Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Το σεξ είναι βασικό μέρος της ζωής ενός ενήλικα το οποίο επιδρά έντονα και στην ψυχολογία του. Αντικατοπτρίζει ανθρώπινα ένστικτα αλλά και ψυχικές ανάγκες για την δημιουργία δεσμών. Για το παιδί το σεξ υπάρχει μόνο ως λέξη αλλά στην μετέπειτα ζωή του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά συχνά με την περιέργεια του παιδιού για το σώμα του.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα που πολλοί γονείς προτιμούν να αποφεύγουν. Αλλά η επιμόρφωση γύρω από αυτό σε ένα μικρό παιδί είναι απαραίτητη και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι καλύτερο να αφήσεις το παιδί να δώσει το ρυθμό με τις ερωτήσεις του.

Η πρώτη επαφή με το σώμα

Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν και να μιλάνε, αρχίζουν να μαθαίνουν και για το σώμα τους. Για να ανοίξει η πόρτα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί σου τα ονόματα για τα γεννητικά του όργανα. Για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια του μπάνιου το παιδί σου δείχνει ένα μέρος του σώματος, απλώς πες του τι είναι αυτό. Αυτή είναι και μια καλή στιγμή για να του μιλήσεις για το ποια μέρη του σώματος είναι ιδιωτικά.

Φρόντισε όταν το παιδί σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σώμα του ή το δικό σου να μην γελάς ή να ντρέπεσαι να απαντήσεις. Λάβε το ουσιαστικό νόημα των ερωτήσεων και πρόσφερε άμεσες, κατάλληλες για την ηλικία απαντήσεις. Εάν το παιδί θέλει να μάθει περισσότερα απλώς θα ρωτήσει ξανά.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ;

Δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία για να μιλήσεις στο παιδί για το σεξ, αλλά η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την νηπιακή ηλικία. Όπως ήδη λεχθεί, το παιδί μπορεί να αρχίσει να ρωτάει και από μόνο του. Ως γονιός όμως, το πότε και το πώς θα προσεγγίσεις τη συνομιλία θα εξαρτηθεί από την ηλικία, το επίπεδο ωριμότητας και το ενδιαφέρον του ίδιου του παιδιού.

Πολλοί γονείς λανθασμένα πιστεύουν ότι το να μιλάς για σεξ σημαίνει μόνο να μιλάς για την σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για το σεξ περιλαμβάνει και παραπλήσια πολύ σημαντικά θέματα όπως:

  • Ανατομία του σώματος
  • Σεξουαλική δραστηριότητα
  • Οικείες σχέσεις
  • Αντισύλληψη
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Εγκυμοσύνη
  • Συγκατάθεση και αυτοδιάθεση
  • Αυνανισμός
  • Πορνογραφία
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός

Η συζήτηση για το σεξ με το παιδί σου μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα, όπως φόβο, άγχος και τρόμο, τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές, αλλά δεν πρέπει να παρεμποδίζουν το θετικό κλίμα της συζήτησης. Εάν όμως η συζήτηση αυτή δεν γίνει το παιδί θα μεταβεί στην εφηβική ηλικία καθυστερώντας να κάνει σεξ και να χρησιμοποιήσει προστασία κατά την διάρκεια της πράξης, θεωρώντας την ανάγκη για σεξουαλική επαφή κάτι απαγορευμένο.

Πώς να ξεκινήσεις τη συζήτηση;

Εάν νιώθεις νευρικότητα για να ξεκινήσεις τη συζήτηση για το σεξ με το παιδί σου, ζήτα συμβουλές ή υποστήριξη από άλλους γονείς, τον παιδίατρο, τους δασκάλους του ή έναν ψυχολόγο. Σκέψου, πως το παιδί ενδέχεται επίσης θα αισθάνεται νευρικό, οπότε δημιούργησε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για την συνομιλία σας. Προγραμμάτισε χρόνο για να μιλήσεις μαζί του και καλύτερα να είστε μόνοι.

Αυτή η συζήτηση με το παιδί θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί θα έχει και άλλες απορίες, για αυτό να συνεχίζεις την συζήτηση όταν παρουσιάζεται ένα νέο ερώτημα. Για παράδειγμα, εάν παρακολουθείς μια τηλεοπτική εκπομπή που πραγματεύεται ένα σεξουαλικό ζήτημα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως ευκαιρία για να μιλήσεις για το σεξ και επιτρέψεις στο παιδί σου να κάνει ερωτήσεις.

Πώς να απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιδιού σχετικά με το σεξ;

Οι ερωτήσεις είναι βασικό κομμάτι της εκπαιδευτικής συζήτησης. Πιθανότατα οι ερωτήσεις να δημιουργούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ειδικά όταν το παιδί εκτίθεται σε νέες πληροφορίες και εμπειρίες. Το να σκεφτείς ποιες ερωτήσεις μπορεί να κάνει το παιδί εκ των προτέρων μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς.

Μεταξύ των ερωτήσεων που μπορεί να κάνει για το σεξ είναι και οι παρακάτω:

«Είναι κακό το σεξ;»

Συνήθης απορία των παιδιών για το σεξ, είναι το αν είναι κακό ή όχι. Για αυτό πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί σου πως το σεξ δεν είναι κακό, αλλά είναι κάτι που έχει άμεσες συνέπειες στην ψυχή και το σώμα του. Για αυτό δεν πρέπει να έχει αρνητική σχέση με το σεξ, αλλά να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις γύρω από ένα θέμα που μετέπειτα θα το απασχολήσει.

«Τι γίνεται αν κάποιος μου ζητήσει να κάνω κάτι που δεν θέλω να κάνω;»

Εδώ κρίνεται η ελευθερία της αυτοδιάθεσης του και η ενθάρρυνση της ικανότητας του να ορίζει και να διεκδικεί τον δικό του χώρο. Μιλήσε του για τη σημασία της συναίνεσης και βρες τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να οριοθετήσει τον χώρο του και να κοινοποιήσει τα όριά του.

«Πότε θα είμαι έτοιμος να κάνω σεξ;»

Στην συζήτηση γύρω από το θέμα του σεξ θα περιλαμβάνει σίγουρα αυτή την ερώτηση. Όταν διατυπωθεί είναι πολύ χρήσιμο να βοηθήσεις το παιδί να σκεφτεί τις αλλαγές που μπορεί να φέρει το σεξ στη ζωή του.

«Πότε έκανες για πρώτη φορά σεξ;»

Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ένας γονιός. Προετοιμάσου για αυτήν εκ των προτέρων, γιατί θα πρέπει να αναλογιστείς πόσα νιώθεις άνετα να μοιραστείς με το παιδί σου και πως θα τα εκφράσεις. Xρησιμοποίησε αυτή την απορία ως μια διδακτική αφορμή, μιλώντας του ξεκάθαρα και μιλώντας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών σου αναγνώρισε οτιδήποτε μπορεί να είχες κάνει διαφορετικά.

Σχετικά άρθρα