Σαλάτα Waldorf με μαρούλι, πράσινα μήλα και ντρέσινγκ με γιαούρτι και μαγιονέζα: Η αμερικανική συνταγή σύμμαχος για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Υλικά

  • 200 γραμ. μαρούλι
  • 1 -2 μήλα
  • 60 γραμ. καρύδια
  • 80 γραμ. σέλερι stick
  • 60 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 15 γραμ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το ντρέσινγκ

  • 100 γραμ. γιαούρτι
  • 30 γραμ. μαγιονέζα
  • 10 γραμ. μέλι
  • 4 με πέντε ρώγες σταφύλι
  • χυμό από ένα λεμόνι με το ξύσμα του
  • πιπέρι και μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα λαχανικά και κόβουμε σε ένα μπολ το μαρούλι, το σέλερι, τα σταφύλια κομμένα στη μέση, καρύδια, μαϊντανό και το μισό μήλο κομματάκια
  • Κόβουμε το άλλο μισό μήλο σε φέτες.

Για το ντρέσινγκ

  • Βάζουμε γιαούρτι, μαγιονέζα, μέλι και λίγο μαϊντανό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε
  • Παίρνουμε ένα κουτάλι και ρίχνουμε από το ντρέσινγκ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Σερβίρισμα

  • Βάζουμε την σαλάτα μας σε πιάτο και γαρνίρουμε με φέτες πράσινο μήλου

Οφέλη

Η σαλάτα Walrorf είναι πιο γνωστή Αμερικανική σαλάτα που πλέον θεωρείται κλασική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το American Century Cookbook, η πρώτη σαλάτα Waldorf δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1893, από τον Oscar Tschirky, τον maître d’hôtel του διάσημου ξενοδοχείου Waldorf Astoria.

Η αρχική συνταγή αποτελούνταν μόνο από κόκκινα μήλα κομμένα σε κύβους, σέλερι και μαγιονέζα. Τα ψιλοκομμένα καρύδια προστέθηκαν αργότερα σε αυτό το πλέον αμερικάνικο κλασικό. Κάποιοι προτιμούν τη σαλάτα Waldorf με γιαούρτι, αντί για μαγιονέζα. Συνήθως προτιμάται μόνο η μαγιονέζα, αλλά μη διστάσεις να αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα με γιαούρτι ή να τα συνδυάσεις όπως εδώ.

Η σαλάτες πέραν της φυσικής τους καλής γεύση και την υπέροχη τραγανή υφή τους σε συνδυασμό με υπέροχα χρώματα και αρώματα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης μερίδας φρέσκων λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη ασθενειών, το υγιές βάρος και τη νεανική ενέργεια και την ζωτικότητα.

Μήλα

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως. «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η παροιμία. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση μήλων, αυτή η διατροφική παροιμία μπορεί να μην απέχει πολύ από την αλήθεια.

Η κατανάλωση πράσινων μήλων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο ακριβής λόγος που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς είναι ασαφής. Ένας παράγοντας που συμβάλλει μπορεί να είναι τα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών στα πράσινα μήλα, καθώς οι αυτές έχουν έχουν συνδεθεί με τη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Το να τρως πράσινα μήλα κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξεις διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα πράσινα μήλα περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πηκτίνη, μια πηγή φυτικών ινών που λειτουργεί ως πρεβιοτικό για να προωθήσει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Εξαιτίας αυτής τα τρόφιμα διασπώνται πιο αποτελεσματικά.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πράσινα μήλα μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τόσο στη δυσκοιλιότητα όσο και στη διάρροια. Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες πεπτικές διαταραχές θα δουν βελτίωση στα συμπτώματά τους προσθέτοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή τους, όπως οι φυτικές ίνες.

Στα θρεπτικά συστατικά των πράσινων μήλων κατατάσσονται οι βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και σίδηρο. Περιέχει μια σειρά και από άλλα μέταλλα όπως ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο που είναι ιχνοστοιχεία και είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Ο σίδηρος είναι ιχνοστοιχείο που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και βοηθά στον αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Από την άλλη πλευρά, περιέχει βιταμίνη C που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων και στην αναζωογόνηση τους. Αυτό συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν και το συκώτι διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός πράσινου μήλου κάθε μέρα αποτρέπει τις πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών της τρίτης ηλικίας όπως το Αλτσχάιμερ.

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, διάσημο ως βάση για τις σαλάτες. Υπάρχουν πολλά είδη μαρουλιού και όλα μοιράζονται την επιστημονική ονομασία Lactuca sativa. Τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο μαρουλιού που τρώει ένα άτομο.

Τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία ποικίλλουν μεταξύ των ποικιλιών μαρουλιού, ανάλογα με το διατροφικό τους περιεχόμενο. Το μαρούλι Iceberg για παράδειγμα είναι ένας τύπος μαρουλιού με τη χαμηλότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών και ασθενειών που σχετίζονται με αυτά όπως η οστεοπόρωση.

Το νερό αποτελεί πάνω από το 95% του μαρουλιού. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση μαρουλιού ενυδατώνει τον οργανισμό και συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των υγρών του σώματος. Εκτός της βιταμίνης Κ, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καταρράκτη και βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Σχετικά άρθρα