Εξανθήματα σε διάφορα μέρη του σώματος από άγχος: Πώς αντιμετωπίζονται;

Τα εξανθήματα στο σώμα από άγχος συχνά εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος. Συνήθως επηρεάζουν άτομα που έχουν υποκείμενες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή αλλεργίες που προκαλούνται από γύρη, τρίχωμα ζώων ή ορισμένες τροφές. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν εξανθήματα ακόμη και από το φως του ήλιου ή τις καιρικές αλλαγές. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς υποκείμενη πάθηση, μπορείς να εμφανίσεις εξανθήματα λόγω του στρες.

Αυτά προκαλούνται εξαιτίας των χημικών ουσιών που απελευθερώνει το σώμα και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ευαίσθητο. Τα εξανθήματα από άγχος εμφανίζονται συχνά ως κόκκινα εξογκώματα που ονομάζονται «κυψέλες». Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συχνότερα εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος ή τα χέρια. Μπορούν να κυμαίνονται από μικροσκοπικές κουκκίδες έως μεγάλες ραβδώσεις και μπορεί να σχηματιστούν σε συστάδες, ενώ προκαλούν φαγούρα, αίσθημα καψίματος ή μυρμηγκιάσματος.

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα εξανθήματα από άγχος;

Τα εξανθήματα μπορεί να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα κνησμού που μπορεί να δημιουργήσει ένα εξάνθημα στρες. Οι κυψέλες είναι πρησμένες, κόκκινου χρώματος αλλά μπορεί να γίνουν και πιο έντονα εξογκώματα. Διαφέρουν σε μέγεθος και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από κνίδωση μπορεί να αισθάνονται φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου όταν τα αγγίζεις. Αυτές οι κυψέλες μπορεί να εμφανιστούν λόγω ποικίλων διαφορετικών αιτιών, όπως:

  • έκθεση σε κρύο ή ζέστη
  • μόλυνση
  • ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών

Η πιο κοινή αιτία της κνίδωσης είναι η είσοδος αλλεργιογόνου στο σώμα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να αναπτύξει κνίδωση ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη γύρη. Είναι πιθανό το συναισθηματικό στρες να πυροδοτήσει ένα ξέσπασμα κνίδωσης. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μια σειρά από ορμονικές ή χημικές αλλαγές που συμβαίνουν ως απόκριση στο άγχος.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν διαστολή και διαρροή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας κόκκινα και πρησμένα μπαλώματα του δέρματος. Οι κυψέλες που προκύπτουν μπορεί να επιδεινωθούν με την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης αλλά και την έκθεση σε πολύ θερμές θερμοκρασίες.

Υπάρχει θεραπευτική αγωγή;

Η θεραπεία για ένα εξάνθημα από στρες μπορεί συνήθως να γίνει στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού. Τα αντιισταμινικά είναι διαθέσιμα για αγορά χωρίς ιατρική συνταγή. 

Εναλλακτικά, θα σε βοηθήσει η ψύξη του δέρματος η οποία ανακουφίζει τον κνησμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας ένα δροσερό μπάνιο ή χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σύντομη σειρά από:

  • ισχυρότερα αντιισταμινικά
  • στεροειδή
  • αντιβιοτικά δισκία

Εάν τα εξανθήματα συνεχιστούν, ένας ειδικός δερματολόγος μπορεί να σε συμβουλεύσει καλύτερα σχετικά με το θέμα. Ωστόσο, αν διαπιστώσεις μπορεί ότι τα εξανθήματα σχετίζονται με την ανάπτυξη και άλλων καταστάσεων αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσεις τα εξανθήματα, ανάλογα με τη φύση της επιπλοκής.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα εξανθήματα από άγχος;

Το άγχος είναι απλώς η αντίδραση του σώματος σε μια κατάσταση που αισθάνεται συντριπτική ή δημιουργεί άγχος. Εάν εμφανίσεις εξανθήματα από άγχος στο σώμα, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να μειώσεις τις πηγές άγχους, είτε αυτές σχετίζονται με τη δουλειά, είτε με τις σχέσεις, τα οικονομικά ή άλλους παράγοντες. 

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αλλάξεις την κατάσταση, πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις αντιδράσεις σου όταν βρίσκεσαι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μόλις έχεις αποκτήσεις τον έλεγχο του άγχους στη ζωή σου, τα εξανθήματα μπορούν να υποχωρήσουν.

Για να διαχειριστείς το άγχος δοκίμασε:

  • Να κάνεις γιόγκα, τάι τσι ή διαλογισμό
  • Να βρεις έναν φίλο για βόλτα ή καφέ
  • Να κάνεις κάτι διασκεδαστικό με την οικογένειά σου
  • Να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο
  • Παίξε ένα ηχητικό βιβλίο ή ένα podcast

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό που φαίνεται να είναι εξάνθημα από άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλείται από κάτι άλλο, όπως έκζεμα ή τσιμπήματα εντόμων. Επίσης, μπορεί να είναι δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία είναι ένα εξάνθημα που προκαλείται από την επαφή με κάτι στο οποίο έχεις αλλεργία, όπως μια χημική ουσία ή ένα ύφασμα.

Σχετικά άρθρα