Shireen Abu Akleh: Η ζωή και το έργο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά

Η Shireen Abu Akleh ήταν μια Παλαιστινιοαμερικανίδα δημοσιογράφος που εργαζόταν ως ρεπόρτερ στο αραβόφωνο κανάλι Al Jazeera για 25 χρόνια. Ήταν μία από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους σε όλη τη Μέση Ανατολή για δεκαετίες έκανε ρεπορτάζ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Την περασμένη Τετάρτη ενώ φορούσε ένα μπλε γιλέκο με την ένδειξη «PRESS», πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Το Al Jazeera, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τη σκότωσαν.

Ωστόσο, οι αρχικές ισραηλινές αναφορές ανέφεραν ότι μπορεί να τη σκότωσε ένας Παλαιστίνιος. Αργότερα δελτία τύπου ανέφεραν ότι η ταυτότητα του δολοφόνου ήταν ακόμη άγνωστη. Στην καριέρα της έκανε πολλές αναφορές για μεγάλα παλαιστινιακά γεγονότα καθώς και ανάλυση της ισραηλινής πολιτικής.

Πρώτα χρόνια και σπουδές 

Η Shireen Abu Akleh γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 3 Ιανουαρίου 1971, σε Παλαιστινιακή, χριστιανική οικογένεια με καταγωγή από την Βηθλεέμ. Μετακόμισε στην Αμερική, αποκτώντας την υπηκοότητα των ΗΠΑ μέσω των μελών της οικογένειας της μητέρας της που ζούσαν στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι γονείς της Abu Akleh πέθαναν σε νεαρή ηλικία και έχει έναν αδερφό.

Η Abu Akleh φοίτησε στο γυμνάσιο του Beit Hanina, στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιορδανίας για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά αποφάσισε να μην ακολουθήσει το επάγγελμα. Στην συνέχεια, πήρε πτυχίο στην έντυπη δημοσιογραφία και μετά την αποφοίτησή της επέστρεψε στην Παλαιστίνη.

Καριέρα

Η Abu Akleh εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το Radio Monte Carlo και το Voice of Palestine. Ταυτοχρόνως, εργάστηκε για την UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή), το δορυφορικό κανάλι του Αμμάν και για την MIFTAH (την Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία για την Προώθηση του Παγκόσμιου Διαλόγου και της Δημοκρατίας).

Από το 1997, εργάζεται ως δημοσιογράφος για το Al Jazeera. Αποτέλεσε μία από τις πρώτες ανταποκρίτριές του Al Jazeera στο πεδίο του Παλαιστινιακού που έγινε γνωστή ως ρεπόρτερ στο αραβόφωνο κανάλι τους. Έζησε και εργάστηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναφέροντας σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Επιπλέον, κάλυπτε και την πολιτική του Ισραήλ.

Έχοντας αναφερθεί σε γεγονότα όπως η Μάχη της Τζενίν το 2002 και διάφορες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και πήρε συνεντεύξεις από μακροχρόνιους Παλαιστίνιους κρατούμενους στη φυλακή Shikma το 2005 ως ο πρώτος Άραβας δημοσιογράφος που επέτρεψε να μπει μέσα, η Abu Akleh εξέφρασε την ανησυχία της ότι έγινε στόχος τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και ένοπλους Ισραηλινούς εποίκους. Σε μια συνέντευξη στο Al Jazeera, δήλωσε ότι είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί από τις ισραηλινές αρχές ότι φωτογράφιζε περιοχές ασφαλείας.[13]

Τον Ιούλιο του 2021, έγινε η πρώτη δημοσιογράφος του Al Jazeera που εξέπεμψε ζωντανά από το Κάιρο, όταν το δίκτυο επετράπη να επιστρέψει λόγω της βελτίωσης των σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ. Μέχρι και την στιγμή του θανάτου της, μελετούσε τα εβραϊκά για να κατανοήσει καλύτερα τις αφηγήσεις στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και είχε αποκτήσει δίπλωμα στα ψηφιακά μέσα.

