Έχεις δύσκολες μέρες; 3 τρόποι για να είσαι πιο ευτυχισμένη από σήμερα- Ποιός ο ρόλος της ρουτίνας στην καλή ψυχική μας υγεία;

Ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας καταλαμβάνεται από διακυμάνσεις που μπορεί να σε δυσκολεύουν και σε απομακρύνουν από την χαρά. Μερικές μέρες τα πράγματα φαίνεται να λειτουργούν σωστά, ο ήλιος λάμπει περισσότερο, ο ουρανός είναι καθαρός και το μυαλό είναι έτοιμο να αδράξει την μέρα. Άλλες μέρες πάλι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο καιρός είναι μουντός, μπορεί να βρέχει και η διάθεσή σου ταιριάζει απόλυτα με το υπόλοιπο σκηνικό.

Όμως η συνεχώς εξελισσόμενη επιστημονική έρευνα έρχεται να μας προτείνει στρατηγικές για να γυρίσουμε μια κακή μέρα σε μία χαρούμενη και να βελτιώσουμε την διάθεσή μας. Παρακάτω θα βρεις τρεις πληροφορίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να γυρίσεις τον διακόπτη ευτυχίας κάθε μέρα ακόμα και εκείνες που μοιάζουν πιο δύσκολες.

  1. Σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα!

Σίγουρα υπάρχουν οφέλη από το να θέτεις σταθερούς στόχους και να ακολουθείς υψηλά πρότυπα για τον εαυτό σου. Ωστόσο, η πίεση του να επιδιώκουμε όλα να είναι τέλεια μπορεί εύκολα να μεταστρέψει το συναίσθημα τις προσπάθειας σε εκείνο της απογοήτευσης. Μπορεί να νιώθεις ανάξια και άχρηστη που δεν επιτυγχάνεις την τελειότητα και μάλιστα εκείνη που πιστεύεις ότι ζουν οι άλλοι.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Personality εντοπίζει τις τρεις μορφές τελειομανίας που πρέπει να προσέχεις:

  • Η τελειομανία που σχετίζεται με τον εαυτό σου, δηλαδή η τάση να απαιτείς για σένα την τελειότητα
  • Η τελειομανία με προσανατολισμό τους άλλους. Η επιθυμία να απαιτείς οι άνθρωποι γύρω σου να είναι τέλειοι
  • Κοινωνικά προδιαγεγραμμένη τελειομανία, εκείνη η τάση που σε κάνει να πιστεύεις πως οι άλλοι απαιτούν από σένα να επιτύχεις το τέλειο.

Πολλές φορές μπορεί να πιστεύεις πως για να κρατήσεις ανθρώπους γύρω σου πρέπει να μην έχεις κανένα ψεγάδι. Όμως, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διατηρείς την αξία σου και τους ανθρώπους κοντά σου.

Εγκαταλείποντας τα τελειομανικά ιδανικά θα αισθανθείς γρήγορα να φεύγει ένα βάρος από τον ψυχικό σου κόσμο. Χωρίς αυτό θα μπορέσεις να εκτιμήσεις την απλή ευχαρίστηση του να κάνεις πράγματα ασχέτως αν επιτυγχάνεις ή αποτυγχάνεις σ’ αυτά. Θα νιώθεις καλά διότι προσπαθείς.

  1. Βρες τον πιο κοινωνικό εαυτό σου

Ο προσωπικός χρόνος, η γαλήνη και η ησυχία είναι πράγματα που πρέπει να επιδιώκεις για να «φορτίζεις» τον εαυτό σου. Λίγος χρόνος ηρεμίας είναι απαραίτητος για να αναζωογονηθείς. Αλλά εδώ πρέπει να δοθεί έμφαση στο «λίγος». Ο χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου σίγουρα είναι πολύτιμος, αλλά όταν παρατείνεται μπορεί να σε οδηγήσει σε απομόνωση και περιορισμό των κοινωνικών επαφών. Η αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να ωφελήσει ακόμη και άτομα που είναι πιο εσωστρεφή ή έχουν υψηλά επίπεδα κοινωνικού άγχους.

Για να επιβεβαιώσει τα προαναφερθέντα έρχεται μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Journal of Anxiety Disorders. Σε εκείνη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με κοινωνικό άγχος απολαμβάνουν εξίσου μεγάλη ευχαρίστηση από το να περνούν χρόνο με άλλους, όπως και οι κοινωνικοί φίλοι τους. Οι θεραπείες για την κοινωνική αγχώδη διαταραχή πρέπει να επικεντρώνονται σε μεθόδους για την ενθάρρυνση της κοινωνικής δέσμευσης μεταξύ ανθρώπων που την αποφεύγουν.

