Ριζότο με σπαράγγια, προσούτο, παρμεζάνα και λευκό κρασί: Μία συνταγή πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Υλικά

  • 2 κιλά φρέσκα σπαράγγια
  • 12 λεπτές φέτες προσούτο
  • 5 φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. ρύζι
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1/2 κ. γλ. πιπέρι
  • 2 κ. γλ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε ένα ταψί και ψήνετε, ακάλυπτα, στους 200°C μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, 20-25 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, βάζετε το προσούτο σε ένα άλλο ταψί χωρίς λαδόκολλα και ψήνετε στους 200°C μέχρι να ροδίσει, 10-12 λεπτά
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε τον ζωμό και τον κρατάτε ζεστό, ενώ σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Εκεί προσθέστε ρύζι και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά
  5. Μειώστε τη θερμότητα, ρίχνετε το κρασί και το πιπέρι ανακατεύετε
  6. Αφήνετε να μαγειρευθούν και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  7. Προσθέστε ζεσταμένο ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε το υγρό να απορροφηθεί μεταξύ των προσθηκών.
  8. Μετά μαγειρέψτε μέχρι το ριζότο να γίνει κρεμώδες και το ρύζι να είναι σχεδόν τρυφερό, 20 λεπτά
  9. Προσθέστε τα σπαράγγια, το προσούτο και το τυρί και ανακατέψτε μέχρι να ζεσταθούν όλα μαζί
  10. Σερβίρετε αμέσως

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία εύκολη πολύ δημοφιλής εκδοχή μαγειρέματος του ρυζιού που όσο και αν ακούγεται περίεργο προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην υγεία του οργανισμού. Ένας υγιεινός συνδυασμός πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων είναι συχνά η ανάγκη της ημέρας και το ρύζι μπορεί να προσφέρει όλα αυτά σε ένα νόστιμο πιάτο.

Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες του ρυζιού είναι καταστροφή για το σώμα ξεχνάμε ότι εκείνο χρειάζεται και υδατάνθρακες για να λειτουργήσει καλά, να έχει ενέργεια και να παραμείνει σε φόρμα. Συμπληρωματικά, είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι γεμάτο με βιταμίνη Α και C, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των δοντιών και των οστών σας.

Σπαράγγια                 

Τα περισσότερα σπαράγγια έχουν πράσινο χρώμα με μερικές ποικιλίες να είναι λευκές και μωβ. Τα πιο σημαντικά συστατικά των σπαραγγιών είναι το κάλιο, η καροτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C. Κατατάσσονται στα λαχανικά που δρουν ως πρεβιοτικά, καλλιεργώντας τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα βοηθούν να ευδοκιμήσουν και να αυξηθούν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια μπορεί είναι χρήσιμα για την ανακούφιση των γαστρεντερικών παθήσεων, αφού συμβάλλουν στη ρύθμιση του πεπτικού μειώνοντας τις φλεγμονές. Τα σπαράγγια όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και Ε, αλλά περιέχουν και πολυφαινόλες. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση και γι’ αυτό η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να ανακουφίσει τις φλεγμονές.

Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή φυλλικού οξέος, ενός συμπλέγματος βιταμίνων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διαίρεση των κυττάρων. Το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο θρεπτικό συστατικό ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προστατεύοντας από ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.

Η ποσότητες καλίου που περιέχουν έχουν θετική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην τελική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αποβάλλοντας το υπερβολικό αλάτι μέσω των ούρων.

Έχουν λίγες θερμίδες και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην διατροφή σου αφού μπορείς να μαγειρέψεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, μεταφέρουν στον οργανισμό χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν την προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, προωθεί τις χρόνιες φλεγμονές και πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Συνοψίζοντας την μακρά λίστα με τα οφέλη των σπαραγγιών αντιλαμβανόμαστε πως είναι μια θρεπτική και γευστική προσθήκη σε κάθε διατροφή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Α, C και Κ.

Επιπλέον, η κατανάλωση έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της βελτίωσης της πέψης, της υγιούς έκβασης της εγκυμοσύνης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Σχετικά άρθρα