Πως να δημιουργήσεις το τέλειο σαλόνι με Παριζιάνικη αισθητική

Το Παριζιάνικο στυλ ξεπερνά το ντύσιμο και επεκτείνεται μέχρι και την αρχιτεκτονική. Τα σαλόνια του Παρισιού είναι διάσημα για την υψηλή αισθητική τους και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα που αποπνέουν συνδυάζονται την προσιτή πολυτέλεια με την απαραίτητη ποιότητα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της αισθητικής που αποδίδουν την κομψότητα που βλέπουμε και εντοπίζονται τόσο στα αντικείμενα που επιλέγονται όσο και στην χρωματική τους παλέτα. Το καινούριο συναντά το παλιό, το λιτό συνοδεύεται από τις έντονες γεωμετρίες και την τέχνη που εντοπίζεται σε κάδρα και αντικείμενα.

1. Συνδυασμός σύγχρονου με ρετρό

Μην προσπαθείς να ταιριάξεις απαραίτητα έναν μοντέρνο καναπέ με ένα εξίσου μοντέρνο τραπέζι ή μία πολυθρόνα. Πειραματίσου με τις διαφορετικές εποχές και δημιούργησε έναν χώρο με ιδιαίτερο στυλ και προσωπικότητα. Ακόμα καλύτερα βρες στοιχεία της δικής του προσωπικότητας που σου αρέσουν και αναζήτησε αντικείμενα και έπιπλα που σε εκφράζουν.

2. Τζάκι με έντονο γείσο

Το τζάκι είναι κεντρικό στοιχείο κάθε Παριζιάνικου σπιτιού. Εάν έχει τζάκι βάλτο στο επίκεντρο του σαλονιού σου και αναβάθμισε το γείσο και την διακόσμησή του. Ιδανικά βάλε έναν καθρέφτη από πάνω και ένα ή κεριά και είναι έτοιμο για να εντυπωσιάσει.

3. Λευκοί τοίχοι 

Το διαχρονικό λευκό παίζει βασικό ρόλο εδώ. Είναι λιτό, σοφιστικέ και σου επιτρέπει να προσθέσεις και άλλα χρώματα στον χώρο. Μπορείς να το συνδυάσεις με ξύλινο πάτωμα και μερικά γεωμετρικά διακοσμητικά για να έχεις έναν στυλάτο και εντυπωσιακό σαλόνι. Επίσης, μπορείς να βάλεις έναν έντονο χρωματικά καναπέ όπως έχουμε δείξει σε άλλο άρθρο για να έχεις και τις απαραίτητες πινελιές χρώματος.

4. Βάλε παρκέ

Ξέχνα τα μαρμάρινα πατώματα και το πλακάκι. Το ξύλο δημιουργεί μία ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα και ταιριάζει με κάθε στυλ. Μπορείς να το βρεις σε πολλά σχέδια και μεγέθη και προσαρμόζεται σε κάθε χώρο. Επιπλέον, καθαρίζεται εύκολα και ταιριάζει με όλες τις παραπάνω συμβουλές.

5. Έντονα περιγράμματα

Κάτι παρόμοιο με το γείσο του τζακιού είναι και το περίγραμμα που μπορείς να προσθέσεις στο ταβάνι σου, στους τοίχους ή γύρω από τα παράθυρα. Μικρά ή μεγάλα ντύνουν τον χώρο και δίνουν μία άλλη διάσταση στον χώρο. Λειτουργούν σαν διακοσμητικά χωρίς να επιβαρύνουν την διακόσμησή σου.

6. Εντυπωσιακός πολυέλαιος

Ένα κατάλοιπο που παραπέμπει στις αριστοκρατικές περιόδους της Γαλλίας που οι πολυέλαιοι ήταν το κεντρικό στοιχείο στις μεγάλες αίθουσες των Βερσαλλιών. Τώρα μεταφέρουν λίγη από την αίγλη τους στα σύγχρονα Γαλλικά σαλόνια ισορροπώντας την διακόσμηση. Μπορεί να είναι vintage με μεγάλους κρυστάλλους ή πιο contemporary βασισμένος στις πιο φουτουριστικές επιταγές της σημερινής διακόσμησης.

7. Δείγματα τέχνης

Απαραίτητο στοιχείο αν θέλεις να έχεις μία Παριζιάνικη αισθητική είναι η τέχνη. Δεν θα μπορούσε να λείπει ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα statement έπιπλο ή ένα γλυπτό διακοσμητικό. Μην φοβηθείς να συνδυάσεις μεταλλικές υφές με υφάσματα, ξύλο ή άλλα υλικά.

 

Σχετικά άρθρα