Η καριέρα της ενέπνευσε πολλούς άλλους Παλαιστίνιους και Άραβες να γίνουν δημοσιογράφοι. Μετά το θάνατό της, οι New York Times και το NPR και την περιέγραψαν ως “ένα γνωστό όνομα” μεταξύ των Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Οι Times of Israel, από την άλλη, την χαρακτήρισαν ως «μια βετεράνο δημοσιογράφο μεταξύ των πιο εξεχουσών προσωπικοτήτων των αραβικών μέσων ενημέρωσης». Αναφορά στο όνομά της έκανε και το BBC περιγράφοντάς την ως ευρέως γνωστή και που την θαυμάζουν τόσο οι θεατές όσο και οι συνάδελφοί της.

Η στιγμή του θανάτου της 

Στις 11 Μαΐου 2022, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο της Abu Akleh σε ηλικία 51 ετών. Είχε αναφέρει για μια επιδρομή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σπίτι όταν, σύμφωνα με μάρτυρες και το Al-Jazeera, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ανθρώπους των Ισραηλινών.

Το Al Jazeera κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκόπιμα στόχευσε την δημοσιογράφο καθώς εκείνη ήταν παρούσα σε μια επιδρομή για την οποία ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε στόχο τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία. Το Al Jazeera είπε ότι η Abu Akleh πυροβολήθηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ibn Sina, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, της εφημερίδας Al-Quds ο Ali Samodi, πυροβολήθηκε στην πλάτη αλλά επέζησε, ενώ άλλοι δύο Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο σε ήπια κατάσταση. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι η Abu Akleh πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

Η Shatha Hanaysha επίσης Παλαιστίνια δημοσιογράφος, είπε ότι αυτή και ένας τέταρτος δημοσιογράφος, μαζί με τους προαναφερθέντες, είχαν καθηλωθεί από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Αυτοί δεν σταμάτησαν να πυροβολούν ακόμη και μετά την πτώση της Abu Akleh, εμποδίζοντας τη Hanaysha να τραβήξει το θύμα μέσα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν πυροβολήσει εναντίον στρατιωτών του Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από το οποίο οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις έδωσαν στην δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει Παλαιστίνιους ένοπλους να πυροβολούν στο στρατόπεδο Τζενίν, που υποτίθεται ότι στην περιοχή όπου σκοτώθηκε η δημοσιογράφος.

Στο βίντεο ακούστηκε ένας μαχητής να λέει “Αυτοί -οι Παλαιστίνιοι μαχητές- χτύπησαν έναν, χτύπησαν έναν στρατιώτη, αυτός είναι ξαπλωμένος στο έδαφος”. Καθώς κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι είναι πιθανό οι Παλαιστίνιοι να πυροβόλησαν κατά λάθος την Akleh, νομίζοντας ότι ήταν στρατιώτης.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων που στέκονταν δίπλα στην Abu Akleh, ανέφεραν ότι η περιοχή ήταν σχετικά ήσυχη αμέσως πριν από το θάνατό της. Κανένας Παλαιστίνιος, άμαχος ή άλλος, δεν ήταν παρόντας, αμφισβητώντας τις ισραηλινές δηλώσεις ότι πέθανε σε διασταυρούμενα πυρά.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου τους στη Ραμάλα, Walid Al-Omari, δεν σημειώθηκε πυροβολισμός από Παλαιστίνιους ενόπλους. Δήλωσε επίσης ότι η Abu Akleh φορούσε κράνος και πυροβολήθηκε σε μια απροστάτευτη περιοχή κάτω από το αυτί της, υποδηλώνοντας ότι αυτό έδειχνε ότι ήταν “σκόπιμα στόχος” των σκοπευτών.

Μια αυτοψία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο An-Najah δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος πυροβόλησε την Abu Akleh, ο παθολόγος δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση. Η αυτοψία επιβεβαίωσε ότι η Abu Akleh σκοτώθηκε από σφαίρα που την χτύπησε στο κεφάλι, προκαλώντας κατάγματα στο κρανίο και βλάβη στον εγκέφαλο.

