10 τρόποι για να αναπτύξεις την προσαρμοστικότητά σου από την εφηβεία!

Η ικανότητα να προσαρμόζεται το άτομο καλά στις δύσκολες στιγμές που προκύπτουν είναι μία πολύτιμη και χρήσιμη δεξιότητα για τους εφήβους. Τα καλά νέα είναι πως αυτή η προσαρμοστικότητα μπορεί να καλλιεργηθεί και είναι απαραίτητη για μία μεταβατική ηλικία όπως η εφηβεία.

Αυτή η περίοδος ζωής περιγράφεται από τους περισσότερους ως η πιο ξέγνοιαστη και χαλαρή που έζησαν γεμάτη βόλτες, παρέες και φίλους. Όμως η εφηβεία δεν είναι μόνο αυτά ειδικά για έναν σύγχρονο έφηβο. Περιλαμβάνει την αλλαγή σχολικών βαθμίδων, την απόκτηση περισσότερων υποχρεώσεων, νέες απαιτήσεις και την ταυτόχρονη αποδοχή των αλλαγών του σώματος και των ορμονών.

Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία των εφήβων και την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε καταστάσεις που μεγαλώνοντας μπορεί να είναι συχνές όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η μοναξιά ή το απαιτητικό περιβάλλον εργασίας ή σπουδών. Σε όλα αυτά χρειάζεται η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα.

10 συμβουλές για να χτίσεις την προσαρμοστικότητά σου

  1. Συγκεντρώσου

Συγκεντρώσου στην κατάσταση που απαιτεί την προσοχή σου. Μίλησε για αυτό που σε απασχολεί με τους γονείς σου, γιατί η εμπειρία ζωής που διαθέτουν μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Είναι σίγουρο πως και εκείνοι ενδιαφέρονται για σένα και όσα περνάς οπότε μία συζήτηση θα ανακουφίσει και εσένα και εκείνους. Το ίδιο μπορείς να κάνει και με τους φίλους σου ή τους καθηγητές σου. Κάνε ερωτήσεις και άκου προσεκτικά τις απαντήσεις.

  2. Κάνε ένα βήμα πίσω και χαλάρωσε!

Όλοι όταν συμβαίνει κάτι κακό στη ζωή μας αγχωνόμαστε και μερικοί άνθρωποι πελαγώνουν μπροστά στην κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Στην εφηβεία τα συναισθήματα τείνουν να γίνονται περισσότερο υπερβολικά λόγω των ορμονών και των σωματικών αλλαγών. Έτσι, δημιουργείται μία αβεβαιότητα που μπορεί να κάνει τις συναισθηματικές αλλαγές να φαίνονται ακραίες. Για αυτό και να προσπαθείς να χαλαρώνεις και να βλέπεις το πρόβλημα από μακριά πριν προσπαθήσεις να το λύσεις.

  3. Βρες έναν χώρο που θα μπορείς να ηρεμείς

Μετάτρεψε το δωμάτιο σου ή κάποιον άλλο χώρο σε μία “free- zone” όπου θα μπορείς να ηρεμείς. Άλλωστε το σπίτι θα πρέπει να είναι ένα καταφύγιο από προβλήματα και άσχημες καταστάσεις. Βέβαια, θα πρέπει να προσέξεις ώστε να μην καταλήξεις τελικά να απομονώνεσαι από τους γονείς και τα αδέρφια σου που ενδιαφέρονται να περάσουν λίγο περισσότερο χρόνο μαζί σου.

  4. Φτιάξε ένα πρόγραμμα και ακολούθησέ το

Σε περιόδους στρες και πίεσης φτιάξε μια ρουτίνα και επίμενε σε αυτήν. Μπορεί να κάνεις πολλά νέα πράγματα και η ρουτίνα να σε τρομάζει. Ωστόσο, μην ξεχνάς πως οι ρουτίνες που προσφέρουν άνεση και οργανωτικότητα. Δύο πράγματα απαραίτητα για να διεκπεραιώνεις γρήγορα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

  5. Φρόντισε τον εαυτό σου

Φρόντισε τον εαυτό σου σε κάθε ανάγκη του σωματική, πνευματική και ψυχική. Ακολούθησε τις συνήθειες που έχεις και σε κάνουν να νιώθεις καλά ή υιοθέτησε νέες που θα σε κάνουν να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου. Πρωταρχική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείς είναι ο ύπνος. Κοιμήσου όσο καλύτερα μπορείς! Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και νευρικότητα σε στιγμές που απαιτούν την οξυδέρκειά σου.

