Elon Musk: Η ζωή του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, το bullying στην παιδική του ηλικία, οι τρεις γάμοι και τα επτά παιδιά

Ο Elon Reeve Musk είναι επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου. Είναι επενδυτής, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής μηχανικός της SpaceX. Επίσης, έχει ιδρύσει και διευθύνει μία σειρά από εταιρίες όπως την Tesla, Inc. The Boring Company, Neuralink και OpenAI. Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία περίπου 265 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάιο του 2022, ο Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας ειδικά τις τελευταίες μέρες μετά την εξαγορά του Twitter. Την περίοδο της πανδημίας επικρίθηκε για τις αντιεπιστημονικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε, καθώς και για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό.

Έχει εμπλακεί αρκετές φορές με την δικαιοσύνη όπως το 2018 όταν μήνυσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για ψευδές tweet πως του παρείχαν χρηματοδότηση για μια ιδιωτική εξαγορά της Tesla. Την επόμενη χρονιά κέρδισε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης, μετά από μήνυση που έγινε εις βάρους του από έναν Βρετανό σπηλαιολόγο που είχε συμβουλέψει για τη διάσωση στο σπήλαιο Tham Luang.

Παιδική ηλικία

Ο Elon Musk γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Η μητέρα του είναι η Maye Musk μοντέλο και διαιτολόγος που γεννήθηκε στο Saskatchewan του Καναδά, αλλά μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Ο πατέρας του είναι ο Erol Musk, ένας Νοτιοαφρικανός ηλεκτρομηχανολόγος μηχανικός, πιλότος, ναύτης, σύμβουλος και κατασκευαστής ακινήτων που κάποτε ήταν ημι- ιδιοκτήτης ενός ορυχείου σμαραγδιών στην Ζάμπια. Ο Musk έχει δύο αδέρφια έναν μικρότερο αδερφό, τον Kimbal και μια μικρότερη αδερφή, την Tosca.

Όταν ο Musk ήταν παιδί, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις του αφαιρέθηκαν επειδή οι γιατροί υποψιάζονταν ότι ήταν κωφός, αλλά η μητέρα του αποφάσισε αργότερα ότι απλώς σκεφτόταν «σε έναν άλλο κόσμο». Η οικογένεια ήταν πολύ πλούσια σε σημείο που ο πατέρας του είπε κάποτε πως είχαν τόσα πολλά χρήματα που δεν έκλεινε το χρηματοκιβώτιο. Ο πατέρας του εξελέγη επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πρετόρια ως εκπρόσωπος του Προοδευτικού Κόμματος κατά του απαρτχάιντ, με τα παιδιά του να μεγαλώνουν συμμεριζόμενα την ίδια άποψη κατά αυτή της ρατσιστικής πολιτικής.

Το 1980 οι γονείς του χώρισαν και ο Musk έζησε κυρίως με τον πατέρα του στην Πρετόρια και αλλού. Μια επιλογή που έκανε μόνος του δύο χρόνια μετά το διαζύγιο, αλλά στη συνέχεια μετάνιωσε. Πλέον έχει αποξενωθεί από τον πατέρα του και τον περιγράφει ως ένα τρομερό ανθρώπινο ον που μπορεί να κάνει κάθε κακό. Ο πατέρας του μετά τον χωρισμό ξαναπαντρεύτηκε και έκανε άλλα δύο παιδιά.

Σπουδές και ενδιαφέροντα

Ο Musk ως παιδί φοιτούσε σε ένα Αγγλικανικό κυριακάτικο σχολείο. Ωστόσο, γύρω στα 10, ανέπτυξε ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια και απέκτησε ένα από αυτά. Ασχολήθηκε να μάθει προγραμματισμό υπολογιστών χρησιμοποιώντας μόνο ένα εγχειρίδιο. Στην ηλικία των 12 ετών, δημιούργησε και πούλησε τον κώδικα ενός βιντεοπαιχνιδιού με το όνομα Blastar στο περιοδικό PC και Office Technology για περίπου $500.