Η σφαίρα βρέθηκε και στάλθηκε για περαιτέρω εξέταση. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz είπε ότι οι δυνάμεις τους είχαν ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να αφήσουν τους Ισραηλινούς να εξετάσουν τη σφαίρα. Το Ισραήλ πρότεινε επίσης, να γίνει μια κοινή έρευνα για τον θάνατο της δημοσιογράφου, αλλά απορρίφθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή με την αιτιολογία ότι ήθελε μια ανεξάρτητη έρευνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ισραηλινές Δυνάμεις ανακοίνωσαν αργότερα ότι τελικά ξεκίνησαν να ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους στρατιώτες τους να πυροβόλησε και να σκότωσε την Abu Akleh. Έτσι, ξεκίνησαν έρευνες για τρία περιστατικά πυροβολισμών που αφορούσαν στρατιώτες τους, με ένα από αυτά να σημειώνεται σε απόσταση 150 μέτρων  από το σημείο όπου η Abu Akleh εντοπίστηκε.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην κηδεία της

Το Al Jazeera ανέφερε ότι το σπίτι της ρεπόρτερ του δέχθηκε επιδρομή από Ισραηλινές Δυνάμεις μετά τη δολοφονία της και κατέσχεσαν τις παλαιστινιακές σημαίες, ενώ απέτρεψαν την αναπαραγωγή τραγουδιών που θεωρούσαν εθνικιστικά. Το δημοσιογραφικό δίκτυο, ανέφερε επιπλέον ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη Ραμάλα προς τιμήν της Abu Akleh, όπου η σορός της μεταφέρθηκε στα γραφεία του δικτύου για να «της πουν το τελευταίο αντίο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sireen Harb (@sireen__nnn)

Οι δημοσιογράφοι του Εναλλακτικού Συνδικάτου του Τύπου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την συνάδελφό τους στο κέντρο της Βηρυτού. Στη γενέτειρά της, το Beit Hanina, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον τρεις συνελήφθησαν. Πλήθος μπροστά από το σπίτι της για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία της.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προγραμμάτισε να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη στις 12 Μαΐου 2022, στη Ραμάλα, ξεκινώντας από την έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας. Ο Mahmoud Abbas, Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, σχεδίαζε να παρευρεθεί. Το σώμα της Abu Akleh μεταφέρθηκε από την Τζενίν μέσω Ναμπλούς και Ραμάλα μέχρι την γενέτειρά της Ιερουσαλήμ.

Η κηδεία εν τέλει έγινε στις 13 Μαΐου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρευρέθησαν, πολλοί κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Η πομπή ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Saint Joseph στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά διεκόπη όταν μια ομάδα ανθρώπων έκλεισε το μονοπάτι της νεκροφόρας, επιμένοντας ότι το σώμα της μπορούσε να μεταφερθεί στους ώμους τους.

Η ισραηλινή αστυνομία ήταν παρούσα και επιτέθηκε στους πενθούντες με ρόπαλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Μερικοί χτυπούσαν και κλωτσούσαν επανειλημμένα τους ανθρώπους που κουβαλούσαν την σωρό με αποτέλεσμα το φέρετρό της να πέσει σχεδόν στο έδαφος. Η ισραηλινή αστυνομία προσπάθησε να απαγορεύσει στους πενθούντες να επιδείξουν δημόσια την παλαιστινιακή σημαία, αλλά οι πενθούντε κυμάτιζαν ανοιχτά τη σημαία φωνάζοντας “Παλαιστίνη”.

Το φέρετρο αργότερα φορτώθηκε σε νεκροφόρα και μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για την κηδεία, και από εκεί μεταφέρθηκε στο Κοιμητήριο του Όρους Σιών όπου ετάφησε δίπλα στους γονείς της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι είναι αποτροπιασμένη από τη βία που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου.

Σχετικά άρθρα