Διαμαντής Διαμαντίδης: Ποιος είναι ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης του “Four Seasons Astir Palace Hotel” στην Βουλιαγμένη;

Το Four Seasons Astir Palace Hotel είναι από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Προ εξαετίας, το 2016 το ιστορικό ξενοδοχείο «Αστέρας» στην Βουλιαγμένη αγοράστηκε από ξένη εταιρία αραβικών και τουρκικών συμφερόντων. Ωστόσο, εν τέλει επέστρεψε σε ελληνικά χέρια αφού αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του πολυτελούς ξενοδοχείου;

Ο Διαμαντής Διαμαντίδης ή όπως τον αποκαλούν ο «Double D» θεωρείται από τους κυρίαρχους της παγκόσμιας ναυτιλίας. Το περασμένο έτος ξεκίνησε τις διαδικασίες αγοράς για συγκροτήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.  Συγκαταλέγεται στη λίστα των πλουσιότερων Ελλήνων πλοιοκτητών, και διαθέτει έναν στόλο 61 πλοίων που διαχωρίζονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών του Delta Tankers και Marmaras.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει και στον τομέα του real estate όπως αποδείχθηκε και από την αγορά των δέκα οικοπέδων στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τα οποία αγοράστηκαν έναντι 400 εκατ. ευρώ. Βέβαια η συνολική τους αξία αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δις ευρώ, αφού θα κατασκευαστούν υπερπολυτελής εξοχικές κατοικίες.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης διαθέτει μία μεγάλη χρηματική δύναμη και κινείται σχεδόν πάντα χρησιμοποιώντας μετρητά. Το σπάνιο είναι πως δεν έχει χρέη από δανεισμούς σε τράπεζες γεγονός πρωτάκουστο για το μέγεθος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Στα άλλα περιουσιακά του στοιχεία συγκαταλέγεται και το 4% του ομίλου Ελλάκτωρ, το οποίο αποτιμάται περί τα 19 εκατ. ευρώ. Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο καθώς η ψήφος του στις γενικές συνελεύσεις είναι καίριας σημασίας.

Πως ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ναυτιλία;

Η οικογένειά του διέθετε κάποιες μετοχές σε μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Στην αγγλική πρωτεύουσα πήγε να σπουδάσει οικονομικά και άρχισε να εργάζεται ως ναυλομεσίτης. Ωστόσο, η εταιρεία αυτή χρεοκόπησε και η οικογένεια του έχασε αρκετά χρήματα.

Όταν επέστρεφε στην Ελλάδα η παγκόσμια ναυτιλία βίωνε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που είχε γνωρίσει μέχρι τότε. Εκείνος μέσα στην ύφεση διέκρινε μία ευκαιρία για να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα. Λέγεται πως πατέρας του του έδωσε για το ξεκίνημα του 300 εκατ. Δραχμές. έτσι, την χρονιά 1976- 1977 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την ναυτιλία με την εξαγορά του πρώτου του καραβιού ενός μικρού φορτηγού με το όνομα «Ceuta», από ισπανικό λιμάνι.

Μέσα στην ίδια χρονιά κατάφερε να αποκτήσει και δεύτερο φορτηγό πλοίο, μεγαλύτερης χωρητικότητας από το πρώτο γύρω στους 9.000 τόνους, το οποίο ονομάστηκε «Rio de Janeiro», από τη νορβηγική εταιρεία Ivaran. Το πρώτο του γραφείο βρισκόταν στον Πειραιά στην οδό Φιλελλήνων 4-6 σε έναν μικρό χώρο με τρία δωμάτια που βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τις κοσμικές εκδηλώσεις

Θεωρείται πολύ σκληρός διαπραγματευτής όταν πρόκειται για την δουλειά του ενώ συγχρόνως θεωρείται ευφυής και διορατικός με πυγμή όταν χρειάζεται. Θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και αποφεύγει τις κοσμικές εκδηλώσεις. Μάλιστα δεν διαθέτει φιλικές επαφές με κανέναν άλλο εφοπλιστή.

Το μεγάλο του ενδιαφέρον του για την αγορά ακίνητο προήλθε από τον πατέρα του οποίος ήταν ένας εκ των καλυτέρων κατασκευαστών της Αθήνας κατά την δεκαετία του 1960. Για αυτό και ο εφοπλιστής διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών μερικά βρίσκονται στο Λαγονήσι και το Πόρτο Ράφτη,  στο Πόρτο Χέλι, την Κέα και την Ίο.

