Σάνα Μάριν: Η Φινλανδή Πρωθυπουργός που προκάλεσε με τα πάρτι της, μεγάλωσε σε ομοφυλόφιλη οικογένεια και συγκαταλέγεται στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου

H Σάνα Μάριν είναι η Φινλανδή πρωθυπουργός που την περασμένη Πέμπτη έκανε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας. Την 36χρονη πολιτικό υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον σκύλο του Πίνατ. Οι δυο τους προέβησαν σε κοινές δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, την Τουρκική προκλητικότητα αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Η ίδια στις δηλώσεις της έδειξε την θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται αναφέροντας πως δεν υπακούει σε χρονοδιαγράμματα για το πότε και αν τελικά θα αποφασίσει να βάλει την χώρα της στο ΝΑΤΟ. Ρίχνοντας μία σύντομη ματιά στην ζωή της έχει μεγαλώσει με δύο μαμάδες, είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη στον κόσμο και έχει μία κορούλα από τον σύζυγό της Μάρκους.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε μία ομοφυλόφιλη οικογένεια

Γεννήθηκε ως Sanna Mirella Marin στις 16 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι και λίγο αργότερα μετακόμισε στο Έσπο, το Πιρκάλα και τελικά στο Τάμπερε όπου και παρέμεινε. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της η οικογένειά της αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ είχαν να αντιπαλέψουν και τον αλκοολισμό του πατέρα της Lauri Marin.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Το ζευγάρι χώρισε και έτσι η Σάνα μεγάλωσε μαζί με την μητέρα της και την σύντροφό της. Αποφοίτησε από το Λύκειο Πιρκκάλα το 2004 σε ηλικία 19 ετών και δύο χρόνια αργότερα το 2006 εντάχθηκε στη Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία. Το 2010 έγινε και η πρώτη αντιπρόεδρός της και παρέμεινε έως το 2012. Κατά την διάρκεια των σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε εργάστηκε σε ένα αρτοποιείο και έπειτα ως ταμείας. Αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοικητική Επιστήμη.

Η αρχή της πολιτικής της καριέρας

Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από την νεαρή ηλικία των 20 χρόνων όταν ενετάχθη στην Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στην συνέχεια έθεσε υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο του Τάμπερε αλλά δεν εξελέγη. Η χρονιά που κατάφερε να μπει ενεργά στον πολιτικό στίβο ήταν το 2012 όταν εξελέγη επιτυχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο της ίδιας περιοχής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να αναρριχηθεί εντός του Συμβουλίου και να κερδίσει την Προεδρία του την οποία και διατήρησε από το 2013 μέχρι το 2017. Την ίδια χρονιά κατάφερε να επανεκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, έγινε διάσημη στην χώρα της αφού κυκλοφόρησαν στο YouTube βιντεάκια από τις συζητήσεις των δημοτικών συμβουλίων που προέδρευε.

Κατά την διάρκεια της περιόδου που ασκούσε τα προεδρικά της καθήκοντα, εξελέγη αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2014. Στην συνέχεια, το 2015 εξελέγη στο φινλανδικό κοινοβούλιο ως βουλευτής από την εκλογική περιφέρεια Πιρκανμάα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επανεξελέγη. Στις 6 Ιουνίου 2019, έγινε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η επόμενη πολιτική θέση που ανέλαβε ήταν εκείνη της Πρωθυπουργού στις 23 Αυγούστου 2020, ο Marin εξελέγη πρόεδρος του SDP, διαδεχόμενη τον Antti Rinne.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Η νεότερη Πρωθυπουργός του κόσμου

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Μάριν προτάθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να διαδεχθεί τον Antti Rinne ως Πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Ωστόσο, ο Rinne παρέμεινε επίσημα αρχηγός του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Σε ψηφοφορία που έγινε στην συνέχεια η Μάριν επικράτησε του αντιπάλου της Antti Lindtman. Η πλειονότητα των υπουργών του πεντακομματικού της υπουργικού συμβούλιου είναι γυναίκες. Είναι η τρίτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης στη Φινλανδία, μετά την Anneli Jäätteenmäki και τη Mari Kiviniemi.

Μετά την επιβεβαίωσή της από το Κοινοβούλιο σε ηλικία 34 ετών, έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ήταν η νεότερη εν ενεργεία ηγέτης του κράτους έως ότου ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέκτησε τον τίτλο τον Ιανουάριο του 2020.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, το υπουργικό συμβούλιο της Marin επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φινλανδία για να μετριάσει της επιπτώσεις της επιδημίας. Σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2020 ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Löfven δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της κηδείας της μητέρας του. Εκείνη παρενέβη για να εκπροσωπήσει τη Σουηδία. Ως αντάλλαγμα, η Μάριν ζήτησε από τον Löfven να εκπροσωπήσει τη Φινλανδία σε μια συνεδρίαση του ιδίου Συμβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το 2022, η Μάριν εξέφρασε την επιθυμία της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε την αρνητική αντίδραση από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με ορισμένα μέσα να αναφέρουν ότι «η Μόσχα μαχαιρώθηκε πισώπλατα». Για αυτό οι Ρώσοι πολιτικοί ανέφεραν πως αυτή η επιθυμία θα αλλάξει πάντα προς το συμφέρον της Ρωσίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Στις 25 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απείλησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» ανάλογες με εκείνες της Ουκρανίας εάν επιχειρήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες είχαν συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως μέλη της Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και αμφότερες είχαν καταδικάσει την εισβολή και παρείχαν βοήθεια στην Ουκρανία.

Προσωπική ζωή

Τον Ιανουάριο του 2018, η Μάριν και ο αρραβωνιαστικός της, Markus Räikkönen απέκτησαν μια κόρη, την Emma. Τον Αύγουστο του 2020, η Μάριν και ο Ράικονεν, ο οποίος εργάζεται στις επικοινωνίες, παντρεύτηκαν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία την Kesäranta. Η μόνιμη κατοικία τους είναι στην περιοχή Kaleva του Τάμπερε, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διέμεναν στην Kesäranta.

Η ίδια έχει δηλώσει την επιθυμία της να μετακομίσει στην ύπαιθρο και είναι χορτοφάγος. Περιγράφει τον εαυτό της ως προερχόμενο από μια «οικογένεια ουράνιου τόξου», εξαιτίας της ανατροφής της από γονείς του ίδιου φύλου. Ήταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο.

Η κατάταξή της στην λίστα των σημαντικότερων γυναικών του BBC και οι βραβεύσεις

Η Μάριν κατατάχθηκε στη λίστα των 100 γυναικών του BBC που ανακοινώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020. Στις 9 Δεκεμβρίου 2020, επιλέχθηκε από το Forbes για να καταταχθεί στην 85η θέση στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Το 2020 έγινε η Νεαρότερη Παγκόσμια Ηγέτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Επίσης, η Μάριν επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Time με θέμα «Time100 Next», το οποίο παρουσιάζει εκατό ηγέτες με επιρροή από όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα