρωμή λογαριασμών και η προσπάθεια να ασχοληθείς με χόμπι όπως το γυμναστήριο ή να περνάς χρόνο ώστε να διατηρείς φιλίες. Είναι μεγάλη επιβράβευση να βλέπεις το παιδί σου να εξελίσσεται, αλλά είναι και μια δουλειά από μόνη της.

Μερικά παιδιά αρχίζουν να απομακρύνονται από τους γονείς τους όταν αποκτούν περισσότερη ανεξαρτησία, και ως πολυάσχολος ενήλικας, μπορεί να δυσκολεύεστε να παρατηρήσετε οποιαδήποτε αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Η αλήθεια είναι ότι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα παιδιά χρειάζονται να είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι.

Χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσουν για το πώς νιώθουν, για να είναι ειλικρινείς κ.λπ. Να ξέρετε ότι τα παιδιά σας θα σας χρειάζονται – μερικές φορές, περισσότερο από ποτέ – ακόμα και ως έφηβοι αλλά και ως ενήλικες.

Φροντίστε να παρέχετε ένα σταθερό, δημιουργικό, στοργικό περιβάλλον για το παιδί σας

Η δομή και η σταθερότητα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Τα παιδιά συχνά αισθάνονται ανασφαλή όταν τα πράγματα δεν είναι προβλέψιμα και μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς εάν δεν υπάρχει ρουτίνα. Ένα περιβάλλον που δεν είναι μόνο ασφαλές, αλλά και τους επιτρέπει να είναι δημιουργικοί, να μαθαίνουν, να αναπτύσσονται και να αγαπιούνται άνευ όρων, θα τους βοηθήσει να ευδοκιμήσουν.

Με άλλα λόγια, εστιάστε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Είναι εύκολο να παρασυρθείς, αλλά στο τέλος της ημέρας, το να τηρείς τον λόγο σου (π.χ. να τους παίρνεις από το σχολείο όταν το λες), να τους δείχνεις στοργή, να αγκαλιάζεις την αυτονομία τους και να τους δίνεις χώρο να είναι ο εαυτός τους μπορεί να έχει ένα υπέροχο αντίκτυπο στη ζωή τους .

Να φροντίζεις τον εαυτό σου

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί σημαίνει να φροντίζεις σωστά, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζεις και τη δική σου ψυχική και σωματική ευημερία. Αυτό σημαίνει να εξασκείτε τακτικά τη φροντίδα του εαυτού σας και να αναζητάτε πρόσθετη υποστήριξη, ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για επαναφόρτιση όταν χρειάζεται. Μερικά πράγματα, όπως η βοήθεια μιας μπέιμπι σίτερ, δεν είναι βιώσιμα για όλους. Και οικονομικά θέματα, άγχος και ανησυχίες για την ψυχική ή σωματική υγεία, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, μπορούν όλα να έχουν αντίκτυπο.

Μπορεί να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ορισμένα πράγματα με τον τρόπο που μπορούν άλλοι γονείς, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις. Η δημιουργικότητα όμως και η υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω σας μπορεί να κάνει θαύματα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι που φροντίζουν τον εαυτό τους. αλλά σκεφτείτε το ως εξής: εάν φροντίζετε τον εαυτό σας, διασφαλίζετε ότι το παιδί σας ανατρέφεται από την καλύτερη εκδοχή σας. Το αξίζετε – και δίνετε επίσης ένα θετικό παράδειγμα.

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις με μια τοξική μητέρα;

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να σημειώσετε και ποιες συμπεριφορές είναι τοξικές σε ένα γονεϊκό περιβάλλον, ώστε να προσπαθήσετε να τις εξαλείψετε σε περίπτωση που αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάτι από τα παρακάτω.

Κανένα παιδί δεν ευθύνεται εάν χρησιμοποιείτε τοξικές συμπεριφορές απέναντί του!

Η ευθύνη είναι όλη δική σας…

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με πολύπλοκες οικογενειακές δυναμικές. Θα απαριθμήσουμε μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών μητέρων παρακάτω. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γονείς ίσως κάνουν κάτι από τα παρακάτω, ή ακόμη και όλα, αλλά μερικές φορές μόνο. Αυτό είναι φυσιολογικό και τις περισσότερες φορές δεν είναι επιβλαβές. Μια τοξική μητέρα, ωστόσο, θα εμφανίζει συνεχώς ή τακτικά δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Είναι επιλογή μας να μην συμπεριφερόμαστε τοξικά στα παιδιά μας!

Τοξικές συμπεριφορές

• Συνεχόμενη Κριτική
• Ελεγκτική Συμπεριφορά
• Πρόκληση ενοχών και χειραγώγηση
• Ταπείνωση
• Ακύρωση των συναισθημάτων του παιδιού
• Παθητική Επιθετικότητα
• Ασέβεια στα Προσωπικά Όρια του παιδιού

Γονική υποστήριξης

Είναι αλήθεια ότι η ανατροφή των παιδιών χωρίς την υποστήριξη άλλων ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη, στην ουσία πρέπει να είστε απολύτως τα πάντα για το παιδί σας εάν δεν έχετε άλλους ενήλικες να βοηθήσουν ώστε να μοιραστείτε την ευθύνη. Πολλοί πολιτισμοί σε όλη την ιστορία έχουν μοιραστεί τις ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών με διαφορετικούς τρόπους.

Στην κοινωνία μας, το να έχεις το «δίκτυό» σου μπορεί απλά να σου επιτρέψει να κρυφοκοιτάξεις την πραγματικότητα άλλων οικογενειών και να εξομαλύνεις τον δικό σου αγώνα. Κανείς δεν είναι ο «τέλειος» γονιός παρόλο που όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η υποστήριξη σάς επιτρέπει να έχετε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι έχει λειτουργήσει ή όχι για τους άλλους και ένα μέρος για να εκτονώνετε τις απογοητεύσεις σας (αντί να εκτονώνετε την απογοήτευση στο παιδί σας)

Εάν δεν νιώθετε ότι έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο  γύρω σας και χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε ένα, αν δυσκολεύεστε με τις κοινωνικές σχέσεις ή δυσκολεύεστε να μεγαλώσετε το παιδί σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε υποστηρικτική συμβουλευτική γονέων. Πιθανότατα θα ανακαλύψετε ότι αν φροντίζετε τον εαυτό σας ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά, θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να συμπεριφέρεστε σαν ικανός και υγιής γονέας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

 

Σοφία Υφαντή, ΜΑ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ: 6978842612

email: [email protected]

website: www.sofiayfanti.gr

Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

 

Σχετικά άρθρα