Χαρακτηρίστηκε ως ένα δύστροπο και εσωστρεφές παιδί που δεχόταν εκφοβισμό σε όλη την παιδική του ηλικία και μια φορά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αφού μια ομάδα αγοριών τον πέταξαν από μια σκάλα. Στην συνέχεια, φοίτησε στο σχολείο Waterkloof House και το γυμνάσιο Bryanston πριν αποφοιτήσει από το γυμνάσιο αρρένων της Πρετόρια.

Ο Musk έκανε αίτηση για καναδικό διαβατήριο μέσω της καναδικής καταγωγής μητέρας του καθώς γνώριζε πως θα του ήταν ευκολότερο να πάει στην Αμερική από τον Καναδά. Εν αναμονή της έκδοσης του διαβατηρίου του, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια για πέντε μήνες. Έτσι, κατάφερε να αποφύγει την υποχρεωτική θητεία στον στρατό της Νότιας Αφρικής.

Έφτασε στον Καναδά τον Ιούνιο του 1989, και συγκατοίκησε με έναν ξάδερφό του για ένα χρόνο, δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές όπως σε ένα αγρόκτημα και ένα ξυλουργείο. Το 1990, έγινε δεκτός στο Queen’s University στο Kingston του Οντάριο. Δύο χρόνια αργότερα το 1992, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου αποφοίτησε το 1997 με πτυχίο Bachelor of Arts στη φυσική και πτυχίο Bachelor of Science στα οικονομικά από το Wharton School.

Το 1994, ο Musk πραγματοποίησε δύο πρακτικές πρακτικής στη Silicon Valley κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έναν χρόνο μετά, έγινε δεκτός σε πρόγραμμα Διδακτορικής Φιλοσοφίας στην επιστήμη των υλικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Όμως, έφυγε από το Στάνφορντ μετά από δύο ημέρες, αποφασίζοντας να ασχοληθεί το Διαδίκτυο, βλέποντας το επιτυχές μέλλον του και να ξεκινήσει μια δουλειά σχετικά με αυτό.

Επαγγελματική καριέρα

Το 1995, ο Musk, ο αδελφός του Kimbal και ο Greg Kouri ίδρυσαν την εταιρεία λογισμικού ιστού Zip2 με κεφάλαια από διάφορους επενδυτές. Τα πρώτα τους γραφεία στεγάστηκαν σε ένα μικρό νοικιασμένο γραφείο στο Πάλο Άλτο. Η εταιρεία ανέπτυξε και κυκλοφόρησε έναν διαδικτυακό οδηγό πόλης για τις εκδόσεις εφημερίδων, με χάρτες, οδηγίες και άλλες πληροφορίες.

Ο Musk έχει δηλώσει ότι πριν η εταιρεία αρχίσει να αποφέρει κέρδη, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ούτε ένα διαμέρισμα. Αντ’ αυτού νοίκιασε ένα γραφείο και κοιμόταν στον καναπέ και μοιραζόταν έναν υπολογιστή με τον αδερφό του. Όταν, όμως, αυτός και ο αδερφός του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε επιχειρηματικές αποφάσεις, έλυσαν τις διαφορές τους με το ξύλο.

Το 1999, ίδρυσε την X.com, μια εταιρεία διαδικτυακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πληρωμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η startup του αποτέλεσε τότε μία από τις πρώτες ομοσπονδιακά ασφαλισμένες διαδικτυακές τράπεζες και, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, περισσότεροι από 200.000 πελάτες εντάχθηκαν στην υπηρεσία. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές της εταιρείας τον θεώρησαν ως άπειρο και τον αντικατέστησαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Intuit, Bill Harris.

Το επόμενο έτος, η X.com συγχωνεύθηκε με την ηλεκτρονική τράπεζα Confinity για να αποφύγει τον ανταγωνισμό. Η Confinity είχε τη δική της υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων, το PayPal, η οποία ήταν πιο δημοφιλής από την υπηρεσία του X.com. Μέσα στη συγχωνευμένη εταιρεία, ο Musk επέστρεψε ως Διευθύνων Σύμβουλος. Η προτίμηση του Musk για το λογισμικό της Microsoft έναντι του Unix δημιούργησε ρήγμα στην εταιρεία και προκάλεσε τον Thiel να παραιτηθεί.