   6. Πάρε τον έλεγχο

Ακόμη και αν βρίσκεσαι εν μέσω πιεστικής κατάστασης προχώρα προς τον στόχο σου με ένα βήμα την φορά. Σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο, είναι πολύ πιθανό το μόνο που θα μπορείς να αντέξεις να είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας στο σχολείο. Ακόμα και η ολοκλήρωση αυτής της άλλοτε απλής διαδικασίας μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Συγχρόνως, σκέψου ποιο είναι εκείνο που μπορείς να ελέγξεις και τι είναι έξω από τον έλεγχό σου. Οι κακές στιγμές μας κάνουν να νιώθουμε εκτός ελέγχου αλλά αν αναλάβουμε μέρος αυτού ελέγχου ξεκινά η αποφασιστική δράση.

  7. Εκφράσου ανοιχτά

Οι σημαντικές προκλήσεις μπορεί να προκαλέσουν ένα σωρό αντικρουόμενα συναισθήματα αλλά μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις σε κάποιον για αυτά που νιώθεις. Εάν η συζήτηση δεν σε βοηθήσει, κάνε κάτι άλλο πιο απλό και προσωπικό. Κατάγραψε τα συναισθήματά σου! Αυτό μπορεί να γίνει με ένα ημερολόγιο ή με το να τα αποτυπώσεις σε μία μορφή τέχνης.

  8. Πρόσφερε την βοήθειά σου

Τίποτα δεν μπορεί να απομακρύνει το μυαλό σου από τα δικά σου προβλήματα όπως η βοήθεια στα προβλήματα κάποιου άλλου. Δοκίμασε να γίνεις εθελοντής σε μία οργάνωση ή στο σχολείο, να καθαρίσεις το σπίτι ή το δωμάτιό σου ή να βοηθήσεις έναν φίλο με την εργασία του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και εσένα να ξεχαστείς όταν το χρειάζεσαι αλλά και να καταλάβεις πως όλοι οι άνθρωποι περνούν προβλήματα όπως εσύ.

  9. Δες τα πράγματα από την οπτική που τους αρμόζει

Τα πράγματα αλλάζουν και οι κακές στιγμές τελειώνουν! Αν ανησυχείς για το αν θα καταφέρεις να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου, θυμήσου μία φάση της ζωής σου που χρειάστηκε να κοιτάξεις τους φόβους σου κατάματα. Μάθε μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως το να οραματίζεσαι ένα ήσυχο μέρος, να σκέφτεσαι ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή απλώς παίρνεις μια βαθιά ανάσα για να ηρεμείς. Σκέψου τα σημαντικά εκείνα πράγματα που έχουν ότι και αν έχει γίνει έχουν παραμείνει ίδια. Όταν μιλάς για κακές στιγμές, φρόντισε να μιλάς και για καλές.

  10. Κλείσ ‘το!

Θέλεις να ενημερώνεσαι, να κάνεις εργασίες από το σπίτι ή να διαβάζεις και χρειάζεσαι το διαδίκτυο. Ωστόσο, κάνοντας μία «βόλτα» στον ιστό σίγουρα θα έρθεις σε επαφή και με ειδήσεις ή ανθρώπους που διψούν να εντυπωσιάσουν. Εκεί συχνά έρχεται ένα συναίσθημα πως τίποτα δεν πάει καλά με την δική σου ζωή. Για αυτό απλά κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Περιόρισε τον χρόνο που ξοδεύεις σε αυτές αλλά και τα social media και αφιέρωσε χρόνο σε πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Χτίζοντας την προσαρμοστικότητα

Η ανάπτυξη της ατομικής ανθεκτικότητας είναι ένα προσωπικό ταξίδι. Οι προαναφερθείσες συμβουλές σκοπεύουν μόνο να διευκολύνουν αυτή την διαδρομή. Παρ’ όλα αυτά αν σου φαίνεται δύσκολο να βγεις από την δύσκολη κατάσταση μπορείς πάντα να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μιλήσεις με κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει αποτελεσματικότερα, όπως ένας ψυχολόγος ή άλλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σου παρέχει συμβουλές προσαρμοσμένες επάνω στην δική σου περίπτωση που θα σου φανούν χρήσιμες και στην μετέπειτα ζωή σου. Αξίζει να σκεφτείς αυτό το βήμα, δηλαδή να απευθυνθείς σε κάποιον για καθοδήγηση, ως μία απόδειξη την προσαρμοστικότητας που έχεις εν μέρει χτίσει με τις δικές σου δυνάμεις και απλά χρειάζεσαι βοήθεια για να την ενισχύσεις.

Σχετικά άρθρα