Εκτός από την δουλειά του, ασχολείται και με την διάδοση της μόρφωσης και της παιδείας καθώς μαζί με τη σύζυγο του Μαρία Καραγιαννίδη, έχουν δημιουργήσει το Ίδρυμα «Προποντίς». Επίσης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αναπτύξει ιδιαίτερη κοινωφελή δράση.

Έχει δύο γιους τον Πασχάλη και τον Διαμαντή ΙΙ. Ο πρωτότοκός του είναι παντρεμένος με τη Σοφία Βακάκη, κόρη του ιδιοκτήτη της Jumbo. Έχει αποκοπεί από την εταιρία του πατέρα του και διοικεί την ναυτιλιακή εταιρεία Velos Tankers. Αξίζει να σημειωθεί πως ο 73χρονος εφοπλιστής δεν διαθέτει τις καλύτερες σχέσεις με την οικογένεια Βακάκη της νύφης του.

Η εξαγορά του φιλέτου του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Πρόθεση του εφοπλιστή είναι η κατασκευή υπερπολυτελών κατοικιών των οποίων  οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να αποφευχθεί η επανάληψη όσων συνέβησαν με την πώληση του συγκροτήματος στο Καβούρι όταν προέκυψε θέμα αρχαιολογικών ευρημάτων.

Τα ακίνητα του «Αστέρα», θεωρούνται τα πιο ακριβά οικόπεδα στην Αθήνα και αναμένεται να κατασκευαστούν περίπου 13 βίλες σε οικόπεδα 5 έως 8,6 στρεμμάτων. Αυτά συγκροτούν την μία από τις έξι θεματικές περιοχές του μεγάλου σχεδίου ανάπτυξης του συγκροτήματος. Το συγκρότημα είχαν σχεδιάσει οι επιτελείς της εταιρίας των αραβοτουρκικών συμφερόντων από το 2016. Τότε αποκτήθηκε και η έκταση των 302 στρεμμάτων έναντι 650 εκατ. ευρώ συνολικά.

Οι έξι θεματικές περιοχές του συγκροτήματος εκτός από τις βίλες θα περιλαμβάνουν  ξενοδοχεία, bungalows, παραλία, το πρότυπο πάρκο (peninsula park) και την μαρίνα (Astir Marina) στη χερσόνησο του Λαιμού. Ειδικά για την μαρίνα που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο αναμένεται οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2022.

Πρόθεση του γνωστού εφοπλιστή είναι στα συνολικά δέκα οικόπεδα, η δημιουργία 6 υπερπολυτελών κατοικιών που θα έχουν άπλετους εξωτερικούς χώρους. Αυτός ήταν και ο λόγος που αγοράστηκαν και τα γειτονικά ακίνητα για να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις βίλες στον «Αστέρα» έχουν υπάρξει κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, τόσο από την Ελλάδα όπως η οικογένεια Μαρτίνου και άλλοι εφοπλιστές, όσο και από το εξωτερικό όπως έχει ήδη λεχθεί, από επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και αλλού.

Το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο

Ο πλοιοκτήτης είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο με δωρεές στο γηροκομείο Αθηνών, σε νοσοκομεία αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο Έλληνας πλοιοκτήτης προτιμά να κινείται αθόρυβα στο θέμα των κοινωνικών και φιλανθρωπικών δωρεών, ζητώντας να μην κοινοποιούνται οι προσφορές του. Στην Ελληνογαλλική Λεόντειο Σχολή από την οποία αποφοίτησε  έκανε μεγάλη δωρεά για την ανακαίνιση των κτιρίων του σχολείου, αποδίδοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό για το σχολείο στο οποίο πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό πως το ζεύγος Διαμαντής και Μαρία Διαμαντίδη ενίσχυσαν το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με ένα νέο σύστημα Αξονικής Τομογραφίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τον Αξονικό Τομογράφο που ήδη διέθετε το νοσοκομείο. Όλα αυτά ήταν πρωτοβουλία του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και το συνολικό ύψος της δωρεάς να ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

Κάθε χρόνο χορηγεί υποτροφίες μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών για πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού σε νέους επιστήμονες. Επίσης, έδωσε χρήματα για την δημιουργία συστήματος αφαλάτωσης στην Φολέγανδρο. Προς τιμήν του το όνομά του υπάρχει χαραγμένο σε πλακέτα που κοσμεί την είσοδο ενός λιμανιού.

Σχετικά άρθρα