Η ίδρυση της πρώτης δικής του εταιρείας

Το 2001 ο Musk ασχολήθηκε με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Mars Society. Εμπνεύστηκε από τα σχέδια για την τοποθέτηση ενός θαλάμου ανάπτυξης φυτών στον πλανήτη Άρη και συζήτησε τη χρηματοδότηση του έργου ο ίδιος. Ο Musk αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρεία που θα μπορούσε να κατασκευάσει πυραύλους σε προσιτές τιμές.

Με 100 εκατομμύρια δολάρια από την πρώιμη περιουσία του, ίδρυσε την Space Exploration Technologies Corp., που διαπραγματεύεται ως SpaceX, τον Μάιο του 2002. Από το 2021, παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και κατέχει επίσης τον τίτλο του Αρχιμηχανικού. Η SpaceX επιχείρησε την πρώτη της εκτόξευση του πυραύλου Falcon 1 το 2006 και παρόλο που ο πύραυλος απέτυχε να φτάσει στη γήινη τροχιά, του ανατέθηκε μια σύμβαση προγράμματος Commercial Orbital Transportation Services από τη NASA.

Μετά από δύο ακόμη αποτυχημένες προσπάθειες, που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν πολύ άγχος στον Musk η SpaceX κατάφερε να εκτοξεύσει το Falcon 1 σε τροχιά το 2008. Αργότερα εκείνο το έτος, η SpaceX έλαβε μια σύμβαση προγράμματος Commercial Resupply Services 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη NASA για 12 πτήσεις του πυραύλου Falcon 9 και του διαστημικού σκάφους Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ανάληψη της προεδρίας της Tesla Inc.

Η Tesla, Inc αρχικά η Tesla Motors συστάθηκε τον Ιούλιο του 2003 από τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning, οι οποίοι χρηματοδότησαν την εταιρεία. Και οι δύο άνδρες έπαιξαν ενεργό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη της εταιρείας πριν από την εμπλοκή του Musk. Ο Musk ηγήθηκε του κύκλου επενδύσεων τον Φεβρουάριο του 2004. Eπένδυσε 6,5 εκατομμύρια δολάρια, έγινε ο πλειοψηφικός μέτοχος και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla ως πρόεδρος.

Τότε ανέλαβε ενεργό ρόλο στην εταιρεία και επέβλεψε τον σχεδιασμό προϊόντων της Roadster, αλλά δεν συμμετείχε ενεργά στις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μετά από μια σειρά κλιμακούμενων συγκρούσεων το 2007 και την οικονομική κρίση του 2008, ο Eberhard εκδιώχθηκε από την εταιρεία. Έτσι, ο Musk ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας ως Διευθύνων Σύμβουλος και αρχιτέκτονας προϊόντων το 2008.

Ένας διακανονισμός του 2009 με τον Eberhard όρισε τον Musk ως συνιδρυτή της Tesla. Από το 2019, ο Musk ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος με τη μεγαλύτερη θητεία οποιουδήποτε κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η Tesla κατασκεύασε για πρώτη φορά ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, το Roadster, το 2008.

Με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 2.500 οχημάτων, έγινε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο σειριακής παραγωγής που χρησιμοποίησε στοιχεία μπαταρίας ιόντων λιθίου. Η Tesla ξεκίνησε την παράδοση του τετράθυρου αυτοκινήτου Model S της το 2012. Ένα παρόμοιο μαζικής αγοράς, το Model 3, κυκλοφόρησε το 2017. Το Model 3 είναι το plug-in ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών παγκοσμίως και, τον Ιούνιο του 2021, έγινε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πούλησε 1 εκατομμύριο μονάδες παγκοσμίως.

Από την αρχική της δημόσια προσφορά το 2010 η μετοχή της Tesla έχει αυξηθεί σημαντικά. έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία το καλοκαίρι του 2020. Τον Οκτώβριο του 2021 έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, η έκτη εταιρεία που κατάφερε να φτάσει αυτή την αξία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 6 Νοεμβρίου 2021, ο Musk πρότεινε στο Twitter να πουλήσει το 10% της μετοχής του στην Tesla. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια λογαριασμοί Twitter υποστήριξαν την πώληση και εκείνος αποφάσισε να πουλήσει 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Tesla και συνολικά 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, φτάνοντας τον στόχο του 10%.

