Συνταγή για ρομαντικό δείπνο! Χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με φρέσκο τυρί κρέμα και γαρίδες σε σάλτσα από λευκό κρασί μόνο με 400 θερμίδες

Εάν θέλετε να ετοιμάσετε ένα απολαυστικό δείπνο για δύο, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την συνταγή που ακολουθεί για να καταπλήξετε τα πλήθη! Είναι γνωστό άλλωστε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι! Μία πενταντόστιμη καλοκαιρινή συνταγή που θα λατρέψετε.

Χωρίς πολλές θερμίδες για να απολαύσετε άφοβα και να διατηρήσετε την φόρμα σας. Άλλωστε η ζέστη του καλοκαιριού δεν ενδείκνυται για βαριά φαγητά. Μην περιμένετε άλλο, βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να ξεκινήσουμε!

Υλικά

Για τα Ραβιόλια

  • 500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κρόκους αυγού
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με δύο κουταλιές σούπας νερό

Για την Γέμιση

  • 50 γραμ. πράσο
  • 20 γραμ. βούτυρο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γραμ. τυρί Φιλαδέλφεια
  • 5 γραμμάρια σχοινόπρασο
  • 10 γραμ. αλάτι
  • 5 γραμ. πιπέρι μαύρο

Για την Σάλτσα

  • 100 γραμ. γαρίδες black tiger 13/15
  • 50 γραμ. κρεμμύδι
  • 50 γραμ. φινόκιο
  • 50 γραμ. καρότο
  • 75 μελ λευκό κρασί μαγειρέματος
  • 10 ml κονιάκ
  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 γραμ. πάπρικα καυτερή
  • 60 ml νερό

Εκτέλεση

Ραβιόλια

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ σχηματίζοντας ένα ηφαίστειο στην μέση στο οποίο ρίχνουμε τα αυγά και το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. Εναλλακτικά  στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν με το γάντζο
  2. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία μεμβράνη ή ένα νωπό πανί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 h
  3. Απλώνουμε αλεύρι στη ζύμη μας και περνάμε από το μηχάνημα για ζυμαρικά ξεκινώντας από τη μικρότερη σκάλα. Σταδιακά ανεβάζουμε τη σκάλα, βάζοντας αλεύρι σε περίπτωση που κολλάει το ζυμάρι. Στο τέλος χρειαζόμαστε να έχουμε μια πολύ λεπτή ζύμη
  4. Βάζουμε περίπου 1 κ.σ. από τη γέμιση ανά 5 εκ. κατά μήκος της ζύμης. Απλώνουμε με τον αραιωμένο κρόκο περιμετρικά τη ζύμη και περιμετρικά από τη γέμιση
  5. Διπλώνουμε τη ζύμη για να καλύψουμε τη γέμιση και πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας για να φύγει όλος ο αέρας
  6. Κόβουμε με την ειδική ροδέλα για ζυμαρικά ώστε να σχηματίσουμε τα ραβιόλια μας
  7. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και ρίχνουμε μέσα τα ραβιόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 4 λεπτά

Προετοιμασία Γέμισης – Σάλτσας

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη τους. Κρατάμε σε ένα μπολ τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια. Σε ένα άλλο μπολ κρατάμε τις καθαρισμένες γαρίδες

Γέμιση

Βράζουμε τις καθαρισμένες γαρίδες. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε μέσα το πράσο μέχρι να μαραθεί. Ύστερα προσθέτουμε το τυρί για 1 λεπτό και το βγάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις γαρίδες ψιλοκομμένες και το σχοινόπρασο.

Σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά, ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη, τις ουρές και το κεφάλι για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν έντονο πορτοκαλί χρώμα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι, το φινόκιο, τα καρότα και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το κονιάκ
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό και την πάπρικα. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ περνάμε την μπισκ μέχρι να διαλυθούν τελείως τα κελύφη
  3. Σουρώνουμε την σάλτσα με ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με μια βαθιά κουτάλα το σουρωτήρι ώστε να μη μείνει καθόλου ζουμί στα κελύφη. Μεταφέρουμε την σάλτσα σε μια καθαρή κατσαρόλα
  4. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την σάλτσα και τα ραβιόλα για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε με σχοινόπρασο.

Tips

Αν θέλουμε δίχρωμα ραβιόλια μπορούμε στο μισό ζυμάρι να βάλουμε μελάνι σουπιάς σε σκόνη.

Οφέλη

Τα ζυμαρικά είναι η τέλεια βάση για ένα υγιεινό, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα. Είναι ο ταιριάζει ιδανικά με τόσα άλλα τρόφιμα, όπως λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, ψάρια και θαλασσινά- όπως οι γαρίδες- υγιεινά για την καρδιά, σάλτσα ντομάτας πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τυριά γεμάτα πρωτεΐνη, πουλερικά και άπαχα κρέατα.

Τα ζυμαρικά προσφέρουν με την σειρά τους μία λίστα με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, χωρίς να στερούνται γεύσης. Οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών παρέχουν γλυκόζη που θεωρείται καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μύες. Και επειδή τα ζυμαρικά είναι μια καταπληκτική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, απελευθερώνουν ενέργεια σε αργό και διαρκές επίπεδο.

Για σένα που προσέχεις τα επίπεδα χοληστερόλης σου, τα ζυμαρικά είναι τέλεια, αφού είναι πολύ χαμηλά σε νάτριο και χωρίς χοληστερόλη. Ανά φλιτζάνι, οι ποικιλίες ζυμαρικών παρέχουν καλές πηγές αρκετών βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και των βιταμινών Β.

Επίσης, υπάρχουν ζυμαρικά που είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιπλέον, αποτελούν μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και η διατροφική τους αξία αυξάνεται ανάλογα με τα υλικά που συνοδεύονται.

 

Σχετικά άρθρα