Υποφέρεις από ερεθισμούς και κοκκινίλες στο πρόσωπο; Μάθε πως θα ενισχύσεις στην στοιβάδα του δέρματός σου για να έχεις τέλεια επιδερμίδα

Όλοι οι δερματολόγοι επισημαίνει ότι ένα από τα μυστικά για μια όμορφη επιδερμίδα είναι ο υγιής φραγμός του δέρματος. Πρόκειται είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος γνωστός και ως η κεράτινη στιβάδα που προστατεύει το σώμα σου από τους εξωτερικούς παράγοντες, εμποδίζοντας τα βακτήρια, τη ρύπανση, τον ερεθισμό και τους τραυματισμούς.

Στην πραγματικότητα, όταν αντιμετωπίζεις κοινά προβλήματα του δέρματος, όπως ερυθρότητα, ερεθισμό και ξηρότητα, συχνά ευθύνεται ένας παραβιασμένος φραγμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος τονίζουν συχνά πως η στοιβάδα του δέρματος είναι εκείνη που λειτουργεί καλά σε μια καθαρή, λαμπερή επιδερμίδα.

Τι είναι ο δερματικός φραγμός και πως λειτουργεί;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και διαθέτει τρία στρώματα:

  1. Το ανώτερο στρώμα, επιδερμίδα
  2. Το μεσαίο στρώμα, χόριο
  3. Το κάτω στρώμα, υπόδερμα

Το πιο εξωτερικό μέρος της επιδερμίδας είναι η κεράτινη στιβάδα ή αλλιώς ο φραγμός του δέρματος. Οι επιστήμονες συχνά παρομοιάζουν τη δομή της κεράτινης στιβάδας σαν έναν τοίχο από τούβλα. Σε αυτή την αναλογία, τα κύτταρα του δέρματος είναι τα τούβλα. Όλα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένου του δερματικού φραγμού είναι το κονίαμα που τα συγκρατεί όλα μαζί.

Αυτή η στοιβάδα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως χοληστερόλη, κεραμίδια και λιπαρά οξέα. Μαζί, αυτές οι ενώσεις αναφέρονται ως «φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης» του δέρματος, επειδή βοηθούν να διατηρούνται τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ενυδατωμένα και τρέφονται.

Ο δερματικός φραγμός έχει πολλές εργασίες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Οι ερευνητές συμφωνούν πως έχει τρεις βασικούς ρόλους:

  1. Προστασία του σώματος από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία
  2. Την συγκράτηση του νερού για να παραμένει το σώμα και το δέρμα ενυδατωμένο
  3. Την μεταφορά ζωτικών θρεπτικών συστατικών στο δέρμα

Στο σύνολό τους, αυτοί οι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ομοιόστασης. Διατηρούν, δηλαδή, ισορροπημένα τα διάφορα συστήματα του σώματος.

Ο φραγμός του δέρματος είναι επίσης ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας για το πόσο υγιές και ομοιόμορφο φαίνεται το δέρμα. Εάν λειτουργεί σωστά, ο φραγμός του δέρματος θα συγκρατήσει νερό για να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο, λείο και ελαστικό. Θα αποκρούσει επίσης τους περιβαλλοντικούς επιτιθέμενους, όπως η ρύπανση, και θα είναι λιγότερο επιρρεπής σε ευαισθησία και ερεθισμό.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο φραγμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, το δέρμα θα είναι ευάλωτο στις βλάβες. Θα είναι πιο επιρρεπές σε αφυδάτωση και απώλεια νερού, με αποτέλεσμα την θαμπή, ξηρή εμφάνιση. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό, χαλαρότητα και πρόωρες ρυτίδες.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περιβαλλοντικές επιρροές ευθύνονται για έως και το 97 τοις εκατό της ορατής γήρανσης του δέρματος. Με άλλα λόγια, οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικές με το δέρμα μπορεί να οφείλονται σε ένα κακώς λειτουργικό φραγμό του δέρματος.

Πώς να διατηρήσεις υγιή τον δερματικό σου φραγμό;

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, ένας υγιής δερματικός φραγμός βοηθά το δέρμα να αντιδρά καλύτερα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό στρες, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο και λιγότερο επιρρεπές στην ξηρότητα ή το ξεφλούδισμα. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να ενισχύσεις την στοιβάδα του δέρματός σου;

Υποστήριξε το μικροβίωμά σου

Εκτός από τα κύτταρα και τα λιπίδια του δέρματος, ο φραγμός του κρατά ένα αόρατο οικοσύστημα διαφορετικών μικροοργανισμών – τρισεκατομμύρια από αυτούς. Αυτά τα καλά βακτήρια και οι μύκητες σχηματίζουν αυτό το μικροβίωμα, το οποίο υποστηρίζει τη βέλτιστη λειτουργία φραγμού. Είναι σαν μια πολυάσχολη κοινότητα οργανισμών που συνεργάζονται και κάνουν δουλειές, όπως η επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα ή η βοήθεια στην επούλωση πληγών.

