Αλάδωτη σούπα με φακές, φασολάκια και λάχανο: Ποια είναι τα οφέλη μίας συνταγής χωρίς λάδι για τον οργανισμό μας;

Υλικά

  • Κίτρινο κρεμμύδι
  • Καρότο
  • Σκελίδες σκόρδου
  • 1 μικρό λάχανο
  • Ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Ζωμός λαχανικών
  • Φακές
  • Πράσινα φασόλια
  • Μηλόξυδο
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι για 7-8 λεπτά προσθέτοντας 3 κουταλιές της σούπας ζωμό
  3. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε το λάχανο και αφήστε το στην άκρη.
  4. Όταν το κρεμμύδι ροδίσει, προσθέστε καρότο, σκόρδο και την πάπρικα, ανακατέψτε και σοτάρετε για 1 λεπτό
  5. Στη συνέχεια, προσθέστε το λάχανο, τις ντομάτες σε κύβους και τον υπόλοιπο ζωμό.
  6. Πλένετε τις φακές και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα.
  7. Αφήνετε να πάρει μια ελαφριά βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 25-30 λεπτά.
  8. Προσθέστε πράσινα φασόλια και μηλόξυδο κατά τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος μαζί και το αλάτι και το πιπέρι

Tips

Γαρνίρετε την σούπα σας με αρωματικά όπως μαϊντανό ή κόλιανδρο πριν την σερβίρετε για πιο έντονη γεύση. Επίσης, θα μπορούσατε να στίψετε από πάνω λίγο φρέσκο λεμόνι και να την συνοδεύσετε με ψημμένο, ζεστό ψωμί.

Οφέλη

Η μείωση του λαδιού στην διατροφή μειώνει αυτομάτως και τις θερμίδες προωθώντας ένα υγιές βάρος. Μάλιστα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, εάν άλλες τροφές με πολλές θερμίδες δεν αντικαταστήσουν αυτές του λαδιού. Όλα τα έλαια, ακόμη και τα υγιή ακόρεστα αυτών, σχετίζονται με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες επηρεάζοντας την υγεία της καρδιάς. Η μείωση των ελαίων μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς.

Επίσης, η κατανάλωση λαδιού προκαλεί συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, περιορίζοντας την απορρόφηση και την παροχή οξυγόνου κατά 30% για τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος. Η παράλειψη λαδιού μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το λάδι καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φασολάκια

Σήμερα τα φασολάκια μεγαλώνουν σε όλο τον κόσμο και αναπτύσσονται όλο το χρόνο. Ωστόσο, η περίοδος αιχμής τους είναι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, οπότε θα τα βρείτε συχνά φρέσκα στις λαϊκές αγορές.

Ενώ μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, τα φασολάκια περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, φλαβονόλες, κερσετίνη και καεμφερόλη. Αυτά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων κυτταρικής βλάβης και βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων παθήσεων υγείας.

Τα φασολάκια είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, ειδικότερα, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επίσης, τα φασολάκια βοηθούν στο να διατηρείται το πεπτικό σύστημα υγιές και να λειτουργεί ομαλά.

Σημαντική είναι η συμβολή τους και στην εγκυμοσύνη αφού προσφέρουν στην εγκυμονούσα και το μωρό τις απαραίτητες ποσότητες φυλλικού οξέος που χρειάζονται. Πρόκειται για μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρύων. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο φυλλικό οξύ από εκείνες που δεν είναι.

Άλλο ένα όφελος για την υγεία προέρχεται από την βιταμίνη Κ και της ποσότητες ασβεστίου που περιέχουν. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση γερών, υγιών οστών και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα φασολάκια είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα και για τους ανθρώπους που πάσχουν από αναίμια. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν σίδηρος ένα ουσιαστικό μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εκείνος μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα άλλα κύτταρα του σώματος. Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία της οποίας συμπτώματα είναι η κόπωση, η αδυναμία και η ζαλάδα. Τα φασολάκια παρέχουν μια αξιοπρεπείς ποσότητες φυτικού σιδήρου που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποφύγη της αναιμίας.

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα ως επί το πλείστον χειμωνιάτικο λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που το συναντούμε συχνότερα σε σαλάτες. Μετά των συστατικών βρίσκονται οι βιταμίνες Κ, C και Β6, το φολικό οξύ, το μαγγάνιο, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει βιταμίνη Α, σίδηρο και ριβοφλαβίνη.

Το λάχανο όπως και τα φασολάκια είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και θειούχων ενώσεων. Αυτά σχηματίζουν ισχυρή αντίσταση στο σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η ιδιαίτερα μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και απώλεια όρασης.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και ειδικά ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Η σουλφοραφάνη, η καμπφερόλη και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτή την αξιοσημείωτη ομάδα φυτών είναι υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Το λάχανο είναι γεμάτο με φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες ίνες, ένα είδος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί στα έντερα. Εξαιτίας αυτών προωθείται η διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και προάγονται οι τακτικές κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.  Αυτά τα βακτήρια εκτελούν σημαντικές λειτουργίες όπως η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και η παραγωγή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Κ2 και Β12.

Σχετικά άρθρα