Κοτόπουλο με μαύρα φασόλια και ρύζι: Τελικά είναι το καστανό ρύζι υγιεινό για τους διαβητικούς;

Υλικά:

  • 4 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
  • 1 κουτί μαύρα φασόλια
  • 2 φλ. καστανό ρύζι
  • 1 φλ. σπόρους καλαμποκιού
  • 1 φλ. σάλτσα τομάτας
  • 3 κ. γλ. Σκόνη τσίλι
  • 1 κ. γλ. κύμινο
  • 2 κ. γλ. λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την σκόνη τσίλι και το κύμινο και αλείψτε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές
  2. Στην συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε το λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία
  3. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάζετε το κοτόπουλο και ψήνετε μέχρι να ροδίσει και από την δύο πλευρές
  4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε και τα φασόλια, την σάλτσα και το καλαμπόκι και αφήνετε να μαγειρευτούν σκεπασμένα για 10- 15 λεπτά
  5. Μέχρι να γίνουν αυτά βάζετε και το καστανό ρύζι βράσει όπως λένε οι οδηγίες τις συσκευασίας
  6. Μόλις γίνουν και τα δύο σερβίρετε και γαρνίρετε με τον κόλιανδρο

Οφέλη

Το καστανό ρύζι που εμπεριέχεται σε αυτή την συνταγή είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη ρυζιού. Το συγκεκριμένο δημητριακό είναι από πιο δημοφιλή που καταναλώνονται παγκοσμίως. Ωστόσο, το ρύζι θεωρείται απαγορευτική τροφή για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη εξαιτίας των υδατανθρακών και των σακχάρων που περιέχει. Είναι όμως αλήθεια πως οι πάσχοντες από διαβήτη δεν πρέπει να καταναλώνουν ρύζι;

Απλώς πρέπει να διαλέξεις την σωστή ποικιλία

Το καστανό ρύζι είναι απολύτως ασφαλές και υγιεινό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη. Το λευκό ρύζι αποτελεί έναν κόκκο από τον οποίο έχει αφαιρεθεί από το πίτουρο και το φύτρο του και για αυτό προκαλεί αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως με άθικτα τα υγιή θρεπτικά συστατικά του.

Κάθε μερίδα καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες από δύο φορές περισσότερες φυτικές ίνες που σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και τρεις φορές περισσότερο μαγνήσιο από το λευκό ρύζι. Είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης, φυλλικού οξέος, μαγγανίου και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Επάνω στο θέμα έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν εντάξει στην διατροφή τους τακτικά, μέτριες ποσότητες καστανού ρύζιου έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Επιπλέον, εμφανίζουν λιγότερες φλεγμονές -ένα πρόβλημα που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2- και αυξημένη προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, έχει αποδειχθεί πως ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιδείνωσης του διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι απόρροια, της αποτροπής ανάπτυξης αγγειακών παθήσεων και της περιττής αύξησης βάρους.

Γενικότερα οφέλη του καστανού ρυζιού στην υγεία

Το καστανό ρύζι διαθέτει εντυπωσιακές θρεπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Όπως ελέχθει, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και αρκετών βιταμινών και μετάλλων.

Συγκεκριμένα, αυτό το δημητριακό ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, δηλαδή φυτικές ενώσεις, με ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το καστανό ρύζι είναι ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το έντερο. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πληρότητα και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Πώς να εντάξεις το καστανό ρύζι στην διατροφή σου εάν έχεις διαβήτη;               

Υπάρχουν πολλοί υγιεινοί υδατάνθρακες που μπορούν να καταναλωθούν αν έχεις διαβήτη. Αλλά η κατανάλωση οποιουδήποτε αμύλου, ακόμη και ενός αμύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το καστανό ρύζι, γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με υγιή φυτικά λίπη και άπαχη πρωτεΐνη. Ο λόγος είναι πως και τα δύο θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την πέψη, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Παραδείγματος χάριν, μπορείς να ετοιμάσεις ένα μπολ ρυζιού που περιλαμβάνει τρία τέταρτα του φλιτζανιού ζεστό καστανό ρύζι, με μερικές φέτες αβοκάντο, λίγο ψητό κοτόπουλο και τριμμένο κόκκινο λάχανο. Τα συστατικά σε αυτό το πιάτο συνεργάζονται για να μετριάσουν τη συνολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά άρθρα