Eίμαι παντρεμένη και με τον άντρα μου είμαστε 10 χρόνια μαζί και τώρα μετά από δέκα χρόνια άρχισα να έχω υποψίες ότι έχει επιθυμίες και για άνδρες

Καλησπέρα σας θα ήθελα μια απάντηση γιατί βρίσκομαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Eίμαι παντρεμένη και με τον άντρα μου είμαστε 10 χρόνια μαζί και τώρα μετά από δέκα χρόνια άρχισα να έχω υποψίες ότι έχει επιθυμίες και για άνδρες, διότι είδα στο ιστορικό του κινητού του ότι έψαχνε πορνό για γυναίκες αλλά και για τρανσέξουαλ. O ίδιος υποστηρίζει ότι μπήκε από περιέργεια για τους τρανσέξουαλ. Έχω χάσει την γη κάτω από τα πόδια μου δεν το χωράει ο νους μου και η απάντηση που μου δίνει δεν είναι λογική ένας παντρεμένος άντρας 38 χρόνων να μπαίνει να ψάχνει πορνό με τρανσεξουάλ.

Γράφει ο Ψυχολόγος- Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής Σταύρος Ναούμ

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ανακάλυψη ότι, ο σύζυγος σας παρακολουθεί  πορνό φαίνεται να σας αναστάτωσε και να σας δημιούργησε συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, όταν έρχεται στην επιφάνεια ότι, ο σύντροφος τους παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό κρυφά. Είναι γεγονός  ότι, αυτή η ανακάλυψη είναι δυσάρεστη και προκαλεί συναισθήματα έντονου άγχους, φόβου, δυσπιστίας, ανασφάλειας και πιθανόν την αίσθηση απιστίας, σε κάποιες περιπτώσεις.

Αναφέρεις ότι,  ‘έχεις χάσει την γη κάτω από τα πόδια σου..’ , που σημαίνει ότι είχες την βεβαιότητα για το πόσο καλά γνωρίζεις τον σύζυγο σου σε σχέση με το εν λόγω θέμα. Πως επηρεάζει την συσχέτιση σου αυτή η βεβαιότητα στο να γνωρίζεις κάτι λιγότερο από αυτό που πίστευες;  Που αλλού έχεις συναντήσει αυτό το στοιχείο της βεβαιότητας και ταυτόχρονα να βιώνεις μία ανησυχία; Είναι μερικά ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσεις την θέση σου μέσα στην σχέση.

Με όσα μας περιγράφεις φαίνεται ότι ο σύζυγος  σου είναι άνθρωπος, που προτιμάει περισσότερο τη εικόνα σε σχέση με την επαφή. Έχει παρατηρηθεί ότι, οι άνθρωποι που διεγείρονται από την εικόνα μπαίνουν σε μία διαδικασία να την αναζητούν με έναν προοδευτικό τρόπο και να μην αρκούνται στα ίδια ερεθίσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι, οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις αλλάζουν.  Είναι σημαντικό από κοινού να διερευνήσετε ποια είναι η ανάγκη του που προσπαθεί να καλύψει με την εικόνα και ποιος είναι ο λόγος που οδηγήθηκε να δημιουργήσει αυτή την έντονη επιθυμία για το πορνό.

Σχετικά με την ανησυχία σου για το γεγονός ότι του αρέσουν οι άντρες , είναι βοηθητικό να διαχωρίσεις την σεξουαλική προτίμηση από την σεξουαλική διέγερση βάση του βιολογικού σώματος. Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που βοηθούν στην διερεύνηση σεξουαλικής ταυτότητας:

1)      Το βιολογικό σώμα που χωρίζεται σε αρσενικό, θηλυκό και intersex.

2)      Το ψυχολογικό φύλλο, το οποίο δηλώνει την έκφραση μας.

3)      Το κοινωνικό φύλο, το οποίο ετεροκαθορίζεται από την κοινωνία

4)      Το σεξουαλικό φύλλο, το οποίο αυτοκαθορίζεται από την δική μας επιθυμία.

Οι αμφιβολίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης μέσα στην σχέση μπορεί να επιφέρουν σημαντικές ρήξεις και κενά, οδηγώντας την σχέση σε αδιέξοδο. Σε παρόμοιες καταστάσεις είναι αρκετά βοηθητική η επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Με εκτίμηση,

Ναούμ Σταύρος

Ψυχολόγος BSc(Hons),

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

[email protected]

6942912988

Σχετικά άρθρα