Twitter

Ο Musk αντιμετώπισε κάποιες διαμάχες ως αποτέλεσμα δηλώσεων που έκανε μέσω της πλατφόρμας. Τον Αύγουστο του 2018, ισχυρίστηκε σε ένα tweet ότι έπαιρνε ιδιωτική την Tesla με 420$ ανά μετοχή, με μια αστεία αναφορά στη μαριχουάνα. Μια έρευνα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα tweets δεν είχαν καμία βάση στην πραγματικότητα και έβλαψαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να επιβληθούν χωριστά πρόστιμα σε Musk και Tesla ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος.

Το 2022 υποβλήθηκε επίσης μήνυση από τους μετόχους της Tesla για το tweet. Το 2020 ένα tweet του Musk που έλεγε ότι «η τιμή της μετοχής της Tesla είναι πολύ υψηλή» μείωσε την αξία της εταιρείας κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Musk αντιμετώπισε ακόμη περισσότερα προβλήματα το 2021, όταν έκανε tweet μια δημοσκόπηση σχετικά με το αν θα πουλήσει το 10% των μετοχών του στην εταιρεία, πριν το κάνει.

Στις 31 Ιανουαρίου 2022, άρχισε να αγοράζει σταθερά σημαντικές μετοχές της εταιρείας, φτάνοντας το 5% των μετοχών της εταιρείας στις 14 Μαρτίου 2022. Ο Musk έφτασε συνολικά τις 73.115.038 μετοχές την 1η Απριλίου, το 9,13% των συνολικών μετοχών του Twitter, αξίας 2,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.

Στις 4 Απριλίου, συμφώνησε σε μια συμφωνία που θα τον διόριζε στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter αλλά θα του απαγόρευε να αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% της εταιρείας. Τελικά αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο πριν γίνει ο διορισμός του.

Στις 13 Απριλίου, ο Musk έκανε μια προσφορά 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το Twitter. Σε μια συνέντευξη στο TED, ο Musk έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της λογοκρισίας του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι το Twitter πρέπει να ταιριάζει με τους νόμους της χώρας.

Στις 20 Απριλίου, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματοδότηση περιελάμβανε δάνεια 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι της μετοχής του Musk στην Tesla και 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως από την πώληση μετοχών της Tesla. Έτσι, κατάφερε να αποκτήσει την δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τρεις γάμοι και τα επτά παιδιά

Ο μεγιστάνας της Tesla έχει κάνει τρεις γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει επτά παιδιά. Με την πρώτη του σύζυγο, την συγγραφέα Justin Wilson παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2000 και καλωσόρισαν τον γιο τους, Nevada Alexander Musk το 2002. Δυστυχώς το μωρό πέθανε από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου 10 εβδομάδες αργότερα.

Αφού έχασαν το πρωτότοκό τους στράφηκαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Τον Απρίλιο του 2004 η Wilson γέννησε τους δίδυμους γιους Griffin και Xavie Musk που τώρα είναι 17 χρόνων.

Το ζευγάρι προχώρησε ξανά σε εξωσωματική γονιμοποίηση το 2006 και έφεραν στον κόσμο τους τρίδυμους γιους Kai, Saxon και Damian τον Ιανουάριο του 2006. Οι τρεις τους είναι τώρα 16. Ο Musk και η Wilson χώρισαν το 2008 και μοιράστηκαν την επιμέλεια των πέντε γιων τους.

Μετά από δύο γάμους με την σταρ του Talulah Riley και μια σύντομη σχέση με την ηθοποιό Amber Heard, ο Musk ξεκίνησε να βγαίνει με την τραγουδίστρια Grimes τον Μάιο του 2018. Εκείνη γέννησε τον γιο τους, X AE A-XII, τον Μάιο του 2020. Τον επόμενο χρόνο το ζευγάρι χώρισε. Τον περασμένο, όμως, Δεκέμβριο καλωσόρισαν κρυφά το δεύτερο παιδί τους ένα κοριτσάκι με το όνομα Exa Dark Sideræl, μέσω παρένθετης μητέρας.

 

Σχετικά άρθρα