Θέλεις να είσαι πιο χαρούμενη; Μάθε 8 τρόπους για να χαίρεσαι και με τα πιο μικρά πράγματα!

Όταν σκέφτεσαι τα πράγματα για τα οποία ανυπομονείς περισσότερο, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να απαριθμεί μερικές σημαντικές περιστάσεις: αποφοίτηση, μια συναρπαστική νέα δουλειά, μια προαγωγή ή τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι φυσιολογικό να επιθυμείς να σου συμβούν σημαντικά γεγονότα, αλλά όταν εναποθέτεις την διάθεση όλης της ενέργειάς σου σε αυτά μπορεί να παραλείπεις κοινά -αλλά εξίσου σημαντικά- σημεία της καθημερινότητάς σου.

Το να στρέψεις την προσοχή σου σε αυτές τις στιγμές και να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να τις απολαύσει σου επιτρέπει να βάλεις λίγη περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά σου. Εκεί κρύβεται και η διαφορά μεταξύ χαράς και ευτυχίας. στο να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα.

Η ευτυχία περιγράφει μια κατάσταση ύπαρξης που μπορεί να εξαρτάται, έστω λίγο, από όσα συμβαίνουν γύρω σου. Η χαρά, από την άλλη, περιγράφει ένα συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί σε μια στιγμή. Οι χαρούμενες στιγμές που συλλέγεις από κάθε μέρα προστίθενται, ενσταλάσσοντας ικανοποίηση ακόμα κι αν μεγαλύτερα όνειρα δεν πραγματοποιηθούν ποτέ.

Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν τρόπους για να απολαμβάνεις μικρά πράγματα κάθε μέρα και τα περισσότερα από αυτά δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Όλοι αξίζουν μικρές πολυτέλειες, όπως ένα ωραίο γεύμα έξω ή ένα μπουκέτο λουλούδια. Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις ευχάριστες στιγμές χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις χρήματα.

1. Πρώτον, σταμάτα να σκέφτεσαι τα μικρά πράγματα ως κλισέ

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη συμβουλή «να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα» τόσο συχνά που οι λέξεις έχουν γίνει σχεδόν χωρίς νόημα. Αλλά μία έρευνα δείχνει ότι αυτή η μικρή φράση κρύβει μερικά μεγάλα οφέλη. Μια μελέτη του 2012 συνέδεσε τη μεγαλύτερη εκτίμηση με αυξημένη ικανοποίηση από παράγοντες της καθημερινότητας.

Αφιερώνοντας χρόνο για να εκτιμήσεις τις απολαύσεις που φέρνει η ζωή, όσο μικρές κι αν είναι, μπορεί να προάγει την ικανοποίηση ακόμα και όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ήλπιζες. Ίσως νιώθεις λύπη που δεν έχεις σχέση, ειδικά όταν οι φίλοι σου αρχίζουν να μετακομίζουν με τους συντρόφους τους, να ανακοινώνουν γάμους ή να κάνουν παιδιά.

Ταυτόχρονα, μπορεί να νιώσεις μια βαθιά χαρά όταν ξυπνάς σε ένα κρεβάτι που είναι δικό σου σε ένα εντελώς ήσυχο σπίτι, με μια μέρα που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.

Η επιδίωξη αυτών των καλών δονήσεων μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την υγεία σου. Τα θετικά συναισθήματα που βιώνεις όταν απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής θα μπορούσαν:

  • βελτίωση της υγείας της καρδιάς
  • ενίσχυση το ανοσοποιητικό σου συστήματος
  • μείωση των πόνων και του στρες
  • μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

2. Ξύπνα 15 λεπτά νωρίτερα

Αν παλεύεις με το κουμπί της αναβολής κάθε πρωί, αυτή η συμβουλή μπορεί να σε δυσκολέψει αλλά δοκίμασέ το ούτως ή άλλως. Εάν πάλι, η σκέψη αυτή δεν σε ενοχλεί καθόλου, δώσε στον εαυτό σου μια επιπλέον πρόκληση στοχεύοντας 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Μπορεί να αισθάνεσαι νύστα αλλά προσπάθησε να σηκωθείς καθώς ο κόσμος συχνά νιώθει διαφορετικός το πρωί, οπότε βγείτε έξω για να απολαύσεις το πρωινό σου. Αντί να σκέφτεσαι όμως, τα αρνητικά την ώρα του πρωινού παρατήρησε τα θετικά ή πράγματα που σε έχουν χαροποιήσουν. Το να ξυπνάς νωρίτερα σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να βιάζεσαι το πρωί, αλλά θα ξεκινάς με ηρεμία και άνεση την μέρα σου.