Η ποιοτική επαφή με άλλους ανθρώπους αποτελεί μια αξιόπιστη στρατηγική βελτίωσης της διάθεσης και της κοινωνικότητας των ατόμων. Κάποιος με υψηλό επίπεδο εξωστρέφειας είναι πιθανό να έχει ένα διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο, είναι πιο επιρρεπής στο να επιδιώξει την επαφή με άλλους ανθρώπους. Επιπροσθέτως, επιθυμεί να περάσει τον ελεύθερο του χρόνο κάνοντας πράγματα με άλλους και πηγαίνοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που ικανοποιούν την ανάγκη για διεπαφή.

  1. Συγχώρεσε κάποιον και κυρίως τον εαυτό σου

Είναι στην ανθρώπινη φύση να διαπληκτίζεται με άλλους ανθρώπους και να διαφωνεί μαζί τους. Κατ’ επέκταση, είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητά υπεύθυνους για τα πράγματα που έχουν πληγώσει συναισθήματα και έχουν οδηγήσει σε μοναξιά. Όλα αυτά είναι συνακόλουθα της κοινωνική διεργασίας και είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία ενθαρρύνει τα μέλη της στη συνεργασία, την υπευθυνότητα και την παραγωγική συμπεριφορά.

Ωστόσο, το βάρος όλων των συμπεριφορών που έχουν διαπράξει οι άνθρωποι απέναντί μας έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες. Και σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης «Ανθρωποποίηση του εαυτού μετά την θυματοποίηση: Οι ρόλοι της συγχώρεσης έναντι της εκδίκησης» μία από αυτές τις συνέπειες είναι το αίσθημα απανθρωποποίησης.

Τονίζουν δε, πως η καθημερινή κακομεταχείριση μπορεί να απειλήσει τη βασική ανάγκη του ανθρώπου να παραμένει άνθρωπος. Μπορούν τα θύματα να αποκαταστήσουν την αίσθηση του ανθρωπισμού τους αφού έχει καταστραφεί από ένα αδίκημα. Στην συνέχεια η μελέτη υπογραμμίζει το ένστικτο που έχουν τα θύματα για να επιδιορθώσουν την ανθρωπιά τους μετά από μια άσχημη συμπεριφορά.

Η διόρθωση επέρχεται με την συγχώρεση και όχι με την εκδίκηση. Οι άνθρωποι που συγχωρούν εξαιτίας της συγχώρεσης καταφέρνουν να έχουν μειωμένο άγχος και στρες, είσαι λιγότερο εχθρικοί στην καθημερινότητά τους, έχουν βελτιωμένη ψυχική υγεία και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.

Τι ρόλο παίζει η ρουτίνα στην καλή ψυχική μας υγεία;

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα μίας ημέρας που περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες. Ακολουθώντας τα τρία βήματα θα καταφέρεις να διεκπεραιώνεις αυτές τις δραστηριότητες και τις συναναστροφές με τον καλύτερο τρόπο. Κατ’ επέκταση αξίζει να δούμε πως μπορεί η ρουτίνα να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ζωή σου καθώς είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητά σου.

Μάλιστα εάν θες να αντιμετωπίσεις το άγχος, είναι απαραίτητο να εντοπίσεις τι σε ανησυχεί και να αντιμετωπίσεις πρώτα αυτό. Όταν δημιουργείς μία νέα ρουτίνα ασκώντας ή αλλάζοντας για παράδειγμα τα πρότυπα ύπνου σου, αυτό επιτρέπει στο σώμα σου να προσαρμοστεί καλύτερα στις απαιτήσεις σου και να ανταπεξέρχεται καλύτερα σε αυτές.

Καθιερώνοντας μια νέα ημερήσια ρουτίνα, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για τις εργασίες που έχεις να κάνεις και για να επικεντρωθείς στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Οι ρουτίνες είναι απαραίτητες σε κάθε στάδιο της ζωής από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως την ενηλικίωση.

Η ρουτίνα απορροφά τους κραδασμούς των αλλαγών και βάζει τα θεμέλια για πιο υγιεινές συνήθειες, για την καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων και την μείωση του άγχους. Για άτομα με πολυάσχολα προγράμματα, μπορεί να προωθούν συνήθειες για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Δημιουργείται ένα καλύτερο πρόγραμμα διατροφής, ύπνου αλλά και ελεύθερου χρόνου που είναι απαραίτητος για το δεύτερο βήμα προς την ευτυχία που αφορά την κοινωνικοποίηση και την διεπαφή με άλλους ανθρώπους.

 

Σχετικά άρθρα