Για να ενισχύσεις την υγιή μικροχλωρίδα στο δέρμα σου, μπορείς να εφαρμόσεις έναν ορό ή μια κρέμα που περιέχει τοπικά μεταβιοτικά και πρεβιοτικά συστατικά που βοηθούν να “ταΐσουν” και να διατηρήσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος. Διαφορετικά, φρόντισε να αποφεύγεις τα σκληρά σαπούνια και πήλινγκ. Αυτά δύνανται να απογυμνώσουν το δέρμα και να αλλάξουν το ελαφρώς όξινο pH του , το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και την ενίσχυση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Πρόσεχε τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών σου

Είναι αδύνατο να διαφυλάξεις την εξωτερική σου στοιβάδα εντελώς άθικτα. Όμως εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες που την αλλοιώνουν, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και τα ενεργά και ερεθιστικά συστατικά των καλλυντικών σου. Με την άνοδο της δημοφιλίας του skincare στο Instagram τα δυνατά συστατικά όπως η νιασιναμίδη, η ρετινόλη και οι βιταμίνες έγιναν μέρος της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς πολλών γυναικών. Θέλουν όμως πολλή προσοχή και καθοδήγηση από τον δερματολόγο σου.

Οι δερματολόγοι προτείνουν αυτά τα συστατικά αλλά σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες και με συγκεκριμένη διάρκεια. Αλλιώς μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα, όπως ακμή, ροδόχρου ακμή ή δερματίτιδα. Αφού, λοιπόν, ο στόχος σου είναι ένα υγιές δέρμα φρόντισε να τα χρησιμοποιείς με μέτρο.

Ακολούθησε μια ήπια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος

Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ένα μότο με τα πάντα με μέτρο. Μην χρησιμοποιείς πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό όταν ξεπλένεις το πρόσωπό σου και πρόσεχε τα scrub προσώπου, τα χημικά απολεπιστικά όπως τα AHA και φυσικά τα ενεργά συστατικά. Η υπερβολική φροντίδα του δέρματος είναι ανθρώπινη, αλλά μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Σχεδίασε μία ρουτίνα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

Η ρετινόλη, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυση του δέρματος, καθώς ενισχύει το κολλαγόνο και ενθαρρύνει νέα υγιή κύτταρα να ανέβουν στην επιφάνεια. Όταν, όμως, την εφαρμόζεις, ακολουθήστε την τεχνική σάντουιτς για να βεβαιωθείς ότι προστατεύεις το φράγμα.

Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις μια ενυδατική κρέμα που περιέχει ρετινόλη για μία πιο αναίμακτη εφαρμογή. Οι ενυδατικοί οροί και οι κρέμες δεν θα αραιώσουν τη ρετινόλη και θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αποκατάσταση του ερεθισμού. Ανεξάρτητα από τη ρουτίνα σου, η διπλή ενυδάτωση με έναν ορό ενυδάτωσης και μετά μια κρέμα είναι μια έξυπνη κίνηση.

Χρησιμοποίησε καταπραϋντικά συστατικά για την περιποίηση του δέρματος

Η χρήση καταπραϋντικών συστατικών σε καθημερινή βάση μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου για να διατηρήσεις ανέπαφο τον φραγμό του δέρματος. Επιλέξτε κρέμες που περιέχουν κεραμίδια, ένα φυσικό μέρος του δέρματος και βρίσκονται μέσα στον άνω φραγμό. Η νιασιναμίδη είναι ένα άλλο συστατικό που ενισχύει τον φραγμό του δέρματος ενθαρρύνοντας την παραγωγή κεραμιδίου και κολλαγόνου. Το υαλουρονικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την υγρασία να διαφύγει από το δέρμα, και η βιταμίνη Β5, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της επούλωσης, είναι άλλα συστατικά που βοηθούν στη δημιουργία της ανώτερης στοιβάδας.

Ποια σημάδια προδίδουν ότι ο φραγμός του δέρματος αντιμετωπίζει προβλήματα;

Όταν το φράγμα του δέρματός σου αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα, σας στέλνει σημάδια. Αρχίζει να ξεφλουδίζει ή να σκάει, φαίνεται κόκκινο, αισθάνεται σφιχτό ή κνησμώδες, ενώ μπορεί να τσούζει όταν εφαρμόζεις την κρέμα σου λοσιόν. Η δυσλειτουργία του φραγμού προκαλεί ερεθισμό και εξανθήματα και αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε πράγματα που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις μια θεραπεία για τον φραγμό της επιδερμίδας, η οποία να περιέχει αποφρακτικά συστατικά όπως χοληστερόλη, ορυκτέλαιο, λανολίνη και βαζελίνη. Αυτά τα μαλακτικά βάλσαμα και κρέμες λειτουργούν ως προστατευτικό, αναπνεύσιμο σφραγιστικό που κλειδώνει την ενυδάτωση και παρέχει ένα βέλτιστο περιβάλλον για την επούλωση του δέρματος.

Για μια αληθινά σωστή διάγνωση, ωστόσο, είναι καλύτερο να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου, καθώς μπορεί το ευαίσθητο ή ορμονικό δέρμα που διαταράσσεται από το εσωτερικό μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως προβλήματα δερματικού φραγμού.

Σχετικά άρθρα