3. Κάνε έναν μεγάλο περίπατο

Το περπάτημα είναι ένας χαμηλών τόνων τρόπος για να βγεις από το σπίτι και να βρες την ευχαρίστηση στην φύση. Ένας περίπατος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και στην προώθηση θετικών συναισθημάτων μέσω των στιγμιαίων ενισχυτών της διάθεσης, όπως το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας. Μπορεί επίσης να ξυπνήσει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα σου καθώς παρατηρείς το φυσικό περιβάλλον.

Εάν έχεις άμεση πρόσβαση σε έναν μεγάλο, φυσικό χώρο, όπως ένα πάρκο ή ένα καταφύγιο άγριας ζωής, είναι υπέροχο. Η παρατήρηση του περιβάλλοντος μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις τις σκέψεις σου στο παρόν και να μεγιστοποιήσεις την ευχάριστη βόλτα σου. Αν προσκαλέσεις και ένα αγαπημένο σου πρόσωπο τότε θα περάσεις ακόμα καλύτερα. Αν πάλι δεν θέλεις να περπατήσεις μπορείς να καθίσεις έξω στη βεράντα σου ή κάτω από ένα δέντρο.

4. Δοκίμασε να ασχοληθείς με την κηπουρική

Έρευνα από το 2020 δείχνει ότι η οικιακή κηπουρική μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία. Το να ποτίζεις τα λουλούδια σου και να τα παρακολουθείς να μεγαλώνουν μπορεί να σε ωφελήσει πάρα πολύ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια πιο άμεση σχέση μεταξύ της κηπουρικής και της ευτυχίας.

Σύμφωνα με έρευνα η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου. Η σεροτονίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της χαμηλής ή αγχώδους διάθεσης, διευκολύνοντας την απόλαυση της κηπουρικής.

5. Μίλα με κάποιον που σε ενδιαφέρει

Σε αυτήν την εποχή της ψηφιακής σύνδεσης, τα μηνύματα συχνά ξεπερνούν τις παλιομοδίτικες τηλεφωνικές κλήσεις ως την προτιμώμενη μέθοδο επικοινωνίας. Τα μηνύματα είναι σίγουρα πιο γρήγορα και πιο βολικά. Ωστόσο, η φωνή ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια μικρή απόλαυση που πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν.

Προσπάθησε να αφιερώνεις 10 ή 15 λεπτά την ημέρα σου για να καλέσεις έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σου και να μιλήσεις για λίγο μαζί του. Το να τους ακούς να γελούν ή να συζητάτε για ένα θέμα μπορεί να σου χαρίσει ένα συναίσθημα που δεν το βρίσκεις μέσω των μηνυμάτων.

6. Μαγείρεψε

Οι άνθρωποι συχνά βιάζονται να τελειώνουν με το φαγητό τους, αλλά το φαγητό μπορεί να φέρει πολλή χαρά στην καθημερινότητά σου. Το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος για να κάνεις την κουζίνα σου ένα πιο χαρούμενο μέρος. Δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να παραχθούν νόστιμα φαγητά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ηρεμήσει το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Με ένα Διαδίκτυο γεμάτο συνταγές, γιατί να μην το δοκιμάσεις; Η πράξη της μαγειρικής μπορεί να αποδειχθεί ικανοποιητική από μόνη της, αλλά μπορείς να απολαύσεις μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, αφού δοκιμάσεις όσα φτιάχνεις.

7. Διάβασε ένα βιβλίο

Αν σ’ αρέσει να διαβάζεις, πιθανότατα γνωρίζεις καλά την απόλαυση του να βυθίζεσαι μια καθηλωτική ιστορία. Το διάβασμα μπορεί να ενθουσιάσει και να εμπνεύσει. Μπορεί να σου παρουσιάσει διαφορετικές προοπτικές και να σε αποσπάσει από τις ανησυχίες σου. Επιπλέον, η ανάγνωση μιας αναφοράς για την ιστορία κάποιου άλλου μπορεί να ανανεώσει την εκτίμηση που έχεις για την δική σου ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα του 2013 οι τακτικοί αναγνώστες τείνουν να:

  • έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή
  • αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας
  • πιστεύουν ότι η ζωή τους αξίζει τον κόπο

8. Κοίτα τα αστέρια

Το να αφιερώνεις λίγα λεπτά το βράδυ για να βγεις έξω και να κοιτάξεις ψηλά, είναι μια μικρή ενέργεια που μπορείς να δημιουργήσεις μια μεγάλη αίσθηση δέους και χαράς. Δεν χρειάζεται να είσαι αστρονόμος για να εκτιμήσεις την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. Σημείωσε τυχόντες αστερισμούς που αναγνωρίζεις και προσπάθησε να μάθεις μερικούς νέους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 για τα οφέλη των νυχτερινών δραστηριοτήτων στη φύση, οι τακτικοί παρατηρητές των αστεριών αναφέρουν θετικά συναισθήματα όπως χαλάρωση και απορία, μαζί με μια αίσθηση σύνδεσης με τη φύση.

 

Σχετικά άρθρα